Etapa de construcție va fi tot mai grea și costisitoare, iar prețurile de vânzare sau de închiriere vor crește semnificativ, în contextul în care costurile evoluează impredictibil și este tot mai greu, dacă nu imposibil, pentru dezvoltatori să stabilească politici coerente de prețuri, consideră antreprenoarea brașoveană.
În condițiile în care problemele din sectorul energetic rămân principalul motor al scumpirilor, în următorii 4-5 ani nu vom putea vorbi de o scădere a prețurilor în zona imobiliară, consideră Daniela Kasper, director general al companiei Kasper Development. Dezvoltatorul imobiliar brașovean a înfruntat anii succesivi de criză mizând pe o cultură organizațională solidă și pe un model de management bazat pe oameni și pe creșteri sustenabile.
O provocare și pentru cei puternici
Stabilitatea companiei brașovene este susținută de un portofoliu complex și integrat, căruia i-au fost adăugate recent proiecte imobiliare adresate segmentului premium, afaceri în IT și realitate virtuală, inițiative în sistematizarea și managementul contemporan al centrelor urbane sau proiecte sociale și de dezvoltare comunitară.
Instabilitatea ultimilor ani reprezintă, însă, o provocare chiar și pentru cei mai puternici. Valul scumpirilor a adus piața imobiliară din România într-un nou moment de dificultate, antreprenorii sunt prudenți și amână investițiile, în timp ce analiștii prognozează o contracție a acestui sector, urmată de o nouă explozie a prețurilor. Practic, reăzboiul care a succedat criza sanitară aduce noi dificultăți atât pentru dezvoltatori, cât și pentru clienții finali.
În acest context, chiriile și prețurile apartamentelor se scumpesc necontrolat. În ciuda acestei tendințe, cererea rămâne constantă, în măsura în care cumpărătorul a fost transformat de criză într-un investitor abil, interesat să-și securizeze capitalul pentru a traversa cu bine perioada de inflație. Plasamentele, cum ar fi cele imobiliare, rămân în continuare foarte atractive, deoarece sunt considerate cele mai sigure. „Totuși, vom înregistra anul acesta o scădere a vânzărilor, dar nu ca urmare a unor modificări la nivelul cererii, ci pentru că vor exista din ce în ce mai puține apartamente disponibile pe piață. Pentru a-și proteja propriile afaceri, păstrându-și, totodată, credibilitatea față de parteneri și clienți, mulți dezvoltatori ar putea renunța la metoda clasică a vânzărilor în fază de proiect. Costurile evoluează impredictibil și devine tot mai greu, dacă nu imposibil, să stabilim politici coerente de prețuri, care să fie corecte față de clienții noștri”, spune Daniela Kasper.
Un test de reziliență
Consecințele conflictului din Ucraina se răspândesc în economia globală, iar piața imobiliară din România nu face excepție. „Pentru a ține pasul, noi, dezvoltatorii, vom fi în situația de a ne înfrunta vulnerabilitățile și, din multe puncte de vedere, vom fi obligați să trecem un test de reziliență. Sunt deja doi ani de când navigăm într-un mediu volatil, cu o cerere în continuă creștere. Prețurile locuințelor, evoluează într-o cascadă de niveluri istorice. Criza sanitară a declanșat această tendință, iar conflictul din Ucraina o accentuează într-o dinamică fără precedent. Începând din luna februarie, prețurile cresc iar necontrolat, sub noi presiuni contextuale, de la riscul geopolitic și economic în statele din proximitatea conflictului sau gradul crescut de instabilitate la nivel internațional sau fluctuațiile monedei. Seria premiselor este lungă, mai amintesc doar perturbarea exporturilor sau efectele sancțiunilor economice în statele care au un volum mare de tranzacții cu Rusia. Pe acest fond, prognozele în acest sector sunt îngrijorătoare. Procesele de construcție vor fi tot mai grele și costisitoare, iar prețurile de vânzare sau de închiriere vor crește semnificativ, modificând segmentul celor care își vor mai permite, în următorii ani, o locuință”, a precizat antreprenoarea brașoveană.
