Numărul angajaților din Brașov este într-o continuă creștere. La jumătatea acestui an s-a ajuns la peste 180.000 de angajați. Diferența față de acum 20 de ani este că ei nu mai sunt concentrați într-o mână de companii, ci sunt împărțiți în mai multe companii mici.
Ne bucură când vedem că vin companii mari la Brașov și angajează sute oameni, dar de mai bine de doi ani acestea au început să aibă probleme în a găsi angajați. Motiv pentru care numărul de locuri de muncă vacante este tot mai mare.
Cauzele sunt migrația românilor, crearea de joburi de către multinaţionale şi problemele sistemului de învăţământ care scoate pe piaţă absolvenţi slab pregătiţi, consideră specialiştii în resurse umane. Brașovul este unul dintre județele lider în ceea ce privește emigrarea, anul trecut 934 de brașoveni preferând, potrivit datelor INS, să se mute în străinătate.
Managerii de resurse umane consideră că migraţia românilor în alte state reprezintă unul dintre principalele motive ale creşterii locurilor de muncă vacante în ţară, acestea ajungând în al doilea trimestru din 2017 la 64.100, cel mai mare număr din 2008, potrivit unui raport al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Pe lângă migraţie, alte cauze sunt reprezentate de sistemul de învăţământ, lipsa de personal şi schimbarea de mentalitate a noilor generaţii care caută, în primul rând, timp liber pentru activităţi personale, consideră Sorin Faur, fondator al Academiei de HR.
Un alt motiv pentru numărul mare de locuri de muncă vacante este reprezentat de crearea de joburi de către companiile multinaţionale care îşi deschid puncte de lucru în ţară, susţine Raluca Peneş, coordonator de resurse umane la Smartree – companie care activează pe piaţa de externalizare a serviciilor de salarizare şi administrare de personal.
„Locurile de muncă vacante cresc pentru că vin foarte mulţi investitori în România care îşi deschid centre de lucru. Cred că în proporţie de 50% locurile de muncă sunt generate de companiile multinaţionale, nu ţin neapărat de industria din România, atât în Bucureşti sau Cluj şi au început să apară şi în alte oraşe mai mici, spre exemplu, Buzău. Asta ar fi principala cauză şi poate şi economia de piaţă care şi-a revenit puţin în România şi se resimte şi la nivelul locurilor de muncă. Plus că angajatorii au căpătat încredere în reevaluarea locurilor de muncă. Dacă până acum câţiva ani au fost destul de reţinuţi în tot ceea ce înseamnă poziţii noi şi erau foarte atenţi în organigrama companiei, în ultimul an au căpătat mai multă încredere şi au pus accent pe angajări. Un alt motiv ar putea fi şi o fluctuaţie mare de personal. Cu cât fluctuaţia este mai mare pe piaţă, locurile vacante sunt mai multe ca număr”, a explicat Raluca Peneş.
„Principalul aspect este cel financiar. Se ştie că în domeniul sănătăţii nu se plăteşte foarte bine şi mulţi pleacă în afară. În învăţământ şi în administraţia publică, la fel. La momentul actual, multe din locurile de muncă vacante nu sunt acoperite din cauza salariului”, consideră Raluca Peneş.
Un oraș fără șomeri
Companiile brașovene recrutează destul de greu, lovindu-se de lipsa specialiștilor. „Întâmpinăm dificultăți în recrutare, având în vedere faptul că pe piața brașoveană nu există șomaj dacă ne referim la personal calificat în industria prelucrărilor mecanice, însă reușim să acoperim posturile vacante”, spune Andra Maxin, specialist PR și Comunicare Premium Aerotec, o companie care a ajuns la 850 de angajați și care își dorește ca până la finele anului să atingă borna de 1.000 de angajați la fabrica pe care o deține în Ghimbav.
„Sunt categorii de personal mai ușor de recrutat (economiști, ingineri juniori, personal administrativ), dar este mai greu să găsim personal calificat în piață, datorită concurenței și a emigrării acestora în străinătate. Stabilus România recrutează și califică în proporție de peste 60% personalul la locul de muncă și chiar prin cursuri autorizate externe”, a explicat și Diana Gubernat, marketing & communication specialist Stabilus România. Stabilus a ajuns la 1.350 de angajați la Brașov, iar până la finele anului își mai dorește să angajeze 100 de persoane.
Pregătire la locul de muncă
Pentru că găsesc foarte greu specialiști, companiile au început să își dezvolte programe de pregătire la locul de muncă. „Piața s-a îngustat în ultima perioadă, astfel că există unele limitări în a găsi colegi noi. În ceea ce privește angajații din producție (muncitorii) noi am dezvoltat programul Harta Carierei prin care îi calificăm intern, chiar dacă luăm persoane fără experiență din exterior. Angajații TESA îi găsim cu ajutorul networkingului creat de-a lungul anilor, în care atât persoane din extern, cât și colegii noștri interni, recomandă candidați pentru posturile disponibile”, explică Ana-Maria Butoi, communication specialist Continental Powertrain, o firmă care a ajuns la 1.800 de angajați, dar care speră să atingă borna 2.000 la finalul acestui an.
Și dezvoltatorii imobiliari recurg la acest gen de pregătire în posturile care nu necesită o pregătire tehnică. „Pentru pozițiile care implică relaționarea cu clienții s-a optat pentru juniori, cu minimă experiență, care să adopte în activitatea lor cultura organizațională existentă a firmei. Pentru companie este mai ușor să pregătească viitorii angajați, să îi poată forma, dar să beneficieze în același timp de ideile noi, inovatoare. În această etapă a proiectului pentru dezvoltator a sosit momentul să regândească practicile de personal şi să se transforme în constructor de talente, pentru că găsirea de personal gata format pe piaţă este o opţiune din ce în ce mai puţin viabilă”, explică, la rândul său, Liliana Țene, marketing manager Coresi Avantgarden. „Posturile pe care s-au făcut angajări în ultimul an au vizat personal cu pregătire, chiar expertiză în construcții. De exemplu, de verificarea calității lucrărilor se ocupă doar responsabilii tehnici autorizați. Unele posturi presupun un set de competențe foarte specializate și dificil de găsit pe piața muncii, iar experiența anterioară este importantă; un avantaj în plus îl are un candidat care a ocupat o poziţie similară și va avea un ritm de acomodare mai rapid la noul loc de muncă”, mai explică aceasta.
Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.