Turiştii care ajung la Braşov sunt invitați să se relaxeze în natură, dar și să viziteze o serie de obiective încărcate de istorie.

TripAdvisor este unul dintre cele mai populare site-uri de turism din lume, iar printre destinaţiile turistice recomandate în 2016 se numără și Brașovul, care ocupă locul II în acest top, după București. „Situat în centrul României, Brașovul este o combinație armonioasă între farmecul tradițional și viața modernă a unei metropole. Poți să faci un tur al orașului cu autobuzul și să vezi aici chiar cea mai îngustă stradă din Europa, strada Sforii. Poți să-ți iei și o excursie de o zi pentru a vedea biserica fortificată din Prejmer, urșii bruni de la sanctuarul Libearty și Castelul Bran, cunoscut sub numele de Castelul lui Dracula”, este invitația adresată de TripAdvisor turiștilor pentru a vizita Brașovul.   

Cei care au ajuns deja la Braşov au scris sute de review-uri pe cel mai pe cel mai important site de călătorii din lume şi au acordat calificative de „excelent“ sau „foarte bune“ Braşovului. Prima recomandate de petrecere a timpului liber la poalele Tâmpei, în funcție de votul celor care au vizitat deja orașul este un loc de distracție în aer liber: Parcul Aventura. Cei care ajung aici sunt sfătuiți ca mai întâi să își învingă teama de înălțime, iar dacă nu au astfel de probleme își pot testa abilităţile de căţărători pe zeci de trasee, deopotrivă atât copiii, cât şi adulţii.

Brasov4

O veritabilă atracție turistică

Piaţa Sfatului a obţinut, din partea turiştilor care au vizitat-o, peste 200 de cotaţii cu indicativul „excelent“ şi 121 review-uri „foarte bune“, clasându-se astfel pe locul doi în topul recomandărilor. Piaţa Sfatului este de sute de ani simbolul Braşovului. Aici se organizau cele mai mare târguri de negustori din ţară, tot aici a fost şi vechea primărie şi locul execuţiilor medievale. Acum Piaţa Sfatului este o veritabilă atracţie turistică, cu restaurante şi cafenele cochete, dar şi cu multe clădiri istorice.

De asemenea, și Muntele Tâmpa este perfect pentru drumeţii şi relaxare în aer liber. Vârful care străjuieşte întinderea Braşovului, este un adevărat brand al oraşului. La începutul secolului al XX-lea, în urma unor incendii, muntele a fost despădurit aproape în totalitate, acesta fiind refăcut de localnicii care au cărat pământ în coşuri şi au replantat copacii. Pentru a ajunge în vârful Muntelui Tâmpa, turiştii care vor să facă mişcare pot alege dintre patru trasee, cu grade diferite de dificultate: Drumul Serpentinelor, Drumul Cavalerilor, traseul care pleacă din cartierul Răcădău şi Treptele lui Gabony.

Biserica Neagră din Braşov este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România. Numai persoanele avizate sau pasionate de istorie şi arhitectură ştiu însă că celebrul edificiu are câteva recorduri greu de egalat: este cel mai vizitat obiectiv turistic religios din România, are o orgă unică în Europa de sud-est, un clopot de peste şase tone şi este cel mai înalt edificiu construit în stil gotic din sud-estul Europei. 234 de turiști care au vizitat-o i-au acordat calificativul „excelent”.

Brasov2

O rezervație unică

Nu trebuie să rataţi nici reverzaţia de Urşi de la Zărneşti”, spun cei de la TripAdvisor. Este unică în România şi Europa de Est. Spaţiul a fost amenajat astfel încât urşii să aibă parte de un mediu cât mai apropiat de habitatul natural. Animalele au bârloguri şi „piscine”, iar mâncarea le este plasată în anumite locuri, astfel încât animalul să facă efortul s-o caute. Rezervaţia este acum deschisă de marţi până duminică, iar turiştii o pot vizita cu trenuleţul special şi însoţiţi de ghid.

Din recomandările TripAdvisor nu lipsește nici Prima Școală Românească. Actuala clădire datează din anul 1760, fiind declarată monument istoric. Vechii şcheieni, care practicau un negoţ de larg răsunet cu Moldova și Muntenia, dar care ajunseseră să străbată Levantul, Balcanii până departe în Siria și Egipt au protejat prin danii lăcaşul de cultură şi învăţătură, care astăzi a devenit „Muzeul Prima Şcoală Românească”. Cele aproximativ 4.000 cărţi vechi şi peste 30.000 documente, precum şi numeroase obiecte muzeale stau astăzi strajă la temelia istoriei, oferind tuturor posibilitatea de cunoaştere a adevărului despre aceste meleaguri.

