Care sunt cafenelele și barurile de top ale Brașovului în conformitate cu rezultatele studiului „Cele mai admirate branduri – Brașov 2016”, realizat de Agenția Metropolitană Brașov, împreună cu partenerii săi – Agenția de cercetare de piață BrandBerry și revista economică fwdBV

Cafeteca – Specialități din cafea proaspăt prăjită

Cafeteca se definește ca un concept ce pune împreună plăcerea dată de toate detaliile perceptibile sau nu ale unei cafenele: cafea bună, proaspăt prăjită în cafenea, barista bine pregătit, aparatură, muzică, atmosferă, design și evenimente.

Toate, puse la un loc realizează un produs bine conturat. O senzație, o atitudine pentru timpul liber sau pentru o discuție reușită, numit Cafeteca, o senzație transmisă în timpul petrecut în cafenea. „Privind de-a lungul celor șapte ani încheiați de activitate, pot spune că ne-am ținut  tare de crezul enunțat de-a fi un loc-sumă de lucruri concretizate  într-o senzație plăcută pentru petrecerea timpului liber. Cred că acest lucru ne diferențiază de concurență , persuasiunea cu care am încercat să creăm acest mix, atenția pe care am acordat-o fiecărui aspect important sau nu, în activitatea din cafenea. Un alt aspect pe  care l-am vizat a fost proporționalitatea. Nu e normal din punctul  nostru de vedere să investești sume colosale într-un loc care  comercializează produse cu media prețurilor la 2 euro, la fel cum nu  este proporțional cu salariul mediu , să ceri în România pe un espresso 10-12 lei în momentul de față. Ne-am dorit mai mult  autenticitatea decât show-up-ul, inclusiv în online media extrem de la îndemână tuturor acum. Am păstrat cafeaua proaspăt prăjită , iar prin francizele noi am primit un suflu tânăr, idei noi și bune”, ne-au declarat reprezentanții Cafeteca. 

Cafeteca înseamnă înseamnă practic cafea de specialitate proaspăt prăjită în locație. Un rol  extrem de important în crearea acestui brand și a câștigării încrederii clienților au fost oamenii  care au pus suflet în această afacere. „Majoritatea sunt  cu noi de la început , de pe vremea când clienții cafenelei cereau «o  cafea». Nu suntem altceva decât un brand local și ne mândrim cu asta .Prea mult, prea repede nu ne caracterizează… Ne simțim bine în pielea noastră încercând să facem cafeaua cât mai bine posibil, fără a respectă stupid niște informații copiate de la alții, acesta e scopul  drumului. Să fie parcurs, nu trișat. Clienții noștrii au simțit asta  și ne-au rămas fideli și le mulțumim cum știm mai bine ,în fiecare zi, cu o cafea”, au explicat reprezentanții Cafeteca.

Meniul Cafeteca cuprinde băuturi pe bază de espresso (miscelă proprie), latte-uri, fresh–uri, patisserie, ciocolată mexicană, ibrik, filtru, ceaiuri great taste awards, frenchpress cu toate originile disponibile, smoothies și merchanise (Dunoon, siropuri, handmade).

Bibliotheque Pub – o cafea și o carte

Bibliotheque Pub este un pub situat în centrul orașului cu o gamă largă de băuturi și preparate românești și internaționale. Decorul este unul inedit, iar clienții își pot savura cafeaua lecturând unul dintre volumele din bibliotecile pub-ului. De asemenea, la fiecare sfârșit de săptămână au loc petreceri tematice.

Bistro de l’Arte – Cafea și muzică bună

Visul celor care au înfințat Bistro de l’Arte a fost acela de a amenaja un loc călduros unde să cânte un pian, să poți bea o băutură bună și să mănânci ceva simplu și autentic. Spațiul a fost cumpărat de la foștii proprietari, iar inaugurarea Bistro de l’Arte avea să se facă pe 6 decembrie 2000. Încă din prima zi localul a găzduit expozițiile unor artiști și instituții culturale celebre. Au concertat aici de-a lungul timpului: Nicu Alifantis, Nicholas Simion, Mircea Tiberian, Harry Tavitian, Sorin Romanescu, Cristian Soleanu, Teodora Enache, Maria Raducanu, Luiza Zan, Peter Sarik, Lucian Ban, Silent Strike, Irina Sârbu și mulți alții.

