Anul 2023 se arată destul de bun pentru afaceri, majoritatea companiilor anunțând investiții importante în extinderea capacităților de producție. Brașovul nu va fi ocolit de aceste investiții, apropiata deschidere a aeroportului atrăgând investitori în domeniul logistic, în principal, dar și în producție. Este de așteptat ca anul acesta să fie finalizate investiții demarate în anii anteriori, motivate tocmai de iminenta apariție a porții de acces aerian către Occident, dar și extinderi ale fabricilor deja existente – vezi Sennheiser sau dublarea capacității fabricii Miele, de la Feldioara.
În continuare, fabricile din Parcul Industrial Brașov, cel operat de ICCO la Ghimbav, își extind capacitățile de producție, în timp ce la Parcul Industrial Electroprecizia din Săcele sunt așteptate noi investiții ale unor clienți existenți, dar și apariția unor clienți noi.
În ciuda crizei continue prin care trecem, din cauza prețurilor mărite la energie, în Brașov va continua să se construiască, pentru că orașul și zona metropolitană au nevoie de oameni care să lucreze în noile fabrici, iar creșterea numărului de cetățeni ai zonei este iminentă. O cerere în creștere va duce și la o majorare a prețurilor. Anul trecut, consultanții imobiliari anunțau că prețurile locuințelor ar urma să crească cu 60% în următorii trei – patru ani datorită apariției aeroportului, dar și materialelor de construcție tot mai scumpe. Acum, prețul mediu a ajuns la 1.600 de euro/mp, iar când era făcută această afirmație, prețul mediu era de 1.200 de euro/mp, rezultând o creștere cu peste 30%. Degeaba se așteaptă ca prețurile să scadă – acest lucru nu se vede într-un orizont apropiat.
În acest timp, Guvernul se întrece în acordarea de pomeni celor care pot fi manipulați, astfel încât să își asigure un bazin important de voturi la alegerile de anul viitor. Din păcate, românii sunt ușor de prostit, având în vedere faptul că mai mult de 50% dintre ei fac parte din „gașca” analfabeților funcțional, care înghit orice li se servește de către diverși indivizi sus-puși politic. În loc să reducă povara fiscală de pe spatele angajatorilor, care găsesc tot mai greu forță de muncă bine pregătită, reprezentanții Puterii își angajează în continuare apropiații în locuri călduțe din administrația locală sau cea națională, în locuri în care nu prea sunt nevoiți să meargă la muncă, dar de unde pot lua bani buni. În plus, se acordă zile libere cu nemiluita, demotivând astfel oamenii care chiar muncesc în mediul privat, pentru că principalii beneficiari ai „liberelor” sunt funcționarii din instituții, care și până acum, oricum, tăiau frunza la câini.
Concluzia: Românul s-a învățat să-și fure singur căciula și să facă mare caz din chestia asta!
_______________________________________
A apărut noul număr al revistei de business fwdBV (Forward Brașov), ediția #51 februarie – martie 2023! Printre abordările mediului de afaceri brașovean, proiectele jurnalistice și conținutul exclusiv regăsit în revistă se numără:
- Urbanizarea Brașovului. Cum s-a depășit o criză a industriei intrată în putrefacție;
- Arhitectul Johannes Bertleff: „Orașul este o familie mare pentru noi, astfel încât ne identificăm cu el, ne mândrim cu reușitele lui și ne enervăm pentru eșecurile lui, căutând explicații și scuze”;
- Director general Kasper Development, Daniela Kasper: „Cei care nu mai pot lua credite imobiliare cu avans de 10-15% alimentează creșteri spectaculoase pe piața chiriilor”;
- Managing Partner SVN Romania | Brașov, Nicole Rosnovăț: „Peste 24.000 de locuințe s-au construit în ultimii zece ani la Brașov”;
- Analiză realizată de Doru Șupeală, consultat de marketing, management și business: „Cât te costă când îți pleacă un angajat?”.