Autor: Patricia POTECEA, antreprenor, ImaGOO Design
Sunt câteva aspecte importante pe care trebuie să le cunoști atunci când te pregătești să achiziționezi un apartament de la dezvoltator. Deși multe sunt foarte aerisite, frumos finisate și cu o multitudine de beneficii, mai sunt aspecte pe care e bine să le știi înainte de a te angaja să îl cumperi. Astfel eviți să iei un apartament care îți va da mari bătăi de cap cu compartimentarea și mobilarea lui.
Este bine să pleci la vizionare cu schița primită, o ruletă și multă răbdare. Ar fi util să verifici din ce sunt făcuți pereții pentru a observa dacă sunt de rigips, cărămidă, BCA pentru a afla și cât de bine sunt izolați fonic sau dacă vei putea suspenda piese de mobilier pe ei. În plus, dacă dorești să dărâmi pereți pentru un open space, verifică care sunt pereții de rezistență, astfel vei intui dacă vei obține avizele de demolare pentru ei sau nu.
Este bine să ții cont că o casă luminoasă îți va da o stare de bine și ar fi ideal să vii de cel puțin două ori în vizită la locație, atât dimineața cât și seara, pentru a observa atmosfera locuinței. Un alt aspect important este înălțimea lui. Dacă visezi la pendule, lustre și ai o înălțime sub 2,5 m sunt șanse mari să dai cu capul fix în ele. În cazul în care intenționezi să mai pui și încălzire în pardoseală și spoturi încastrate, coborând tavanul cu rigips, din start vei tăia 20 cm din înălțimea camerei pe care tocmai o cercetezi.
Cele mai frecvente probleme întâlnite la achiziționarea unui apartament nou, dintr-un ansamblu rezidențial sunt:
1. Nu există zona de antreu, hol
Cum ai intrat pe ușă, dai direct în oala cu sarmale sau în cafeaua invitatului tău din living! E parcă și o modă să lipsească cu desăvârșire o astfel de zonă atât de utilă. Mai mult, e atât de mic holul încât atunci când intri, nu ai cum și unde să îți lași pantofii sau să îți agăți haina, nu mai zic de umeraș ?! În cazul în care ai achiziționat un astfel de apartament, poți separa zonele fie cu sticla, riflaje, elemente metalice, ori un corp de mobilier care să rezolve aceste funcțiuni.
2.Suprafețe mari, dar compartimentate nepotrivit, fără spații de depozitare
Uneori observi că ai holuri extrem de mari, iar dormitoarele sunt foarte de mici cu pereți atât de strâmbi și poziționați în unghiuri diverse, încât mobilarea ulterioară este o adevărată provocare. Deși ai mulți metri pătrați pe hârtie și totul pare aerisit, uneori nu există zone special gândite pentru depozitare, închise sau nișate.
în funcție de cât de mult gătim, va trebui să verificăm dacă zona propusă ne întrunește cerințele, dacă vor încăpea toate oalele, farfuriile, paharele, ustensilele și aparatele electrocasnice, expressorul pe blat. Deși sunt la modă chicinetele, ele sunt utile doar persoanelor care iau masa în oraș, gătesc puțin ori apartamentelor în regim hotelier.
Dacă plita este deja poziționată lângă frigider, iar blatul dintre chiuveta și plita este foarte mic sau inexistent, atunci este clar că este doar o bucătărie de formă. Dacă observi prezența geamurilor în zona blatului de bucătărie, cu siguranță mobilierul suspendat în acea zona va lipsi, deci și o zonă mai restrânsă de depozitare.
Este ideal să ai o ruletă cu tine și să îți imaginezi corpurile, poți lua un corp de bază de aproximativ 60 cm atât lungime cât și lățime pentru chiuvetă, frigider, plită, etc. Ține cont că aceste corpuri se vor deschide și verifică dacă nu vor lovi scaunele și masa poziționate în fața lor. Atunci când estimezi câți oameni încap la masă, ia în calcul minim 60 cm de persoană. Ai grijă și la cei care stau în laterale în calculele tale.
Poți verifica dacă este dată gaură pentru hotă ori poți face una, altfel va trebui să iei în calcul filtrele cu carbon. La fel este bine să verifici din timp dacă poți amplasa aer condiționat, unde și în ce condiții.
4. Dormitoare mititele cu strâmtori și obstacole
Ține cont că după ce așezi un pat de aproximativ 2-2,1 m în lungime, poziționat la perete, să îți rămână un culoar de cel puțin 70 cm pentru a avea acces spre balcon sau pe partea cealaltă a patului.
Pentru a nu simți presiunea unui dulap înalt atunci când intri în cameră, ideal este ca înălțimea corpurilor de mobilier să crească treptat, amplasând întâi o comodă și apoi un dulap. Îți mai poate veni în ajutor lipirea pe laterala dulapului a unei oglinzi, riflajelor sau a unor elemente decorative.
5. Living-ul
Aceasta este zona care mereu prezintă un interes deosebit. Vraja se rupe atunci când îl găsim cu ferestre mici, este amplasat asemeni unui hol mai mare de trecere sau avem parte de stâlpi-supriză. Acei stâlpi pot da bătăi de cap în amplasarea mobilei, pot obtura vizual, și încurca mult.
În cazul în care zona de dining este inclusă în spațiul livingului, este utilă verificarea dimensiunilor potrivite pentru integrarea mesei și a scaunelor dorite.
6. Bai mici, mici
Asigură-te că există trasă apa pentru mașina de spălat și dacă ai priză cu împământare pentru ea, în cazul în care nu este integrată în alt spațiu din apartament.
În situația în care ai un duș de tip walk-in – poți da drumul la apă și poți verifica dacă se scurge în rigolă. Dacă geamul de la baie lipsește, verifică totuși dacă este prevăzut un ventilator. Mai nou, există sisteme integrate în sistemele încastrate de WC care pot ajuta la împrospătarea aerului, funcționând asemănător hotelor.
De multe ori, achiziționarea unui apartament poate părea destul de stresantă pentru că trebuie să țineți cont de foarte multe aspecte. Cu cât sunteți mai informați și luați decizia de cumpărare ținând cont de aceste detalii, veți face mai puține compromisuri în amenajarea acestuia și vă veți putea transforma visurile în realitate.