Iana Lidia Plătică este o brașoveancă în vârstă de 12 ani, îndrăgostită de biologie, geografie, munți și motociclete. Elevă bursieră în clasa a VI-a la Școala Gimnazială „Iacob Mureșianu” s-a făcut remarcată prin faptul că încă de la 6 ani practică hocheiul.
„Îmi amintesc și ecum că eram în parcul Tractorul cu părinții și plimbându-ne am auzit urale si tobe venind dinspre patinoar, am urcat scările acestuia și am observat sala plină și jucatori pe gheață, am fost foarte încântată și i-am rugat pe părinți să mergem înăuntru. Paznicul, la insistențele mele, ne-a lăsat să intrăm si de atunci a început aventura pe gheață”, a mărturisit Iana Plătică.
Pasiunea pentru gheață este moștenire de la bunicul din partea mamei, fost campion județean la atletism și mare iubitor de gheață.
„Bineînțeles că <<microbul>>se transmite mai departe și ne petrecem mai multe ore la patinoar pentru că și sora mea Iris practică hocheiul cu mare pasiune și bucurie”, a recunoscut copila.
Patinoarul, a doua casă
Mama și tatăl Ianei s-au cunoscut la Patinoarul de sub Tâmpa și tot acolo a pus și ea, pentru prima dată, patinele în picioare. Iana povestește, cu emoție în glas, despre timpul pe care îl petrece la pationar.
„Doamne, câte ore petrecute la patinoar! Nu suntem greu de găsit dacă ne caută cineva, ori suntem acasă ori suntem la a doua casă, cea din parcul Tractorul. Petrecem multe ore la patinoar, nu doar noi sunt și alți oameni, suntem ca o mică familie, ne știm de mici de când învățam împreună să patinăm”, a povestit fata.
Singura fată din echipa de juniori U14 a Brașovului
Iana Plătică este singura fată din echipa „Corona Hochei Juniori U14”, care are în acest moment 26 de membri.
„Niciodată nu am simțit vreo diferență între mine si colegii mei, eu sunt la fel de puternică și descurcăreață, faptul că mă antrenez și joc împreună cu băieții mă ajută la dezvoltarea mai multor abilități și mă face să-mi doresc să devin mult mai puternică”, a completat Iana.
Sportiva povestește că în momentul în care a început să patineze, în grupa lor erau mai multe fete, însă încet,încet colegele s-au îndreptat spre alte sporturi.
„Eu am evoluat și am rămas în echipă singura fată, acum sunt la grupa de vârsta U14, pentru mine nu e greu, mie îmi place fiecare antrenament, colegii nu mă menajează doar că sunt fată, sunt colega lor și luptăm împreună. Mai sunt fete în echipele de U12 , U10 și U8 și îmi doresc ca ele să continue, ca să putem să formăm în viitor o echipă de fete”, a declarat ea.
Fiecare sport are etapale sale.
„Următoarea perioadă va fi mai grea deoarece fiind un sport de contact, regulamentul permite de la U14 body check- ul , va trebui sa fiu deșteaptă și sa învăț să mă feresc”, a spus brașoveanca.
Antrenamente, în fiecare zi
Ca orice sportiv perseverent, Iana se antrenează zilnic la Patinoarul Olimpic Brașov.
„Avem si antrenament de uscat de două ori pe săptămână, un antrenament pe gheață durează 50 de minute, însă trebuie să fiu în fiecare zi cu o oră înainte de începerea lui, să îmi pot face încălzirea și să mă echipez. În unele weekend-uri plecăm în țara, unde avem meciuri cu alte echipe de la noi, dar și din Ungaria. Mai lipsesc de la școală în zilele când am meciuri, dar am parte de toată susținerea doamnei diriginte, care chiar a și venit sa ma urmărească la meciuri”, a explicat fata.
„Gheața are miros”
Sportiva iubește mirosul gheții și spune că, mai ales la început de sezon când după o pauză de o lună se reîntoarce și miroase gheața, e de fapt un „bun venit”, „un ritual de început de sezon”.
„Fiecare patinoar are mirosul lui, gheața lui, altfel miroase gheața înainte de antrenament și altfel înainte de meci”, a mai spus Iana.
Echipamentele, achiziționate din Miercurea Ciuc
Echipamentul este destul de costisitor și, dacă la început mai poți cumpăra unul second hand, pe măsură ce crești acesta devine mai costisitor și trebuie să fie dintre cele de top, pentru a te putea apăra de lovituri și accidentări.
