1000 de euro împrumutaţi pentru cumpărarea unui Macbook şi mult studiu şi muncă. Aceasta este investiţia pe care a făcut-o startup-ul ATi Studios în cea mai cunoascută şi mai descărcată aplicaţie de învăţare a unei limbi străine, din lume. Mondly Languages a fost creată la Braşov în urmă cu patru ani, timp în care a fost descărcată de 20 de milioane de ori în 190 de ţări, ceea ce o poziţionează în topul celor mai utilizate aplicaţii de profil din lume.

Tehnologia din spatele aplicației folosește metode avansate de înțelegere a limbajului uman, fiind capabilă să poarte conversații apropiate de cele reale. Datorită tehnologiei de auto-învățare, aplicația a învățat milioane de fraze noi de la lansare până în prezent, pe baza conversațiilor purtate cu utilizatorii. Noua aplicație, Learn Languages VR, aduce în plus experiența realității virtuale, care face ca procesul de învățare să fie și mai natural. Astfel, cu ajutorul unui dispozitv pentru VR, utilizatorul ajunge într-un tren, hotel sau restaurant virtual, unde se împrietenește cu personaje care folosesc inteligența artificială pentru a purta conversații în diferite limbi. Aplicația oferă, imediat, feedback legat de pronunție și sugestii pentru îmbogățirea vocabularului. Pentru a aduce laolată tehnologiile din spatele chatboților, recunoașterea vocală și realitatea viruală, compania a fost nevoită să dezvolte un sistem propriu de detectare a vocii. „Ideea de a crea o aplicaţie de învăţat limbi străine s-a înfiripat pe măsură ce am observat posilibităţile noi oferite de telefoanele şi dispozitivele inteligente: recunoaştere a vorbirii, conexiune permanentă la internet, cloud computing. Mai nou, tehnologii ca inteligenţa artificială şi realitatea virtuală aduc un nou nivel de realism în faţa utilizatorilor de astfel de aplicaţii“, a mărturisit Alexandru Iliescu, Alexandru Iliescu, CEO și cofondator al ATi Studios.

În 28 Mai Mondly Languages a împlinit trei ani de la lansare. La realizarea aplicaţiei au muncit 20 de profesionişti din Braşov timp de patru ani. Lor li se adaugă câteva zeci de traducători din 40 de ţări care au contribuit la realizarea materialelor în cele 33 de limbi la învăţarea cărora au acces utilizatorii. „Cea mai mare realizare a noastră este formarea echipei Mondly, o echipa de tineri campioni care se bat de la egal la egal şi câştigă în faţa unor echipe mult mai numeroase din SUA, Marea Britanie sau Germania“, a mai spus Alexandru Iliescu.

Conectată la Silicon Valley

Compania care a dezvoltat celebra aplicaţie are cea mai mare cotă de piaţă în Nord-Vestl Europei, în ţări ca Germania, Elveţia, dar mai ales în ţările din Peninsula Scandinavă. În Danemarca, aproape 7% din populaţia ţării a descărcat una din aplicaţiile Mondly. De asemenea, în Finlanda, ţara recunoscută ca numarul unu în educaţie la nivel mondial, Mondly ocupă constant primele locuri în această categorie. „Încă de la lansare, Mondly VR a fost promovată pe prima pagina a celui mai mare magazin de aplicaţii virtuale din lume – Oculus Gear VR. Publicaţii ca Forbes, Digitaltrends sau TheNextWeb, au scris articole despre modul în care o firma romanească inovează în domeniul limbilor straine. În doar câteva săptămâni, am fost contactaţi de Google, Microsoft, HTC pentru a lansa aplicaţia şi pe platformele VR dezvoltate de ei. Astfel au urmat mai multe întâlniri cu Google şi Facebook Oculus la sediile din Silicon Valley. A fost extraordinar să aud ca tehnologia Mondly VR pe care o dezvoltăm aici, în Braşov, este cea mai avansata din lume“, a completat Alexandru Iliescu.

Într-o continuă inovare

Iniţial, aplicaţia a fost lansată exclusiv pe platforma iOS (iPhone şi iPad). În 2015, a urmat lansarea pe Android, tocmai datorită creşterii popularităţii acestei platforme. Din 2016 încoace, cele mai multe descărcări vin de pe Android. Luna trecută, compania braşoveană a lansat o aplicaţie de învăţare a limbilor străine dedicată copiilor. Astfel, cei mici pot învăţa 33 de limbi străine într-un mod distractiv folosind dispozitivele mobile. Aplicatia “Să învăţăm limbi straine cu Mondly” este disponibilă gratuit pe Android. „În urma rezultatelor obţinute, suntem în plină dezvoltare şi căutăm sa ne extindem echipa din Braşov cu tineri ambiţioşi care vor să aibă rezultate deosebite la nivel mondial, fără a fi nevoiţi să părăsească frumosul nostru oraş“, a încheiat Alexandru Iliescu.