În pofida preocupărilor generate de deficitul bugetar și comercial, mediul economic și financiar din România se așteaptă ca toate cele trei agenții internaționale de rating care vor revizui ratingul țării în luna martie să nu facă modificări semnificative. Cel mult, în evaluarea de toamnă, s-ar putea schimba perspectiva de la stabilă la negativă, dar numai în cazul în care situația deficitului bugetar și a celui comercial se deteriorează semnificativ.

Fitch va actualiza ratingul țării pe 1 martie 2024, urmată de Moody’s pe 29 martie și de S&P pe 12 aprilie.

“Riscul unei schimbări este minim sau chiar inexistent în ceea ce privește evaluarea agențiilor internaționale de rating care urmează să își revizuiască verdictele în luna martie cu privire la România. Cel mai probabil, toate cele trei vor menține ratingul actual al țării”, afirmă Bogdan Nichisoiu, manager de Analiză Financiară și Rating la COFACE România.

Aceeași opinie o împărtășește și vicepreședintele CFA România, Adrian Codirlașu, care subliniază că în prezent România nu prezintă riscuri majore care să afecteze ratingul, dar nici să-l îmbunătățească în mod semnificativ.

Ciprian Dascălu, economist șef la BCR, susține această perspectivă, evidențiind că, în cel mai pesimist scenariu, dacă creșterea pensiilor anul viitor ar duce la o majorare substanțială a deficitului bugetar, agențiile de rating ar putea ajusta perspectiva cel mult în toamnă, existând riscul ca România să primească o perspectivă negativă în locul celei stabile pe care o deține în prezent.

Pe 1 martie 2024, Fitch va fi prima agenție de rating care va decide dacă România își menține, își îmbunătățește sau își pierde ratingul de investment grade. Fitch a fost și prima agenție care a retrogradat România la 10 noiembrie 2008, trecând de la BBB la BB+, când a început criza și țara a intrat în categoria “junk”. De asemenea, ratingul BBB- a fost acordat României pe 25 decembrie 2010, când am revenit în categoria investment grade.

În septembrie 2023, Fitch a reconfirmat ratingul datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, menținând perspectiva stabilă.

Decizia de a menține ratingul suveran și perspectiva stabilă este justificată de statutul de membru al Uniunii Europene al României și de fluxurile de capital din UE care susțin investițiile și stabilitatea macroeconomică, precum și de îmbunătățirile înregistrate în PIB pe cap de locuitor și indicatorii de guvernanță și dezvoltare umană, care sunt superioare altor țări din aceeași categorie de rating (BBB), conform evaluării Fitch.

Fitch subliniază reziliența economică a României în perioada recentă (2022 și prima jumătate a anului 2023), precum și stabilitatea politică din a doua jumătate a anului 2021. Agenția remarcă, de asemenea, stabilitatea datoriei publice a României și tendința descendentă a inflației.

Perspectivele economice ale României, conform Fitch, prevăd o creștere de 2,9% în 2023 și de 3,2% în 2024, datorită fondurilor europene semnificative din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și al Mecanismului de Redresare și Reziliență (PNRR).

Factorii principali care ar putea duce la îmbunătățirea ratingului sau a perspectivei sunt reducerea continuă a deficitului bugetar și scăderea datoriei publice ca procent din PIB pe termen mediu, precum și îmbunătățirea poziției contului curent prin reducerea îndatorării externe.

Pe de altă parte, deficitul bugetar persistent și creșterea datoriei publice ca procent din PIB pe termen mediu, împreună cu o reducere semnificativă a rezervelor de lichidități externe, ar putea duce la o degradare a ratingului de țară.

Sursă foto: Reuters