O lipsă a materialelor de pe piață
Zeci de produse necesare în construcții, până la cele mai mărunte, au prețuri mai mari, a mai subliniat aceasta. Cum nici o provocare nu vine singură, aceste creșteri au fost acompaniate și de o lipsă acută de disponibilitate în cazul unor mărfuri importante. „Întreruperea producției sau disfuncții conjuncturale pe rutele comerciale cu Ucraina perturbă și mai mult fluxul achizițiilor, în condițiile în care România importa până acum de aici cantități semnificative de fier, oțel beton și alte materiale de construcții. Presiunea pe lanțurile de aprovizionare este fără precedent. Ca urmare, prețurile cresc, iar schimbările acestea sunt, cel mai probabil, ireversibile. Evoluția ar putea fi, însă, oprită dacă invazia din Ucraina s-ar stinge în cel mai scurt timp. Cu cât finalul acestui conflict se amână, cu atât presiunea pe economiile globale și în mod special în industria imobiliară va deveni mai greu de gestionat”, a punctat Daniela Kasper.
Păstrarea locurilor de muncă
În 2022, Kasper Development va preda peste 200 de apartamente, potrivit planificărilor inițiale pentru această perioadă, iar Daniela Kasper asigură că nu există motive justificate ca proiectele aflate în derulare să fie afectate în vreun fel de contextul actual. Dezvoltatorul își concentrează în prezent eforturile spre menținerea echilibrului financiar în contextul creșterilor incontrolabile de prețuri. „Mizăm pe un model financiar flexibil, care ne permite să ținem în echilibru structura costurilor, încercăm să reducem cheltuielile discreționare și implementăm programe care să ne permită să păstrăm toate locurile de muncă, din respect pentru colaboratorii noștri, dar și pentru a ne asigura în continuare dezvoltarea. Căutăm soluții care să ne permită să respectăm întocmai termenele de livrare asumate. Există imense fracturi în lanțul de aprovizionare, o situație cu care nu ne-am mai confruntat anterior. Niciodată la o asemenea amploare. Deși provocările sunt majore și termenele livrărilor de marfă par total scăpate de sub control, prognozele noastre rămân pozitive”, a precizat Daniela Kasper.
Investițiile în imobiliare rămân oportune
Dezvoltatorul ia în considerare toți indicii de alertă, estimând că volumul tranzacțiilor s-ar putea reduce pentru o perioadă. „Fără a trata cu superficialitate impactul evenimentelor recente asupra unui domeniu cu majoră importanță în economia generală și fără a ignora semnele îngrijorătoare venite din alte sectoare economice, căutăm soluții adaptate pentru a ne putea păstra traseul stabilit în strategiile de dezvoltare pe termen mediu și lung. Un domeniu important adăugat recent portofoliului nostru este cel tehnologic. Deși sondajele sugerează că mediul antreprenorial rămâne rezervat în această perioadă și mulți preferă să amâne investițiile, nu cred că soluția este să te oprești. Cred că este important să te adaptezi noilor condiții economice și geopolitice, să fii flexibil, să înțelegi corect ce se întâmplă și să apreciezi echilibrat direcția în care se îndreaptă piața imobiliară. Și, poate cel mai important, să iei decizii la timp”, a explicat proprietara Kasper Development.
Actuala criză îi afectează atât pe dezvoltatori, cât și pe cumpărători, care se repoziționează. „Toți au trecut printr-o lungă perioadă de incertitudine și își planifică viitorul cu prudență. Investițiile cu grad scăzut de risc, cum ar fi cele imobiliare, rămân în continuare foarte atractive, fiind cea mai bună metodă de conservare a capitalului în perioade de instabilitate. Cumpărătorul a devenit un investitor interesat să-și securizeze resursele pentru a traversa cu bine perioada de inflație. Cursul valutar este volatil, dobânzile bancare nu sunt încă stabile, deci perspectiva de a investi în piața imobiliară oferă mai multă siguranță. Bineînțeles, cu condiția ca acest conflict să nu escaladeze, iar economia țării să rămână funcțională”, a punctat antreprenoarea brașoveană.
