Alphaville are în plan să investească în achiziția unui teren pentru a se extinde la Brașov, ținând cont că este previzionată o nouă criză economică, care va atrage după sine o inflație majoră, astfel că depozitele de bani nu sunt o soluție

Chiar dacă marile proiecte imobiliare nu au fost afectate la capitolul lucrări din cauza pandemiei de coronavirus, o criză iminentă, care va schimba atât comportamentul dezvoltatorilor, cât și al cumpărătorilor, bate la ușă.

 Tocmai pentru a evita un blocaj al activității, dezvoltatorul imobiliar Alphaville a luat toate măsurile, pentru ca șantierul Alphaville Arena de la Fartec să meargă înainte, termenele să fie respectate, iar primii locatari să se mute în casă  nouă la sfârșitul lunii iulie.

Dragoș Selagea, CEO Alphaville, ne-a declarat că după jumătatea lunii mai au fost reluate și vânzările, subliniind faptul că piața dă semne că își va reveni, cel puțin pentru o perioadă, astfel că vânzările sunt estimate să reintre în ritmul de dinaintea declarării stării de urgență.

 Criză și inflație

 Omul de afaceri brașovean avertizează însă că, odată cu cel de-al doilea val al pandemiei de COVID – 19, va începe și o perioadă de recesiune economică. Aceasta va atrage după sine și o inflație majoră, astfel că păstrarea banilor „la ciorap” nu este o soluție. Dragoș Selagea consideră că investițiile în imobiliare sunt oportune în acest context. Astfel, Alphaville are în plan să investească în achiziția unui teren în municipiul Brașov, în vederea dezvoltării de noi proiecte imobiliare. „Totul va merge din inerție până în luna noiembrie, după care concomitent cu al doilea val al pandemiei de coronavirus va apărea o scădere economică urmată de inflație. Ca și client, ținând cont că banii se vor devaloriza, este oportună investiția în domeniul imobiliar. Există riscul ca banii să se devalorizeze așa de tare, astfel că cu banii «strânși la ciorap» pentru o casă vei reuși să îți cumperi cel mult o mașină second-hand. Astfel, cele mai bune investiții vor rămâne în cele sectorul imobiliar”, a explicat Dragoș Selagea.

 În ciuda acestei crize sanitare, sectorul imobiliar a rămas până la această oră destul de stabil, CEO-ul Alphaville subliniind faptul că una dintre principalele condiții pentru ca proiectele să nu stagneze a fost renegocierea contractelor cu prestatorii, chiar și cu un procent de 50%. „Am reușit să facem astfel economii, care ne-au dat posibilitatea să ne păstrăm angajații, dar și să continuăm proiectul. Pe lângă continuarea Alphaville Arena, ne gândim și la această expansiune, deoarece este o perioadă bună atât pentru a investi, cât și pentru a lucra pe partea de autorizare, proiectare sau finanțare”, a explicat Dragoș Selagea.

Ce dezvoltatori riscă să își închidă afacerile

 Acesta nu anticipează vreun un risc în ceea ce privește dezvoltarea unui nou proiect imobiliar, deoarece cash flow-ul companiei este format în principal din banii acționarilor, banii băncii, rambursări de TVA, iar abia pe ultimul loc sunt banii clientului. „Primii dezvoltatori care se vor bloca financiar sunt cei care dezvoltă doar cu banii clienților. De altfel, și cei care au depășit pragul pieței din Brașov în ceea ce privește prețul de vânzare, de 1.200 euro/mp util, se vor bloca la capitolul de noi vânzări, iar cei care au menținut acest preț al pieței, în cel mai rău caz, vor oferi un bonus pe lângă apartamentul propriu-zis, adică o boxă de depozitare sau un loc de parcare în plus, astfel încât vânzările să continue. În plus, tot ce înseamnă costuri pentru construcții-montaj, manoperă și materiale vor scădea, în următoarele trei luni, cu 25 – 30 %”, a exemplificat reprezentantul Alphaville.

Există piață, dar nu vor mai fi bani pe piață

 În ceea ce privește piața imobiliară a Brașovului pentru următorii ani, dezvoltatorii Alphaville previzionează o cerere pentru noi locuințe, ținând cont că anual se mută aici aproximativ 10.000 de persoane din alte localități, dar la un nivel mult mai mic. „Se vor cumpăra în continuare apartamente, dar probabil nivelul va fi la 30%, față de anii precedenți. Acest lucru și din cauza faptului că băncile nu vor mai acorda foarte ușor credite, vor fi tot mai stricte în ceea ce privește acordarea de împrumuturi, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice, pragul de avans ar urma să crească, iar rata șomajului este în creștere. De cealaltă parte, sunt luate în calcul unele facilități legislative pentru a-i susține pe cei care doresc achiziția unei locuințe mai spațioase. De exemplu, sunt destul firme și angajați care după această criză sanitară s-au reorganizat și au încurajat lucrul de acasă. Astfel, cei aflați în această situație vor căuta o locuință mai mare, pentru a-și amenaja un spațiu de lucru propice în confortul casei lor”, consideră Dragoș Selagea.

 

Din luna februarie, Alphaville a început construcția celei de-a doua faze a proiectului Arena, cu 123 de apartamente, care vor avea termen de predare anul viitor, în luna decembrie. De altfel, pentru cea de-a treia fază a fost obținută autorizația de construire, însă lucrările vor demara în momentul în care se va stabiliza piața economică. „În cazul în care nu vom reuși să vindem în totalitate primele 2 faze, locuințele libere vor fi închiriate urmând să înființăm un departament special care se va ocupa de acest lucru”, a mai adăugat CEO-ul Alphaville.