Uzina Fartec a fost prima fabrică privată a Braşovului şi a intrat în faliment în 2006. A fost demolată, iar în locul acesteia s-au construit blocuri și spații comerciale.
Fartec a fost prima uzină privată din Braşov, înfiinţată în 1991. Era specializată în producţia de produse din cauciuc şi avea 1.600 de angajaţi. După anul 2.000 a început declinul, iar în 2006 uzina a intrat în faliment. Mai avea atunci doar 400 de angajaţi şi datorii de 691 de miliarde de lei vechi. Fiscul a executat silit clădirile, terenurile şi utilajele societăţii.
Polonezii de la Echo Investment au fost primii care au vrut să investească în zonă. Au cumpărat terenul de patru hectare cu 24 de milioane de euro. Conform planurilor de la acea vreme, pe locul fostei fabrici ar fi urmat să se ridice Mall-ul Koron, un centru cu 130 de magazine, un centru de bowling, săli de cinema şi 1.300 de locuri de parcare. Proiectul a fost însă abandonat. În 2012, compania a mai cumpărat două loturi de teren, cu o suprafaţă combinată de 9.000 de mp, din apropierea fostei fabrici, după care a semnat cu retailerul Carrefour, care ar fi urmat să fie ancora mallului Korona. În forma sa finală, mall-ul urma să aibă o suprafaţă închiriabilă de 36.000 de metri pătraţi, investiția ridicându-se la circa 50 milioane de euro.
Deşi iniţial valoarea investiţiei anunţată în 2008 pentru Korona Mall fusese de 150 de milioane de euro, un reprezentant al companiei declara în 2011 că investiţia calculată la preţurile actuale din piaţă se cifra la doar 80 de milioane de euro. „Achiziţionarea acestor terenuri adiţionale reprezintă o etapă crucială în dezvoltarea mallului Korona din Braşov. Terenul achiziţionat va face posibilă creşterea suprafeţei închiriabile, ceea ce va contribui la creşterea gradului de atractivitate a centrului comercial”, declara Marcin Materny, directorul departamentului de centre comerciale – proiecte internaţionale din cadrul Echo Investment.
Deși era între cei mai bogați polonezi, și-a abandonat planurile din Brașov
În primă fază, Korona urma să aibă spaţiu închiriabil de 35.00 mp pentru magazine şi restaurante, pentru o zonă de divertisment cu şapte săli de cinema, iar următoarea fază va aduce un hypermarket pe o suprafaţă de 10.000 mp.
Astfel, din cei 54.000 de metri pătrați, compania poloneză a cedat în 2016 o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați pentru o dezvoltare imobiliară și una de 1,5 hectare francezilor de la Carrefour România pentru dezvoltarea unui hypermarket.
Cu o perspectivă strategică de extindere prin intermediul dezvoltărilor imobiliare, Alphaville a reușit să se impună pe piața imobiliară a Brașovului și să continue să se dezvolte, punând accent pe satisfacerea tuturor cerințelor de pe piață.
Povestea ansamblului rezidențial Arena a început în primăvara anului 2018 pe fosta platformă industrială Fartec. Prin realizarea acestei dezvoltări, Alphaville a dorit să îmbine cu succes tradiția, creația și siguranța și să pună bazele unui nou proiect imobiliar autentic care restabilește limitele inovației și profesionalismului.
80% dintre locuințe, deja vândute
Până în prezent, aproximativ 80% dintre locuințe au fost vândute, iar ultimul imobil ar urma să fie predat la cheie în toamna acestui an. Dincolo de dezvoltarea unor blocuri de locuințe, prin proiectul Arena, Alphaville a vrut să creeze în această zonă a Brașovului un spațiu plăcut, funcțional și sustenabil. „Brașovul este un oraș în plină dezvoltare și credem că și proiectele pe care le-am derulat au contribuit la dezvoltarea municipiului. Pentru noi este important ca persoanele care locuiesc în noul ansamblu Arena să beneficieze de anumite avantaje. Dintre acestea aș aminti apartenența la o comunitate bine definită, dar mai ales economisirea timpului pierdut în trafic pentru nevoile de zi cu zi. Locatarii Arena vor avea chiar lângă casă o serie de spații comerciale, servicii medicale, școli, grădinițe și locuri de relaxare”, a explicat Anca Lăcătuș, director operațional Alphaville Arena.
Reprezentanții dezvoltatorului imobiliar brașovean Alphaville au subliniat faptul că mai ales într-o astfel de perioadă, marcată de o creștere accelerată a inflației, achiziția unor proprietăți imobiliare, atât locuințe, cât și terenuri, rămâne cea mai bună investiție. Totodată, o oportunitate va rămâne și închirierea locuințelor rămase nevândute direct de către dezvoltator. „Brașovul devine din ce in ce mai atractiv nu doar din punct de vedere turistic, ci și ca oraș preferat de relocare, atât pe plan personal, cât și de business. În acest context, segmentul pieței de închirieri apartamente în regim hotelier este într-o continuă creștere. Momentan, nu am intrat pe această piață, însă luăm în calcul această variantă”, a precizat directorul Alphaville.
Echilibru între vânzări și construcție
Ultima etapă a ansamblului Arena este finalizată în proporție de 70%, iar lucrările au decurs în conformitate cu graficul asumat inițial, în ciuda impedimentelor economice existente în ultima vreme. În prezent, se lucrează la finisajele interioare și la fațade, iar în perioada aprilie-mai vor fi reluate și lucrările de amenajări exterioare la spațiile verzi și de relaxare. „Pentru noi este foarte important să ne ținem promisiunile față de clienții noștri, atât în ceea ce privește termenele de predare a apartamentelor, cât și restul angajamentelor asumate. Astfel de probleme economice au mai fost și în trecut, însă noi avem și experiența crizei din 2008. Legat de modelul de business după care ne ghidăm, acesta are în prim-plan moderația, transparența și corectitudinea față de partenerii noștri, fie că vorbim de clienți, furnizori sau colaboratori. Avem un sistem de cost control foarte bine pus la punct, vânzările de apartamente se fac controlat urmărind întotdeauna echilibrul între apartamente vândute versus gradul de realizare a construcției. Considerăm că dacă ai o anumită constanță în ceea ce faci, astfel de evenimente din piață te iau mai greu prin surprindere sau descoperit”, a subliniat reprezentantul Alphaville.