În cadrul celei de-a treia ediții a topului brandurilor brașovene, realizat de către revista de business Forward Brașov împreună cu Agenția BrandBerry, una dintre categorii a vizat desemnarea celor mai puternice branduri ale industriei brașovene. Astfel, respondenții au ales 20 de companii care reprezintă Brașovul.

Pe primele două poziții, au rămas ca și anul trecut, companiile Schaeffler și Autoliv. Dacă la edițiile anterioare ale topului, între brandurile industriale de topenumerate de către brașoveni se numărau societăți din epoca de aur, care dispărut însă de de piață, cum ar fi de exemplu Tractorul și chiar și Roman, care este în prag desființare, la ediția din acest an, acestea au dispărut de pe primele poziții ale clasamentului.

Vă prezentăm în continuare topul celor mai puternice branduri industriale din Brașov:

  1. Schaeffler

Înregistrată iniţial sub numele de INA Schaeffler Braşov, ca filială a grupului Schaeffler, compania a fost redenumită în anul 2006, primind numele de Schaeffler România. Compania Schaeffler România este una dintre cele mai mari investiţii în capacităţi de producţie ale grupului german.

În prezent, după o investiţie de peste 500 de milioane de euro, fabrica ocupă o suprafaţă totală de 42,5 hectare, din care pe aproximativ 100.000 de metri pătraţi sunt construite 6 hale de producţie, conform informaţiilor de pe site-ul companiei.

  1. Autoliv

Grupul auto suedez Autoliv a deschis prima sa fabrică din România, care produce centuri de siguranţă şi sisteme pentru airbaguri, în anul 1997 la Braşov, aceasta fiind urmată în anul 2007 de o nouă investiţie de 30 milioane deeuro în a doua unitate, în Lugoj. Ulterior, suedezii şi-au dezvoltat businessul de pe plan local prin achiziţionarea, în 2012, de la producătorul de pantaloni LRO, controlat de omul de afaceri Keresztes Zoltán, a unui teren de 37.000 mp în Sfântu Gheorghe. Valoarea investiţiei în fabrica de la Sfântu Gheorghe s-a ridicat la 15 milioane euro. La începutul anului 2017, compania a deschis o fabrică de volane în Oneşti, judeţul Bacău.

Autoliv, unul dintre cei mai mari producători de airbaguri şi centuri de siguranţă din lume, cu peste 70.000 de angajaţi la nivel global, a avut în 2016 vânzări consolidate de 10,074 mld. dolari, potrivit informaţiilor de pe site-ul Autoliv.

  1. BILKA

BILKA, liderul pieței de acoperișuri și cel mai mare consumator român de oțel prevopsit, a înregistrat în 2017 afaceri de 394 milioane de lei. În cei 11 ani de activitate compania a acoperit peste 200.000 de case și a realizat investiții de peste 30 milioane euro. Liniile de producţie sunt complet automatizate, bazându-se pe cele mai noi tehnologii existente la nivel mondial.

Produsele BILKA ajung la export în țări precum Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Polonia, Slovacia și Ucraina.

  1. Dacia Plant

Compania Dacia Plant a fost înfiinţată în 2002 şi este deţinută de antreprenorii români Călin Ianţa şi Radu Ionescu, care au ajuns să controleze o companie cu aproximativ 170 de angajaţi şi afaceri de peste 6,5 milioane de euro anual.

  1. Sergiana

Pornită la începutul anilor 1990, afacerea Sergiana se numără printre businessurile mari din industria alimentară din Braşov. Grupul este controlat de familia Neculoiu şi are în prezent afaceri integrate, de la creşterea animalelor la cultivarea terenului agricol, producţia de mezeluri, până la retail şi horeca printr-o reţea de magazine și restaurante.

  1. Continental

Compania Continental Powertrain România, subsidiara locală a concernului german Continental, a ajuns la peste 2.000 de angajaţi în cei şapte ani de activitate la Brașov. Fabrica de la Ghimbav a fost inaugurate în 2013, în urma unei investiții de 44 de milioane de euro, până atunci aceasta funcționând într-o hală închiriată în cadrul companiei Schaeffler, controlată de același concern.