Prețurile nu vor scădea
În ceea ce privește prețul locuințelor, în condițiile în care criza din sectorul energetic rămâne principalul motor al scumpirilor, Daniela Kasper nu crede că în următorii 5 ani se va putea vorbi de scăderi ale prețurilor. „Gazele naturale și energia electrică s-au scumpit în 2021 mai mult decât în ultimii 15 ani. Impactul celor două valuri de criză este generalizat, resimțit nu doar regional, ci și la nivel global. În particular, România tinde să-și alinieze prețurile celor de pe bursele europene. Nu avem argumente rezonabile să ne așteptăm la o revenire la situația anterioară. Dacă prețurile pentru energia electrică și gaze naturale nu vor scădea, atunci nici costurile de producție nu au cum să se micșoreze”, a argumentat Daniela Kasper.
Renunțare la vânzarea din faza de proiect
Pentru a-și securiza propriile afaceri, păstrându-și, totodată, credibilitatea față de furnizori și clienți, mulți dezvoltatori ar putea renunța la metoda clasică a vânzărilor în fază de proiect. „Costurile evoluează impredictibil și devine tot mai greu, dacă nu imposibil, să stabilim politici coerente de prețuri, pentru a asigura vânzări corecte față de clienți. La aceste presiuni se adaugă și situația cash flow-ului, care va fi provocarea majoră a tuturor dezvoltatorilor în această perioadă și aspectul care va face diferența. Peste 80% din marfă este achiziționată în avans și plătită în avans, ceea ce va răsturna mecanismul clasic de finanțare. În timp ce dezvoltatorii vor avea de rezolvat problema cash flow-ului, clienții vor avea o ofertă mult mai redusă. Și aceste considerente vor duce la noi creșteri ale prețurilor apartamentelor”, a precizat antreprenoarea brașoveană.
Sprijin pentru Ucraina
În contextul conflictului de la granița cu România, Grupul de firme Kasper Development finanțează un amplu proiect umanitar, gestionat de Fundația „Daniela Kasper”, ce are obiective pe termen lung, și vizează integrarea unui grup de 250 de refugiați într-o comunitate în care oamenii să-și poată continua, în pace, viața. „Ne-am bucurat ca inițiativa să fie salutată atât de media națională, cât și de rețele internaționale de prestigiu, cum ar fi CNN, în măsura în care avem nevoie de sprijin pentru a susține pe termen lung această comunitate. În Ucraina se fac liste de așteptare cu sute de familii care speră să-și poată pune copiii la adăpost în România, iar noi am considerat că suntem pregătiți să ne alăturăm acestei cauze, mai motivați ca oricând să construim un viitor mai bun. Oferindu-le asistență celor obligați să-și abandoneze casele și țara, milităm pentru valorile în care credem, pentru demnitate și pentru drepturile celor mai vulnerabili. Este, totodată, un privilegiu să promovăm valorile sociale și comunitare care ne-au ghidat întotdeauna dezvoltarea. Am pus la dispoziția acestui proiect 50 de apartamente, pe care le-am mobilat cu sprijinul partenerilor noștri și le-am utilat cu aparatură de bucătărie cu o investiție proprie de 50.000 de euro. Pentru că ne confruntăm cu multiple niveluri de responsabilitate, întreaga noastră echipă se implică în acțiuni de management. Avem alături și echipe locale de voluntari, specialiști cu competență și experiență în gestionarea diverselor tipuri de situații de criza umanitară”, a punctat Daniela Kasper.
Prin acest proiect, reprezentanții grupului de firme au dorit să creeze un spațiu pentru viață destinat acestor persoane care fără voia lor au ajuns pe drumuri. „Am creat un spațiu stabil pentru viață. Găzduim oameni și le ascultăm poveștile, de la teribilele istorii care le-au purtat pașii, în incertitudine, până aici, la amintirile unei vieți în tihna altor timpuri. Contăm pe sprijinul oamenilor și pe parteneriatul tuturor organizațiilor publice și private în acest demers urgent și absolut necesar de ajutorare a unor oameni aflați în stare de șoc și, temporar, în incapacitatea de a-și decide singuri soarta”, a precizat antreprenoarea brașoveană.