“From being a dirty word in the past, now entrepreneurship is increasingly being celebrated and encouraged — as it should be.”  ~ Richard Branson

Atitudinea pozitivă a românilor cu privire la afacerile pe cont propriu este în creștere și foarte mulți oameni din ecosistemul antreprenorial vorbesc despre un an 2016 al antreprenoriatului. În opinia mea, 2017 va fi anul antreprenorului la nivel local datorită următoarelor 10 „ingrediente” necesare ecosistemului antreprenoriatului.

1. Percepții mai bune privind antreprenoriatul

Totul începe de la percepție. Reflectarea antreprenoriatului în conștiința românilor este importantă pentru a înregistra progrese în dinamica proiectelor lansate pe cont propriu. Mă aștept la o continuare a trendului de îmbunătățire a percepției față de antreprenoriat, mai ales în rândul tinerilor. Astfel, la nivel de guvern, vom urmări percepțiile românilor față de antreprenoriat din 2016-2017 pe bază următoarelor trei studii: 70% dintre respondenți au o atitudine pozitivă față de antreprenoriat (Amway și GFK); doar 14% dintre respondenți cred că societatea românească tolerează eșecul în afaceri, în timp ce 81% consideră că acesta va reprezenta o barieră pentru viitoarele proiecte de afaceri (Barometrul EY) și un studiu mai vechi al Romanian Business Leaders, conform căruia 68% dintre români spun că nu privesc drept model demn de urmat niciun afacerist român, în timp ce numai 32% dintre respondenți au declarat că sunt inspirați de către cel puțin un om de afaceri din România.

2. Povești de succes

Facebook a preluat în urmă cu doi ani compania de publicitate video online LiveRail, într-o tranzacție estimată la 400-500 milioane dolari, printre cofondatorii acesteia aflându-se și doi români, Andrei Dunca și Sergiu Biriș. De asemenea, HootSuite a preluat UberVu, o companie creată în 2008 de trei români, Vladimir Oane, Dan Ciotu și Dragoș Ilinca.

Toți ochii vor fi ațintiți asupra altor proiecte internaționale la construcția cărora au contribuit și antreprenori români. Mă aștept ca în 2016 și 2017 să auzim ecouri ale unor povesti noi scrise de întreprinzători români. Stați cu ochii pe Vector Watch, care a reușit recent să atragă încă o investiție de 5 milioane de dolari prin intermediul fondului de investiții GECAD Group care continuă să rămână cel mai important acționar al companiei, urmat de Catalyst România și de un grup de investitori privați

3. Mai multe incubatoare de afaceri

Anticipez consolidarea sau apariția unor noi incubatoare de afaceri în 2016 – 2017. Spre exemplu, am văzut în ultimii ani mai multe spații de lucru adresate antreprenorilor și freelancerilor: Impact Hub, Tech Hub și Connect Hub în București.

Noi vrem să schimbăm modalitatea de finanțare din bugetul de stat pentru incubatoarele de afaceri, pentru a include și actualele hub-uri și spații de coworking. La cum este creionat proiectul pentru incubatoare în prezent, nu susține incubatoarele existente. Dar încercăm să schimbăm cheile acestui program, astfel încât să fie eligibile spațiile de coworking, hub-urile și incubatoarele care deja performează din punct de vedere economic pe o piață competitivă. Ar trebui să se adreseze și lor aceste programe. Vom implementa proiectul pentru a fi și ei eligibili.

4. Noi surse de finanțare

Pentru a vorbi la finalul lui 2017 despre un an al antreprenoriatului în România, ar trebui să vedem o transformare a modului în care companiile românești își diversifică strategia de finanțare. În acest sens, mă aștept ca o multitudine de surse de finanțare alternativă, mai ieftine decât creditarea bancară, să fie disponibile și accesate de firmele care își propun să se dezvolte. Astfel, anul acesta ar trebui să cream normele „Legii business angels”, mișcare care va înlesni finanțarea IMM-urilor cu ajutorul investitorilor de tip business angels. Să nu uităm că foarte mulți antreprenori consideră că accesul la finanțare al antreprenorilor tineri (de sub 40 de ani) este dificil sau foarte dificil.

5. Povești antreprenoriale comunicate în străinătate

Anticipez mai multe povești antreprenoriale în 2016-2017, doar că avem nevoie ca unele să fie bine comunicate în străinătate. Spre exemplu, Entrepreneur of the Year este un proiect prin care România antreprenorială va deveni mai vizibilă în 2016-2017.

6. Sistemul antreprenorilor politici să fie înlocuit: primii pași, în 2015

Arestările unor oameni de afaceri și ale unor politicieni apropiați unor auto-intitulați oameni de business reprezintă cel mai important eveniment al ultimilor ani, cu impact puternic în sens larg, la nivelul societății, și la nivel mai restrâns, în cadrul mediului de afaceri.

Se naște o întrebare fundamentală: va fi înlocuit acest sistem construit de antreprenori politici, pseudo-antreprenorii care sufocă inițiativa privată prin fraude plătite din bani publici într-un sistem venal creat de stat? Sper să vedem câteva semne ale acestei schimbări anul acesta și în 2017.

7. Parteneriate între start-up-uri și marile companii

Arta parteneriatelor reprezintă o pârghie care va contribui, cu siguranță, la dezvoltarea antreprenoriatului, mai cu seamă proiecte realizate împreună de marile companii și start-up-uri. Mă voi referi doar la două exemple: retailul (parteneriate între marile magazine, Carrefour, Auchan, Kaufland și micii producători) și telecom (spre exemplu, Orange este în România partener al proiectului Innovation Labs, iar în urma programului a fost dezvoltat un serviciu alături de unul dintre start-up-urile finaliste).

8. Evenimente pentru antreprenori

Antreprenorii și viitorii întreprinzători au nevoie în continuare de evenimente care să coaguleze comunitatea de business, în care antreprenorii să împărtășească ingredientele și barierele succesului. Pe această zonă, vom organiza un Summit al antreprenoriatului în 2016, cu o componență regională. Vom invita atât speakeri locali, cât și speakeri străini. Va fi o sărbătoare a antreprenoriatului, desfășurată pe parcursul a mai multor zile, vor fi prezenți nu doar IMM-iști, ci și actori implicați în ecosistem – bănci, consultanță, BVB. Vom miza pe parteneriate cu ambasadele pentru a avea speakeri din străinătate.

9. Mediul academic + business + societatea civilă

2016 va fi anul anteprenoriatului dacă „cvartetul” format din guvern, mediul academic, mediul de business și societatea civilă – va crea mai multe proiecte comune. În acest sens, pregătim mai multe proiecte care să aducă antreprenorii în școli și facultăți.

10. Debirocratizare

România va fi mai antreprenorială doar dacă trăim într-un capitalism autentic, ceea ce se traduce și printr-o reducere a birocrației. În acest sens, guvernul lucrează pentru debirocratizarea administraţiei prin înfiinţarea unor aşa-zise „comisii de tăiat hârtie”, la nivelul ministerelor, Executivul dorind eliminarea unor documente, autorizaţii şi avize, din relaţia românilor cu autorităţile, costurile birocratice fiind estimate la 2 miliarde lei.

➡ Comandă #2 al revistei fwdBV