  1. Prodlacta

Compania Prodlacta îşi are originea în Cooperativa JENSENISCHEN MOLKEREI, înfiinţată în anul 1900 în Braşov de către un întreprinzător danez, Alfred Jensen, la adresa din Braşov, str. De Mijloc, nr. 33, adresă unde a funcţionat până în anul 2002, unitatea nr. 2 de fabricare a brânzeturilor.

În 2012, în urma procedurii de insolvență, societatea a fost preluata de grupul de firme JLC din Republica Moldova.

  1. Premium Aerotec

Premium Aerotec este cel mai important producător european de structuri pentru aeronave de mari dimensiuni, producând în principal pentru Airbus. Compania germană a fost înfiinţată în anul 2009 ca filială deţinută în întregime de grupul Airbus. Investiţiile Premium Aerotec în fabrica din Braşov, cu o suprafaţă construită de 60.000 metri pătraţi, se ridică la circa 40 milioane euro.

În România, cu peste 800 de angajați, firma a avut anul trecut afaceri de 300,2 milioane lei (de la 274,5 milioane lei în anul precedent) și un profit net de 88,4 milioane lei (78,4 milioane lei în 2016). La nivel global, Premium Aerotec are circa 10.000 de angajați și venituri anuale de 2 miliarde euro.

  1. Allview

Creat în 2004, Allview este brandul autohton de smartphone-uri și tablete numărul 1 din România. În 2010, Allview a fost prima companie din România care a lansat o tabletă PC, a urmat în 2011 primul smartphone sub brand românesc, iar în 2013 a lansat primul smartphone single SIM din portofoliu. Brandul Allview este prezent pe piețele IT&C din Polonia, Bulgaria, Germania, Spania, Ungaria, Olanda, Moldova, Slovacia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia și Herzegovina, Republica Cehă, Malta, Cipru, Grecia și Lituania.

  1. Electroprecizia

Activitatea Electroprecizia a început în 30 iunie 1936, când a luat naștere PREROM, societatea pe acțiuni cu capital german-ceh-român, specializată în fabricarea de instrumente de bord pentru avioane. Numele de azi al companiei a apărut în 1948, când aceasta a fost naționalizată și denumită ELECTROPRECIZIA, brand ce reprezintă și în prezent „precizie în electrotehnica românească”. După încă un an, datorită expansiunii producției, sediul a fost mutat în Săcele.

  1. Tractorul

Uzina de tractoare a fost înființată în 1925 ca fabrică de avioane, dar după venirea comuniștilor la putere aceasta a fost reorientată spre producția de tractoare. Fabrica a intrat în faliment în 2007, după mai multe încercări eșuate de privatizare.

  1. Roman

Producătorul brașovean de autocamioane a fost înființat în 1921 sub numele de Romloc. Atunci producea material rulant, după care a început să producă și motoare și autocamioane. După venirea comuniștilor la conducere, în 1948, firma ia denumirea de „Steagul Roșu”. Astăzi, Roman S.A. abia mai supraviețuiește, fiind în insolvență.

  1. Stabilus

Stabilus România a fost înfiinţată în anul 2005, în localitatea Sânpetru, la 8 km de municipiul Braşov, cu principal domeniu de activitate fabricarea de pompe şi compresoare. Compania Stabilus România face parte din grupul Stabilus (afacere fondată în anul 1934 în localitatea Koblenz, Germania), cu 6.200 de angajaţi la nivel global şi venituri din vânzări de 910 mil. euro în anul financiar 2017, potrivit site-ului companiei.

  1. IAR Ghimbav

IAR Ghimbav este noul nume al fostei societăți ICA Ghimbav. IAR este una dintre principalele societăţi aeronautice ale României, înfiinţată în urmă cu 93 de ani prin Decret regal. Reînfiinţată în 1968 sub denumirea de „Întreprinderea de Construcţii Aeronautice” (denumire păstrată până în 1991), devine unicul producător român de elicoptere.

