Anul trecut, hotelurile brașovene au avut afaceri 257,99 milioane de lei (57,33 milioane de euro), o creștere de 40%, față de anul anterior. Avansul vine atât pe fondul creșterii numprului turiștilor, cât și pe cel al adaptării tarifelor, precum și al tentativei de „înălbire” a turismului, unde se înregistrauy foarte multe cazări nefiscalizate în ultimii ani.

Hotelul Alpin, lider în continuare

Hotelul Alpin din Poiana Brașov a anunțat că anul trecut a avut un business de 37,35 milioane de lei (8,3 milioane de euro), în creștere cu 15% față de 2014, când a încheiat cu afaceri de 32,31 milioane de lei.

Pe locul doi în topul companiilor hoteliere se află Cheile Grădiștei SRL, care operează resortul cu același nume și vila Casa Țepeș de pe strada Vlad Țepeș din Brașov. Cele două unități de cazare au generat anul trecut afaceri de 29,19 milioane de lei (circa 6,5 milioane de euro), în creștere cu 20% față de anul anterior. Profitul companiei a avut o creștere mai mare, de 63%, ajungând la 9,3 milioane de lei.

Compania Iporo Com SRL, care operează hotelul Kronwell, a avut business-uri de 26,23 milioane de lei (circa 5,8 milioane de euro), în creștere cu circa 30% față de anul anterior. Profitul companioei a urcat de patru ori, însă, până aproape de un milion de lei, potrivit bilanțului depus la Ministerul Finanțelor.

Locul patru este ocupat de compania Aro Palace SRL, care operează hotelurile Aro Palace, Capitol și Coroana, dar și restaurantul Cerbul Carpatin, a încheiat anul 2015 cu un business de 23,95 milioane de lei (5,3 milioane de euro), într-o creștere ușoară față de anul anterior.

Locul cinci este ocupat de compania VLB Tour SRL, care operează Club Vila Bran din comuna brașoveană cu același nume, care anul trecut a avut afaceri de 13,88 milioane de lei (3,1 milioane de euro), în creștere cu 62% față de anul anterior.

Top 5 Hoteluri:

Hotel Alpin – 8,3 milioane de euro

Cheile Grădiștei – 6,5 milioane de euro

Hotel Kronwell – 5,8 milioane de euro

Aro Palace – 5,3 milioane de euro

Club Vila Bran – 3,1 milioane de euro