Piață imobiliară a continuat să fie imprevizibilă începând cu anul 2020, însă pandemia ne-a demonstrat că sectorul construcțiilor a fost printre puținele care a înregistrat creșteri în acest context de criză.

Reprezentanții dezvoltatorului imobiliar brașovean Alphaville consideră că, la ora actuală, deși ne lovim de o perioadă de impas, generata de conflictul ruso-ucrainean, dar și de creșterea preţurilor la energie, se observă în mod cert o accentuare a investițiilor și a cererii către apartamentele deja finalizate/construite. În continuare însă cumpărătorii își plănuiesc la fel de atent încheierea viitoarelor contracte.

„În spectru larg, din pricina fluctuațiilor din economie, clienții se întreabă cum vor acționa băncile în lunile următoare față de finanțarea noilor construcții sau a persoanelor fizice. Ce putem spune este că sistemul bancar este solid și susține în continuare populația și companiile prin acordarea de finanțări, ca și până în prezent, într-un ritm cât se poate de normal”, au remarcat reprezentanții Alphaville.

Independența financiară, un atu

Avantajul principal al proiectelor Alphaville este însă că acestea s-au dezvoltat prin investiții ale asociaților, nu cu banii încasați de pe urma vânzărilor de apartamente încă în fază de proiect. „Tocmai de aceea, experiența și deciziile de a fi independenți din punct de vedere financiar ne-au ajutat să trecem cu mai multă ușurință prin crize financiare, situații socio-economice instabile și pandemii, fără a bloca etapele în curs”, a menționat Oana Bideac, reprezentantul Departamentului Marketing al Alphaville.

Astfel, Alphaville și-a putut continua în parametrii normali construcția noului ansamblu rezidențial Arena, dezvoltat pe fosta platformă industrială Fartec, ce are ca și termen de finalizare finele anului 2023. „Ne încadrăm în graficele de execuție. Sfârșitul de an vine cu predarea celei de-a doua etapă a ansamblului Arena, mai exact 123 de apartamente”, a precizat reprezentantul Alphaville.

7_design by arh.Roxana Tudose_7 (1)Focus pe locuințe sigure 

Avântul pentru investiții nu s-a pierdut și cerere pentru piața imobiliară există, însă din partea unor cumpărători aceasta poate fi mai calculată. Conflictul armat și instabilitatea socio-economică cu care ne confruntăm nu au produs totuși, dezechilibre mari, după cum au remarcat cei de la Alphaville. „În primele două săptămâni de conflict, s-a atestat o temperare a vânzărilor, deoarece, atât posibilii clienți, cât și dezvoltatorii s-au aflat într-o stare de incertitudine privind acțiunile viitoare. Cu toate acestea, a fost vorba de o perioadă scurtă de timp, iar raportântu-ne la anii anteriori, nu avem modificări în fluxul vânzărilor. În ceea ce privește direcția pe care o au clienții, aici întâlnim diferite tipologii. Clienți care datorită inflației crescute, au privit situația ca pe o oportunitate și și-au continuat planurile de investiții, clienți care s-au focusat pe achiziția de apartamente care să le ofere un plus de siguranța luând în calcul un potențial viitor pericol – aici ne referim la achiziția de imobile care au și adăposturi de protecție civilă – sau români care au dat pentru moment înapoi de la planurile pe termen lung, din pricina instabilității și au fost mult mai atenți la drămuirea finanțelor”, au remarcat reprezentanții dezvoltatorului.

Impact în termenele de livrare a materialelor de construcții

Situația de la granița cu România va duce la o creștere a prețurilor pe piața imobiliară. „Acțiunile prezente s-au suprapus și cu mărirea costului energiei electrice și a gazelor. Încă de la sfârșitul anului 2021, aceste scumpiri au ridicat cu până la 20%-30% costurile materialelor de construcții. Luna februarie a venit cu o nouă situație cu care, ca și generație, nu ne-am mai confruntat și care a produs noi creșteri de prețuri la materia primă și la materialele de construcții, însă consecința cu un impact mai puternic a fost întârzierea livrării acestora. Rusia ocupă un loc fruntaș în topul producătorilor de aluminiu și ciment, Ucraina era și ea un mare exportator de fier, oțel beton, cărămidă și plăci ceramice, iar România, printre principalii importatori. Până în prezent, și cu fermitate susținem că și de acum încolo, am avut capacitatea de a acționa la timp și cu ajutorul profesioniștilor noștri să găsim soluțiile potrivite pentru a traversa acest impas”, a explicat reprezentantul Departamentului de Marketing al Alphaville.

20211019_154227 (1)

Unii au pus în stand-by vânzările

Majorarea costurilor este deja resimțită, iar ca în orice business se dorește păstrarea aceluiași nivelul de profit față de cel cu care s-a calculat investiția. Tocmai de aceea dezvoltatorii imobiliari adoptă strategii diferite, astfel încât să găsească cele mai bune soluții: fie au pus în stand-by șantierele, fie continuă construcția, dar au stopat pentru moment scoaterea apartamentelor la vânzare tocmai pentru că nu pot avea sub control un cost final al materialelor. „Efectul acestei perioade de stand-by se va vedea cel mai probabil în următorii ani, atunci când dezvoltările își vor relua cursul normal, iar cererea va fi mai mare decât oferta”, a subliniat Oana Bideac.

Posibili cumpărători de pe piața ucraineană

Totuși, finalul anului trecut și începutul lui 2022 a venit într-adevăr cu o creștere remarcabilă de interes pentru achizițiile imobiliare, odată cu intrarea în vigoare a legii care extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 5%, până la suma de 140.000 euro. „Deși începând cu finele lunii februarie suntem supuși unei perioade de provocări, considerăm că interesul pentru cumpărarea de imobile se va menține pe trend ascendent, investițiile în active reale, reprezintă una dintre cele mai sigure plasamente financiare în acest moment. Totodată, dacă cererea pentru închirieri s-a supus unei creșteri datorită fluxului de refugiați, este posibil ca pe termen lung, în cazul în care piața forței de muncă din România va reuși să-i integreze, aceștia să opteze pentru achiziția de apartamente în orașele în care s-au relocat. Totodată, datorită inflației mărite se simte un apetit mai crescut pentru investițiile în imobiliare”, au adăugat reprezentanții Alphaville.

De altfel, dezvoltatorul imobiliar brașovean ia în calcul o expansiune a proiectelor imobiliare și în alte orașe, după ce vor fi definitivate proiectele în curs de execuție.

Responsabilitatea socială nu este neglijată

Fiind cunoscut ca un dezvoltator care se implică în derularea multor proiecte de responsabilitate socială, odată cu conflictul din Ucraina, o parte din fondurile alocate anul acesta pentru astfel de proiecte au fost deja distribuite către organizații nonguvernamentale care vin în ajutorul refugiaților. Una dintre acestea este Asociația Kastel, care s-a implicat atât în punerea la dispoziție de locuri de cazare, cât și în asigurarea resurselor alimentare sau a altor produse necesare pentru aceste persoane care peste noapte au fost nevoite să își părăsească casele sau familiile.  

„Bineînțeles, vom continua să ne implicăm și în alte proiecte de responsabilitate socială, de educație a tinerilor sau de sprijin pentru comunitățile locale”, au asigurat reprezentanții Alphaville.