  1. Quin România

Compania Quin România este prezentă pe piaţa locală din anul 2003, ca subsidiară locală a grupului german Quin, care a fost achiziţionat în ianuarie 2015 de concernul chinez Joyson, conform informaţiilor de pe site-ul companiei. Joyson Electronics, cu sediul în Ningbo, China, deţine peste 100 de unităţi de producţie în 30 de ţări şi aproximativ 70.000 de angajaţi la nivel global, potrivit informaţiilor de pe site-ul grupului chinez.

Începând cu anul 2011, Joyson a achiziţionat mai multe companii, printre care compania de electronică pentru automobile Preh GmbH (care deţine pe piaţa locală o fabrică de componente auto în Ghimbav), compania de robotică IMA şi producătorul german Quin GmbH.

  1. Elmas

Elmas Braşov a fost înfiinţată în 1990, fiind o companie cu capital integral românesc. Portofoliul Elmas include, pe lângă ascensoare şi scări rulante, şi stivuitoare, poduri rulante, sisteme de depozitare şi de parcare auto, utilaje forestiere şi structuri metalice.

  1. Preh România

Preh România a fost înfiinţată în anul 2008, cu principal domeniu de activitate fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule. Acţionarii Preh România sunt Preh GmbH cu 98% din titluri şi Preh Beteiligungs GmbH din Germania cu 2% din acţiuni.

Grupul german Preh este controlat de către Joyson Electronics, companie listată la bursa din Shanghai. Preh, cu vânzări globale de peste 1,28 miliarde de euro în 2017 şi 7.000 de angajaţi, are fabrici în Germania, Polonia, Portugalia, Suedia, Mexic, Statele Unite ale Americii, China şi România, care produc sisteme de comandă pentru interiorul autovehiculelor (sisteme de senzori, unităţi de control electronic şi sisteme de asamblare).

  1. Rulmentul

Rulmentul Brașov a fost o companie de stat din România. A fost cea mai veche și cea mai complexă fabrică din România, și producea lagăre, angrenaje și organe mecanice de transmisie.

În decembrie 2008 s-a încercat privatizarea companiei dar societatea care a cumpărat uzina, Tampa Resort, nu a achitat prețul de 35 de milioane de euro pe care s-a angajat să-l plătească, astfel încât privatizarea a fost anulată în martie 2009. Aceasta a fost cea de a 13-a încercare de vânzare a uzinei de rulmenți.

În august 2009, pachetul de bunuri mobile ale societății a fost vândut unei firme din Brașov, deținută de un consorțiu de lichidatori, la prețul de 2,5 milioane de euro.

  1. Kronospan

Kronospan a intrat pe piața din România în anul 1999 când a deschis o firmă de import. În 2004 a achiziționat de la Gruppo Frati fabrica de la Sebeș care produce PAL (plăci aglomerate din lemn) și MDF (medium-density fibreboard) pentru industria mobilei, într-o tranzacție de 250 milioane euro. Capacitatea de producție anuală este de 840.000 de metri cubi de PAL și de 384.000 de metri cubi de MDF.

În decembrie 2009 a inaugurat la Brașov o fabrică de plăci din lemn OSB (plăci din fibre orientate) pentru industria construcțiilor în care a investit 200 milioane euro. Capacitatea de producție de OSB este de 270.000 metri cubi, iar cea de PAL de 80.000 de metri cubi. Fabrica de la Brașov este a 27-a din rețeaua grupului austriac.

  1. Miele Tehnica

Miele Tehnica a fost fondată în 2008 și este parte a firmei Miele, Germania. La Brașov, cei 230 de angajați produc subansambluri electronice pentru electrocasnicele Miele. Miele este liderul mondial în furnizarea de aparate electrocasnice de înaltă calitate. La acestea se adăugă produsele profesionale: mașini profesionale de spălat vase, de uscat rufe, precum şi aparatura profesională de curăţare şi dezinfectare pentru uz medical şi de laborator. Compania, fondată în 1899, are sediul central al companiei este în Gütersloh, Westfalia, Germania și deține 8 unități de producție în Germania şi câte o fabrică în Austria, Romania, Cehia şi China.