România se clasează pe locul 27 într-un top privind salariul minim net, începând cu 1 ianuarie 2024, conform unei analize realizate de Picodi. Noua valoare a salariului minim net este de 2.079 lei, reflectând o creștere de 9,5% față de începutul anului 2023 (1.898 lei net), notează Economedia.
În majoritatea țărilor incluse în clasamentul Picodi (58 din 67), s-au înregistrat modificări ale salariului minim comparativ cu ianuarie 2023. Franța, Germania și Thailanda au acordat cele mai mici creșteri, respectiv 3,4%, 2,8% și 2,5%, în timp ce Spania, Malaezia și Vietnam au menținut neschimbat salariul minim sau nu au luat încă o decizie privind majorarea acestuia.
Argentina și Turcia se remarcă cu cele mai mari creșteri ale salariului minim, cu un avans de 138%, respectiv 100%, însă acest fenomen este influențat de inflația semnificativă din aceste țări.
În contrast, Republica Moldova ocupă locul 5 în clasament, înregistrând o creștere de 23,1% a salariului minim. Cu toate acestea, salariul minim convertit în euro (222 euro) este aproape de două ori mai mic decât cel din România (418 euro).
Picodi a realizat un studiu bazat pe un coș alimentar de bază, format din 8 categorii de produse: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume. Aceste produse, în cantitățile indicate, pot satisface nevoile nutritive minime ale unui adult mediu pe parcursul unei luni. Costul total al acestui „coș de supraviețuire” la începutul anului 2024 este de 503,40 lei, în creștere cu 17,8% față de anul anterior. Acestă sumă reprezintă acum 24,2% din salariul minim net, în creștere față de 22,5%, cât era înregistrat la începutul anului precedent.
Analiza arată că majorarea prețurilor la alimente a depășit creșterea salariului minim în România, afectând situația celor peste 1,5 milioane de lucrători români care câștigă salariul minim.
Țările cu cel mai confortabil raport între coșul de cumpărături și salariul minim sunt Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Luxemburg și Noua Zeelandă, unde lucrătorii cheltuiesc mai puțin de ⅒ din salariul minim local pentru alimentele de bază. România se situează mult în urma acestora, coșul de supraviețuire reprezentând 24,2% din salariul minim, clasându-se pe locul 36 din 67.
Comparativ cu alte țări din regiune, România se află sub Ungaria și Polonia, dar peste Republica Moldova, Serbia și Bulgaria în ceea ce privește raportul dintre coșul de cumpărături și salariul minim.
Studiul Picodi a evaluat evoluția salariului minim în 67 de țări, ajustând prețurile produselor alimentare de bază și comparând costul „coșului de supraviețuire” cu salariul minim. Datele utilizate în raport au fost salariile nete, iar pentru conversia valutară s-au folosit datele medii ale cursului de schimb din al patrulea trimestru al anului 2023 conform Google Finance.