De la începutul anilor 2000, Brașovul a început să se umple de macarale, construindu-se pe ici-acolo câte un bloc. În timp, însă, dezvoltarea rezidențială a devenit o adevărată afacere, cumpărându-se suprafețe mari de teren în vederea realizării unor cartiere cât mai ample.

Fiecare dezvoltator se laudă fie cu numărul de apartamente livrate, fie cu calitatea locuințelor pe care le-a construit. Au apărut proiecte mari – gen Avantgarden3, fie proiecte mai mici, formate din două – trei blocuri. Râvna cu care se construiește este tot mai mare, iar muncitorii din domeniu sunt tot mai greu de găsit. În vară, un dezvoltator brașovean a dat anunțuri de angajare peste tot în țară, promițând salarii de până la 5.000 de lei pe lună pentru un meseriaș.
Apartamentele au început să se cumpere dinainte de a fi făcute fundațiile, ca înainte de apariția crizei, dar dezvoltatorii nu se tem de o nouă bulă. „Acum construim cu cap, după ce sondăm piața, după ce vedem cât de mare este cererea”, spun dezvoltatorii. În ultimii ani, prețurile au crescut încet-încet, dar nu au ajuns încă la maximul istoric. Una dintre explicații a fost și programul Prima Casă care a împins prețurile la un apartament de două camere până aproape de 60.000 de euro, adică mai mult de 1.000 de euro pe metrul pătrat.

Prețurile ar putea crește mai mult dacă s-ar face aeroportul

Preţurile apartamentelor din Braşov au început să se stabilizeze abia la jumătatea lui 2014, după ce au continuat să scadă, deşi marile oraşe înregistrau scumpiri încă de la începutul anului.
Faţă de perioada de boom imobiliar din 2007-2008, când apartamentele din Braşov costau în medie până la 1.400 euro pe metrul pătrat, la începutul anului 2014, preţul era mai mic cu peste 30%, ajungând în medie la 900 euro pe metru pătrat, susţin consultanţii imobiliari. Ieftinirile încurajează, însă, prea puţin cumpărătorii care se arată încă reticenţi să investească în locuinţe secundare şi de vacanţă, punctul puternic al pieţei din Brasov şi din împrejurimi. Analiştii preconizează că odată cu finalizarea autostrăzii şi deschiderea aeroportului internaţional Braşov preţurile vor înregistra cel puţin o creştere, dacă nu chiar o explozie.

2016 – cel mai bun an al constructorilor din rezidențial

Peste 1.750 de locuințe în proiecte rezidențiale au fost finalizate în 2016 în Brașov și împrejurimi, față de aproximativ 1.500 de unități predate anul anterior, aceasta reprezentând cea mai mare cifră de finalizări din istoria pieței rezidențiale moderne din Brașov, potrivit studiului Coldwell Banker Affiliates of Romania privind piața rezidențială din 2016.
„2015 poate fi considerat anul revenirii pe piața rezidențială din Brașov ținând cont că s-au finalizat cu peste 50% mai multe locuințe comparativ cu 2014, gradul de absorbție din partea cumpărătorilor fiind unul extrem de ridicat, de aproape 100%. Practic, ce se construiește se vinde și această situație se va păstra și în acest an în funcție de condițiile de creditare și de gradul de adaptare al dezvoltatorilor la cerințele publicului țintă”, a declarat Nicole Rosnovăț, managing partner Coldwell Banker Alpin, biroul local al Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.