Anul de tranziție de la pandemie la o viață normală a adus o consolidare pentru primii jucători din economia brașoveană.
Economia Brașovului s-a dovedit a fi unul dintre motoarele României în anul de tranziție de la perioada pandemică, aceea care a dus la o relaxare a motoarelor economice în toată lumea. Rând pe rând, business-urile s-au redeschis și au o forță mult mai mare decât înainte de apariția virusului, care a blocat, cel puțin pentru o perioadă, economia globală, axată doar pe descoperiri medicale menite să ne scape de virusuri buclucașe care ne lovesc fără milă.
fwdBV vă prezintă în acest număr topul primelor 100 de firme de la nivel local, precum și evoluția pe care acestea au avut-o față de anul anterior. Cifra de afaceri înregistrată de firmele din TOP 100, de la nivelul județului Brașov, a urcat cu 17,5%, de la 33,765 la 39,763 miliarde de lei.
După ce în 2021, Selgros era cea mai puternică firmă cu sediul social la Brașov, Autoliv România, subsidiara companiei suedeze care lucrează în domeniul elementelor de siguranță auto, a recuperat prima poziție, profitând de o creștere a business-ului cu peste 25%. Interesant este că Brașovul a avut anul trecut două companii care au trecut de bariera de 4 miliarde de lei, chiar cele două amintite mai sus. Evident, business-urile celor două companii nu au fost realizate doar în Brașov. Autoliv are fabrici în mai multe orașe din țară, iar Selgros are magazine în toate orașele importante ale României.
Interesantă este evoluția companiei Schaeffler, aflată pe locul trei în acest top, care a trecut de un business de 3 miliarde, după un avans de 20% al afacerilor. În rândul companiilor care au trecut de bariera 1 MILIARD se mai numără Vitesco Technologies, o companie desprinsă din conglomeratul Continental, Preh România, o companie stabilă cu creșteri anuale, dar și o companie privată 100% românească – Bilka Steel, din Brașov cu pretenții de extindere regională. De altfel, povestea dezvoltării acestei companii o puteți citi chiar în acest număr al revistei, într-un interviu cu industriașul Horațiu Țepeș, fondatorul ei.
În Top 10 mai regăsim companii obișnuite, stabile, cum ar fi Europharm Holding, care se ocupă cu distribuția de medicamente, Stabilus România, subsidiara unor componentiști germani, Benchmark Electronice, firmă care a avut anul trecut o creștere fabuloasă a cifrei de afaceri, de peste 80%, dar și Ropharma Logistica, o companie deținută de miliardarul Mihai Miron.
Top 100 este dominat de firme străine, cu puține insule autohtone
Rare sunt prezențele 100% românești în primele 50 de firme din județ. De altfel, investitorii străini au știut să aplice strategii bune de atragere a forței de muncă, oferind, totodată, condiții mult mai bune și stabilitate la nivel salarial.
Practic, doar 16 companii cu acționariat 100% românesc se regăsesc în Top 50. Aici le-am numărat și pe cele două deținute de Mihai Miron – Ropharma și Ropharma Logistica, el controlându-le prin firme înregistrate în afara țării.
Investiții noi la orizont
Majoritatea companiilor străine tind să își consolideze afacerile de la nivelul Brașovului. Germanii de la Sennheiser continuă dezvoltarea, urmând să crească suprafața de producție de la 3.000 la 10.000 de metri pătrați. În parcul industrial CTP se va dezvolta o fabrică Diehl, iar alte companii germane au anunțat că investesc, de asemenea, în dezvoltare.
Problema investitorilor va fi, însă, forța de muncă. Din păcate, nu avem un viitor strălucit din acest punct de vedere, dat fiind că tinerii preferă orice alte activități producției sau meseriilor clasice. Acum, oricine își dorește să devină influencer doar pentru că are acces la internet și i se pare că are ceva de spus. Sau vedetă TV, sau orice care să nu ceară prea multă muncă fizică. Este de urmărit cum vor reuși companiile să se adapteze la schimbările de pe piața muncii, chiar cu atragerea muncitorilor străini, care au început să fie preferați românilor în primul rând datorită mofturilor pe care le fac „aborigenii” mioritici.