Săptămânal, clienții din Bistro de l’Arte pot asculta recitalurile live ale artiștilor invitați permanent: Daniel Nehoianu, Mihail Tîrnovschi și Nicolae Pojar. De ce „Bistro de l’Arte?” „De-a lungul anilor, prieteni, clienți sau doar trecători prin fața localului nostru ne-au pus aceasta întrebare. În primul rând, când am luat decizia de a deschide acest local ne doream să fie un loc în care să poți bea, mânca ceva bun și nepretențios și să asculți o muzică bună. În al doilea rând, ne doream un loc în care arta să fie la ea acasă, fie că era vorba de arte plastice, muzică, teatru sau literatură. În acest fel am și ajuns la numele localului. Știm, numele nu este corect, nici în română (Bistro de Artă), nici în franceză (limbă în care corect s-ar scrie Bistrot de l’Art), nici în italiană (Bistro dell’Arte), însă noi am făcut o combinație a expresiilor de mai sus. Unul dintre motivele pentru care ne numim Bistro de l’Arte este tocmai faptul că dorim sa arătăm că, din punct de vedere culinar, ne situăm undeva la granița dintre celor două mari culturi gastronomice (franceză și italiană) a căror influență se regăsește din anul 2000 încoace în meniurile noastre și tradițiile, gusturile și ingredientele locale pe care le promovăm cu convingere în localul nostru. Pentru noi bucătăria și barul bistroului sunt ateliere de creație. Arta din farfurie și arta din pahare sunt la fel de importante ca oricare altă expresiei a artei. În cei șaisprezece ani de prezență neîntreruptă în peisajul localurilor din Brașov, Bistro de l’Arte a creat câteva rețete de mâncăruri și băuturi care au celebre”, ne-au destăinuit reprezentanții localului.

Pe partea de cocteiluri, echipa de bartenderi de la Bistro de l’Arte este o prezență constantă la cele mai importante competiții de mixologie. De asemenea, anul trecut, Bistro de l’Arte a fost ales cu peste 17.000 voturi cel mai popular restaurant din Romania în cadrul competiției Top Hospitality Awards.

Café de Paris

Un loc ideal unde te poţi relaxa cu prietenii, Café de Paris de pe strada Republicii îţi oferă o gamă largă de băuturi și cafele pe placul tău, dar și o serie de preparate gătite.

La Sculărie

La Sculărie este un bar original si unic cu specific de fabrica care va așteaptă in fiecare zi cu diferite oferte de cafea și fresh-uri!Haideți să ne facem pontarea la cafea împreună”, este invitația reprezentanților „Sculăriei” din cartierul Răcădău.

Starbucks – Un brand tânăr, dar la mare căutare în Brașov

Lanţul de cafenele Starbucks a deschis prima cafenea din Brașov abia în primăvara lui 2015, însă aceasta a intrat cu o foarte mare rapiditate în topul preferințelor brașovenilor. „Afirmaţia că Starbucks achiziţionează şi prăjeşte boabe întregi de cafea de înaltă calitate este foarte adevărată. Aceasta este în esenţă ceea ce facem – dar este doar o mică parte a poveştii.Cafenelele noastre au devenit un reper pentru iubitorii de cafea de oriunde. De ce insistă să vină la Starbucks? Deoarece au încredere că vor beneficia oricând de servicii veritabile, de o atmosferă primitoare şi de o ceaşcă de cafea superbă, prăjită şi filtrată cu pricepere. Aşteptaţi-vă să primiţi mai mult decât o simplă cafea”, este mesajul celor de la Starbucks.

Istoria Starbucks a început să se scrie în 1971 (sub denumirea iniţială „Starbucks Coffee, Tea and Spice”), însă abia zece ani mai târziu se poate vorbi de Starbucks alături de părintele său spiritual, Howard Schultz. La acea vreme vicepreşedinte al unei companii producătoare de echipamente electrocasnice, Schultz a remarcat o mică firmă din statul Washington care comanda în cantităţi mari un anumit tip de boabe de cafea şi pentru a-şi satisface curiozitatea, s-a aventurat până în nord-vestul New York-ului. În scurt timp, mai exact în 1982, a devenit directorul diviziei de retail şi marketing al Starbucks.

Aha Bistro

Un bistro cochet, amenajat pe două nivele, cu un meniu variat de mâncare de la mic dejun până la cine festive, dar și o serie de specialități de cafea, precum și cocktail-uri.

Top 10 branduri de cafenele și baruri din Brașov

10. Festival 39
9. Captain Nemo
8. Aha Bistro
7. Starbucks
6. Bavaria
5. Sculărie
4. Cafe de Paris
3. Bistro del Arte
2. Biblioteque
1. Cafeteca