„Ca un exemplu: o pereche de patine ajunge să coste și 1.000 lei perechea și nu știu cât timp le pot purta pentru că eu cresc. Problema este ca în Brașov nu avem un magazin de specialitate și trebuie să mergem până la Miercurea Ciuc sau Gheorgheni pentru cumpărături”, a mărturisit sportiva.
Iana participă la concursuri și turnee încă de la vârsta de 6 ani. Sportiva se mândrește cu medaliile pe care le-a obținut de-a lungul anilor.
„Am participat la turnee în toată țara, dar și în Ungaria, la grupele mici de vârsta nu jucăm cu scor, fiecare jucător primește medalie, asta este frumusețea jocului, doar noi << ținem scorul>>să ne mândrim între noi. Am acasă foarte multe medalii, dar cele mai valoroase vor fi cele de anul acesta , pentru că la categoria U14, unde mă aflu eu acum va conta”, a explicat Iana.
Totuși, spune sportiva cel mai mare premiu pentru ea este să participe la Campionatul Mondial din Canada, ce va avea loc în februarie 2023.
„Cel mai important premiu pentru mine va fi participarea la campionatul <<Pee Wee>>din Canada, unde împreună cu echipa mea vom face o figură frumoasă, sperăm”,a declarat fata.
Cel mai mare vis, să joace în Echipa Națională a României
Brașoveanca spune că își dorește să nu se accidenteze, să poată juca mult timp, să-și ajute echipa, să evolueze mental și fizic.
„Bineînțeles că îmi doresc să devin antrenor de hochei să-i pot învața pe copii să simtă magia gheții, dar și plăcerea jocului, iar cel mai mare vis al meu este să joc în Echipa Națională României”, a mărturisit Iana Plătică.
Copila este susținută de familie, care s-a mărit cu o nouă membră, acum în vârstă de o lună.
„Mama și tata sunt mereu alături de mine, mă încurajează și mă susțin în tot ceea ce fac. Am o bunică din partea mamei care îmi face toate poftele, îmi acceptă și micile prostioare pe care le fac sau spun, iar bunicii din partea tatălui sunt plecați în Italia de mulți ani, dar ne vedem de obicei vara și ne petrecem câteva săptămâni împreună”, a povestit Iana cu emoție în glas.
Mama Ianei o încurajează să se distreze pe gheață.
„Putea să practice orice sport, dar hocheiul a găsit-o pe ea și cred ca face parte din destinul ei. Sfaturi îi dăm puține, unul dintre ele este să se distreze pe gheață, să simtă bucuria jocului, să asculte de indicațiile antrenorului și sa dea tot ce-i mai bun pe gheață. Noi suntem alături de ea, chiar dacă echipa pierde sau câștigă, ea are capacitatea de a se autocritica și de a se autodepăși”, a declarat mama Ianei.
Este mândră că la meciuri o însoțește toată familia. Tatăl este cel care pune accent pe puterea de concentrare.
„Sunt foarte mândru de ea, îmi doresc sa reușească să se concentreze și să joace cât mai bine, are zile bune și zile mai puțin bune, precum noi adulții. Sfatul meu către ea este să joace ca și cum este ultimul meci al ei, să joace inteligent și să aibă încredere în forțele și abilitățile ei”, a mărturisit tatăl Ianei.
Copiii care practică sport în țara noastră sunt de cele mai multe ori nedreptățiți, pentru că infrastructura sportivă este slab dezvoltată. Au de suferit atât ei cât și părinții.
„Dacă e să spun ceva despre hocheiul românesc, cred că ceea ce gândesc eu, gândesc toți părinții din România, indiferent de sportul practicat de copiii lor. Din păcate, nu avem destule patinoare în țară, baze de pregătire a sportivilor, centre de recuperare. Nu investește nimeni în acești sportivi, singurii sponsori suntem noi, părinții, sportul nu este prioritate națională ci doar un <<zvon>>ce mai ajunge la urechile aleșilor din când în când”, a declarat tatăl Ianei.
Sportivilor români le rămâne atunci optimismul, dorința de a fi cei mai buni, implicarea, puterea și perseverența.
„Hocheiul se simte și se joacă cu pasiune! Iubiți acest sport, iubiți gheața și mulțumiți-le părinților și antrenorilor pentru ceea ce sunteți acum”, a încheiat Iana Lidia Plătică.