Un tur al fortărețelor din județ

O altă recomandare a site-ului de turism sunt cetăţile şi castelele medievale din judeţ. Castelul Bran, cunoscut ca şi castelul lui Dracula, Cetatea Râşnov, Rupea sau Făgăraş se numără printre recomandări. În ultimii ani s-au făcut investiţii de milioane de euro în aceste cetăţi, iar rezultatele se văd acum în numărul de turişti.

Datând ca aşezământ din 1292, Biserica „Sf. Nicolae” domină, prin dimensiunile sale impresionante, Şcheii Braşovului. Biserica a fost ridicată în piatră începând din anul 1495 de către localnici cu ajutorul domnitorului Ţării Româneşti, Neagoe Basarab.

După o simplă privire îți dai seama că această biserică este veche… foarte veche. Ceea ce m-a impresionat este că biserica este încă un loc de închinăciune pentru pelerini. Acest lucru a făcut să ne simțim puțin inconfortabil, pentru că nu am vrut să deranjăm și pentru că nu suntem familiarizați cu tradițiile ortodoxe. Oamenii au fost însă prietenoși și ne-au făcut semn să intrăm în biserică. Chiar și doamna care vindea obiecte religioase în interiorul bisericii ne-a zâmbit și ne-a fost de ajutor. Acest lucru ne-a lăsat cu un sentiment foarte pozitiv”, a mărturisit o turistă din Toronto care a vizitat edificiul în luna martie a acestui an.

O stradă cu aer medieval

Nici Strada Sforii, care a fost inclusă și de Huffington Post în topul celor mai înguste străzi din lume, nu lipsește din topul TripAdvisor. Construită în secolul al XV-lea ca un coridor de urgenţă pentru pompierii cetăţii medievale Braşov, strada Sforii are doar 110 centimetri, în cel mai îngust punct și o lungime de 83 de metri. Aceasta a fost restaurată în 2003, pentru a arăta exact ca acum 100 de ani. A fost schimbat pavajul, pereţii clădirilor au fost renovaţi iar lampadarele de iluminat au fost schimbate cu unii cu aspect medieval.

Nu în ultimul rând, în Piaţa Sfatului se află deja celebra Casă a Sfatului, cea mai reprezentativă clădire din Braşov. De sute de ani ceasul din turn arată ora exactă, iar trompeţii fac spectacole pentru turişti. Casa Sfatului a rezistat în timp cutremurelor, incendiilor şi intenţiilor de demolare ale comuniştilor. Adăposteşte Muzeul de Istorie şi multe mistere ce abia aşteaptă să fie descoperite. Biserica Neagră din Braşov este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România. Însă numai persoanele avizate sau pasionate de istorie şi arhitectură ştiu că celebrul edificiu are câteva recorduri greu de egalat: este cel mai vizitat obiectiv turistic religios din România, are o orgă unică în Europa de sud-est, un clopot de peste şase tone şi este cel mai înalt edificiu construit în stil gotic din sud-estul Europei.

Hotelul brașovean Kronwell, în topul celor mai bune hoteluri recomandate de TripAdvisor

În ultimii doi ani, pe lista celor mai bune hoteluri din România, pe cel de-al doilea loc al clasamentului întocmit de TripAdvisor s-a aflat Hotelul Kronwell din Brașov. Clasamentul „Travelers’ Choice” la categoria Hoteluri de Top este alcătuit pe baza review-urilor şi impresiilor călătorilor străini, ale turiştilor români, în funcţie de cele mai bune servicii oferite pe timpul şederii. Anul acesta, în cadrul TripAdvisor, Traveler’s Choice 2016, Kronwell a surclasat lanţuri hoteliere hard brand precum Mercure, Athenee Palace Hilton, JW Marriott Grand Hotel şi unităţi de cazare precum Hotel Privo Târgu Mureş, Hotel Cişmigiu Bucureşti.

Hotelul Kronwell din Braşov a fost inaugurat la începutul lui 2013 în urma unei investiţii cifrate la aproximativ 10 milioane de euro, o parte din această sumă provenind din ajutor de stat.