Din prima zi a anului viitor, TVA pentru imobilele cu preț sub 600.000 de lei și suprafață de maxim 120 de metri pătrați va cunoaște o creștere de la 5% la 9%, determinând o majorare a costului locuințelor cu aproximativ 5.000 de euro. Cumpărătorii care achită avansul pentru o locuință până la sfârșitul anului 2023 vor beneficia în continuare de TVA de 5%, generând o grabă în luarea deciziei de cumpărare, titrează Biz Brașov.
În primele 15 zile ale lunii noiembrie, cererea de servicii de evaluare pentru garanții bancare legate de imobile cu destinație rezidențială a înregistrat o creștere de peste 30% în comparație cu perioada octombrie-septembrie 2023, conform estimărilor companiei de evaluări Appraisal & Valuation, deținătoarea brandului NAI Romania & Moldova și emitent listat pe BVB. Această creștere este atribuită măsurilor fiscale adoptate în această toamnă prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, conform reprezentanților NAI Romania.
Începând cu 1 ianuarie 2024, cumpărătorii persoane fizice care achiziționează o locuință cu suprafața utilă de până la 120 de metri pătrați (fără anexe gospodărești) și cu prețul de până la 600.000 de lei (aproximativ 120.700 de euro) vor fi obligați să plătească o TVA mai ridicată, de la 5% la 9%.
Astfel, pentru un apartament care îndeplinește aceste condiții și care este pregătit pentru locuit (cu finisaje exterioare, finisaje interioare, instalație sanitară și electrică etc.), cumpărătorul va suporta o taxă pe valoare adăugată de 54.000 de lei (peste 10.800 de euro), comparativ cu 30.000 de lei (aproximativ 6.000 de euro). Pentru locuințele nefinisate, în care noii proprietari nu se pot muta imediat, TVA rămâne la 19%.
NAI Romania afirmă că majoritatea imobilelor de locuit tranzacționate în România se încadrează în aceste criterii de preț și suprafață, ceea ce indică faptul că creșterea TVA va avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare începând cu anul viitor.
„Cu creșterea TVA, locuințele noi vor deveni mai scumpe cu aproximativ 5.000 de euro începând cu prima zi a anului viitor. În contextul creșterii dobânzilor la credite și a inflației, cu un impact semnificativ asupra bugetului fiecărei familii, se înțelege de ce cei interesați de achiziția unei locuințe grăbesc finalizarea tranzacției în aceste ultime luni ale anului. Cererea crescută pentru achiziții imobiliare în această perioadă a condus la o creștere a solicitărilor de servicii de evaluare, care stau la baza stabilirii garanțiilor bancare pentru creditele ipotecare”, a declarat Andrei Botiș, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).
Pentru a se asigura că beneficiază de nivelul actual de TVA pentru imobilele rezidențiale, persoanele fizice interesate de achiziții trebuie să achite avansul până la finalul anului 2023 sau să semneze un contract înainte de sfârșitul acestui an, conform informațiilor furnizate de consultanții imobiliari.