Brașovul încă nu este un oraș în care spațiile de birouri au luat amploarea pe care o vedem la Cluj, Iași sau Timișoara, fără a vorbi de București.
Cele două mari parcuri de birouri – Coresi Business Park și Brașov Business Park – totalizează peste 50.000 de metri pătrați de spații de birouri. Cele două au, însă, planuri de dezvoltare care vor cintinua în următorii ani. În plus, cei de la AFI Europe vor construi, pe lângă mall-ul care va lua locul fostei uzine Hidromecanica din Centrul Civic al Brașovului un proiect de birouri de circa 18.000 mp. În rest, mai mulți dezvoltatori au ridicat în ultimii ani mai multe proeicte mici de birouri, majoritatea formate din câte un bloc de cel mult zece etaje.
„Coresi Business Park totalizează în prezent peste 30.000 mp de birouri de clasă A. Prima fază a parcului de afaceri cumulează 22,700 mp închiriabili, în timp ce faza a doua – în curs de dezvoltare – aduce trei clădiri noi cu o suprafață închiriabilă de 21,500 mp. Investiția în parcul de afaceri a ajuns, până în prezent, la 33 de milioane de euro”, partener în cadrul Ascenta Management, fondul de investiții care dezvoltă Coresi Business Park.
Andras Policsek, managerul Brașov Business Park, spune că proiectul pe care îl conduce are prevăzute 38.000 mp de birouri, din care au fost date în folosință doar prima fază, adică 24.000 mp.
„Momentan avem un grad de ocupare de 75%, dar anul acesta sperăm să ajungem la 90%”, spune Policsek, care apreciază că faza a doua a dezvoltării va fi pornită în momentul în care cererea pe această piață va fi în creștere. „Suntem pregătiți, fundațiile pentru turnurile 3 și 4 au fost turnate”.
Până acum, belgienii din grupul Vlerik au investit 25 de milioane de euro în acest parc de birouri, în cea de-a doua fază a dezvoltării intenționând să investească încă 15 milioane de euro.
Fostă zonă industrială, acum spațiu de birouri
Preluate la finele lui 2007, clădirile în care se produceau tractoare în urmă cu 20 de ani s-au transformat în spații de birouri, locuri în care s-au instalat companii ca CGS, Waters sau IBM. Care nu au nimic în comun cu fosta utilizare a zonei industriale.
„Prima fază a Coresi Business Park cuprinde patru clădiri de referință: clădirea Turn, clădirea Parc, clădirile T39 și T42. Clădirea Turn, proiectată de unul dintre primii arhitecți mordernisti din România, Octav Doicescu, precum și halele industriale adiacente, au fost supuse unui proces complex de renovare, urmat de conversia în spații moderne de birouri de clasă A adaptate specificațiilor clienților. În planurile viitoare ale Coresi Business Park intră și Hangarul, ce va fi transformat într-un spațiu multifuncțional, pentru expoziții, târguri, conferințe și alte evenimente”, povestește Silviu Savin.
Atât conversia clădirilor industriale cât și dezvoltarea de spații noi de birouri prezintă avantaje specifice. „Transformarea fostelor hale industriale în birouri moderne a dat naștere unor spații cu arhitectură neconvențională, caracterizată de deschideri ample pe verticală – tavane înalte de până la 6 metri – și ferestre de mansardă ce conferă lumină naturală întregului spațiu. În același timp, conversia unor construcții existente generează economii semnificative de materiale de construcții, diminuând astfel impactul asupra mediului înconjurător. La conversia primei faze a Coresi Business Park, au fost economisiți 10.000 mc de materiale de construcții, inclusiv beton și cărămidă, prin păstrarea structurilor industriale existente și au fost reutilizați 50.000 mc de materiale reziduale, precum betonul concasat rezultat în urma demolării”, spune Savin.
Clădirile T39 și T42, parte din prima fază de dezvoltare a proiectului Coresi Business Park, au obținut nivelul Very Good de certificare conform normelor BREEAM 2013 pentru construcții noi și proiecte de renovare majoră. În ceea ce privește construcțiile noi, acestea oferă încă de la început toate specificațiile tehnice necesare unui birou de clasă A, eficientă energetică sporită, flexibilitate în configurarea spațiului etc.
Coresi Business Park va ajunge la 100.000 mp de birouri
„Planificăm un ritm constant al livrărilor de noi spații de birouri, urmând ca în următorii 8-10 ani, prin construcția a 10 clădiri noi, Coresi Business Park să atingă o suprafată totală de 100.000 mp construiți. La finalizare, parcul de afaceri ar putea să găzduiască peste 10,000 de angajați. Faza a doua a proiectului este în curs de dezvoltare. Aceasta cuprinde trei clădiri moderne de birouri clasa A, cu regim mic de înălțime (P+3E/4E), totalizând 25.000 mp construiți. Clădirea L1, cu o suprafață construită de 8.300 mp, este închiriată integral si a fost dată în folosință în septembrie 2016. Sunt în curs lucrările de construcție la cea de-a doua clădire nouă, N1, de 8.500 mp, ce urmează a fi livrată în trimestrul al doilea din 2017”, mai spune Silviu Savin. În prezent, în birourile Coresi Business Park lucrează peste 3,000 angajați.
Pe de altă parte, Brașov Business Park găzduiește momentan aproximativ 1.400 de persoane. „După finalizarea investiției, proiectul va putea găzdui în jur de 3.000-3.300 de personae, în funcție și de activitatea firmelor care închiria spațiile respective”, explică Policsek.
Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.