Compania IUS SA Brașov, care face parte din grupul francez MOB Outilagge, a reușit să încheie la începutul acestui an transferul producției de la fabrica companiei germane Bessey din Bietigheim. Fiind una dintre fabricile cu tradiție ale Brașovului, fondată încă din 1833, a rămas printre puținele care au supraviețuit și după comunism, după ce a fost preluată de către investitorii francezi.

Acum, producția de unele și scule de la Brașov are șanse să se dezvolte, după cum apreciază directorul Mihai Pădure. Acesta a precizat că trendul de pe segmental producției de scule este de relocare a fabricilor din China și India în Estul Europei, după ce guvernele acestor țări au redus subvenția acordată pentru achiziția oțelului, pierzând astfel o mare parte din avantajul costului. „Practic, cheltuielile cu costurile le recuperezi din transport și din termenele reduse de livrare. De aici poți livra în maxim două săptămâni, când din China sau din India îți ia și patru luni să livrezi produsele către client”, a explicat directorul companiei brașovene.

Germanii de la Bessey, companie înființată în 1889, lideri în producția de foarfeci și menghine, au relocate la Brașov linii de producție de aproximativ două milioane de euro. În urma acestei investiții, brașovenii de la IUS vor deveni, probabil, cel mai mare producător de foarfeci de tablă, susține echipa managerială. 

Meserii pe cale de dispariție

O problemă, rămâne însă lipsa forței de muncă calificate, ținând cont că sunt slabe șanse ca anumite meserii să mai fie alese de către cineva. După transferul producției din Germania la Brașov, întreprinderea a fost nevoită să caute noi angajați. Șansa de a găsi o parte din necesar s-a datorat faptului că fosta companie Organe de Asamblare, și-a întrerupt recent producția, eliberând, astfel, o parte din forța de muncă, care s-a reoerientat către celelalte fabrici din oraș.

Potrivit celor de la IUS, pe piața muncii există o mare problemă cu anumite meserii, care nu mai au personal. „Nu se mai găsesc forjori, de exemplu”. În aceste condiții, se încearcă tot felul de variante de atragere a forței de muncă inclusive din Republica Moldova.

Există însă probleme și cu personalul îmbătrânit, majoritatea forjorilor companiei, de exemplu, apropiindu-se de vârsta pensionării. Unii dintre ei continuă să lucreze și după pensionare, dar soluția ar fi pregătirea personalului la locul de muncă prin contracte de ucenic. Totuși, pentru că dosarele de ucenici, care trebuie depuse lunar, sunt foarte voluminoase, cei de la AJOFM Brașov nu au primit solicitări în acest sens.

Investiție de 11 milioane de euro în noua fabrică

Compania IUS din Braşov este singurul producător de unelte și scule de mână profesionale din România. Compania MOB&IUS, înființată în 2008 de francezii de la MOB Outillage, proprietarii IUS SA, a încheiat 2017 cu afaceri de 24,5 milioane de lei, iar pentru acest an se așteaptă un avans de 15%, urmând să treacă de 28 de milioane de lei. Cele două companii ale francezilor – IUS și MOB&IUS, au împreună 143 de angajați. IUS a fost fondată în anul 1833 şi din anul 1998 face parte din grupul industrial francez MOB, lider european în fabricaţia de ciocane, pile şi scule de mână pentru construcţii. Începând cu anul 2008 în cadrul grupului MOB s-a înfiinţat compania MOB&IUS SA Braşov având ca obiect de activitate comercializarea produselor din cadrul grupului atât în România cât şi în afara ei.

La finele anului 2008, grupul industrial francez MOB a finalizat o investiţie în valoare de 11 milioane de euro constând în construcţia unei noi fabrici și unui nou site logistic şi administrativ într-o locaţie nouă la Braşov, respectiv la marginea cartierului Triaj. Grupul francez MOB are centre de producție în Franța, România și Germania.