Alocările bugetare ale Brașovului au vizat și în acest an secțiunea de dezvoltare a orașului, investițiile și atragerea de fonduri europene sau naționale nerambursabile, bugetul fiind conturat în jurul a 9 axe de dezvoltare principale.
2022 ar putea fi anul în care o serie de proiecte, care în ultima perioadă au fost doar la faza de studiu și alte documentații tehnice, vor prinde contur, iar multe dintre proiectele așa-zis futuriste, cum ar fi parcările etajate automatizate pentru locatari sau cele care vor duce la o mai bună gestionare a deșeurilor, să nu mai fie doar promisiune, ci realitate.
Revista de business Forward Brașov a stat de vorbă cu primarul Allen Coliban pentru a vedea care sunt perspectivele acestui an și pe ce se vor concentra resursele brașovenilor și ale Brașovului până în 31 decembrie.
5 noi parcuri, pe listă
Fiindcă „Brașovul verde și curat” este una dintre axele principale de dezvoltare propuse de municipalitate, 2022 este anul în care amenajarea unor noi parcuri este mai aproape de realitate. Acest lucru, după ce, până acum, s-a lucrat la partea de studii, dar și la identificarea unor suprafețe de teren care se pretează pentru astfel de investiții. După cum a precizat primarul, vorbim de 5 parcuri noi (Dealul Cetățuiei spre A.I. Cuza, Dealul Melcilor – fosta carieră din Răcădău, dar și pe terenuri din Tractorul, Barolomeu și Astra – Centrul Nou).
Pentru toate acesta, au fost rezolvate problemele legate de proprietate și cadastru și vor fi efectuate documentațiile tehnice de proiectare, după care se va trece la execuție.
Bani europeni pentru ecoinsule
În ceea ce privește gestionarea deșeurilor, ecoinsulele vor înlocui vechile platforme de gunoi în mai multe zone ale orașului. „În zona Centrului Istoric vom apela la soluția subterană, iar în cartiere ne vom axa tot pe ecoinsule supraterane, cum au început deja să fie instalate. Avem contractul-cadru semnat pentru achiziția acestora, vom putea amenaja peste 100 și avem chiar șansa de a accesa fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru acest capitol”, a explicat primarul.
Ambiții în ceea ce privește dezvoltarea industriei
Începând cu acest an, Brașovul vrea să redevină un punct de interes pe harta potențialilor investitori, odată cu achiziția platformei CET. „Avem această platformă industrială, trebuie să o promovăm, să atragem investitori. În urmă cu câteva luni, ambasadorul SUA în România spunea că TESLA ar vrea să deschidă o fabrică în România. Nu spun că vom aduce TESLA la Brașov, dar la acest nivel de ambiție trebuie să fie Brașovul în ceea ce privește atragerea de investitori și dezvoltarea în plan economic”, a apreciat Allen Coliban.
Turismul este un alt motor important pentru Brașov, iar anul acesta, și în Poiană ar urma să demareze noi proiecte menite să crească atractivitatea stațiunii și a domeniului schiabil. Unul dintre acestea vizează amenajarea saniei de vară, care a avut unele sincope în ceea ce privește contractarea proiectării, la care se adaugă deschiderea unor noi trasee de mountain bike, dar și instalarea unui sistem de nocturnă în partea inferioară a Pârtiei Lupului. „În paralel, vom lucra documentația aferentă domeniului schiabil, ce presupune instalație de nocturnă și în Postăvarul, dar și amenajarea unor noi instalații de transport pe cablu”, a explicat primarul.
Noi spații pentru Cultură
În strânsă legătură cu turismul este și partea de Cultură, iar o serie de obiective ar putea fi redate circuitului turistic și cultural. „În acest an sperăm să funcționalizăm fostele
cinematografe, dar și fosta bancă Săsească, care să devină un centru cultural. Mai avem și Bastionul Postăvarilor, pe care l-am preluat de la Consiliul Județean și unde se făcuseră niște investiții într-o infrastructură multimedia. Trebuie să vedem dacă sistemele mai sunt funcționale și să redeschidem și acest obiectiv. De altfel, sperăm să finalizăm și procesul pentru Cetățuie, ținând cont că a durat doi ani să se stabilească competența de judecată”, a punctat primarul Brașovului. În plus, Primăria va accesa bani europeni și pentru a restaura o serie de alte monumente, cum ar fi vechile ziduri ale Cetății, Poarta Șchei, Poarta Ecaterinei și Bastioanele, iar cu fonduri de la bugetul local va începe amenajarea monumentelor dedicate eroilor.
Sănătate și Educație
Dacă la capitolul Sănătate, proiectele majore sunt cele ce vizează amenajarea noului spital regional și a unui nou Spital de Infecțioase și TBC, care nu depind în totalitate de municipalitate, Primăria își propune ca cu „forțe proprii”, să deschidă un centru de permanență medicală într-o veche centrală termică. Anul acesta, cel puțin în cazul a 6 fost punct termice ar urma să se finalizeze expertizele tehnice și partea de proiectare, astfel încât să poată demara lucrările de transformare a acestora în centre socio-educaționale, culturale de cartier. „Prima centrală care ar urma să fie transformată este cea de pe strada Octavian Goga, unde am avut depus un proiect prin bugetare participativă pentru amenajarea unei biblioteci și unde să se țină diverse cursuri și ateliere educaționale pentru copii”, a precizat primarul.
La capitolul Educație, edilii brașoveni vor să investească anul acesta și în amenajarea de noi creșe și grădinițe. Unele sunt doar abia la faza de studii și proiecte, însă, de exemplu, în cazul grădinițelor din zona Coresi și de pe strada Ioan Popasu sunt deschise șantierele. Un alt proiect în domeniu este amenajarea unei școli „de rezervă”, respectiv unde să poată fi mutați elevii sau preșcolarii din unitățile unde se derulează diverse lucrări de reabilitare și modernizare.
Investiții pe plan social
În plan social, Primăria Brașov vrea să identifice terenuri și pentru construcția unor noi locuințe. Singurul proiect palpabil este cel de transformare a actualului adăpost de noapte de pe strada Zizinului în bloc de locuințe sociale și mutarea acestui centru pentru persoane fără adăpost pe strada Panselelor, unde ar urma să fie reamenajat un vechi corp de clădire al Liceului Astra.
Nu în ultimul rând, și capitolul „Sport” are în acest an o serie de direcții importante de dezvoltare. Marele proiect, este cel al Polivalentei, derulat prin Compania Națională de Investiții, însă în acest an municipalitatea vrea să reconstruiască peluzele Stadionului Tineretului și să finalizeze studiile preliminare pentru amenajarea unui nou stadion municipal, precum și identificarea terenului optim unde acesta să se construiască. Până la final de an ar urma să fie finalizată modernizarea Stadionului Carpați, pentru care există o alocare bugetară de 20 de milioane de lei, și să înceapă și construcția unei baze sportive, tot prin CNI, pe strada Nucului. Amenajarea unor noi terenuri de sport de cartier sau refacerea celor existente, a fost inclusă și ea pe lista de investiții a municipalității.
Articolul complet poate fi citit în revista de business Forward Brașov