Prețurile sunt într-o continuă creștere și nu par a se opri undeva. Cererea, de asemenea, este tot mai mare, Brașovul fiind unul dintre orașele magnet pentru locuitorii din județele limitrofe, dar și pentru zona Moldovei, continuându-se, practic, o tradiție de importare a forței de muncă începută în anii ‘70.
Brașovul a devenit, în ultima perioadă, un punct fierbinte pe harta imobiliarelor din România. Efervescența de la nivelul pieței sale rezidențiale este dată de un mix sănătos de dezvoltare pe segmentul rezidențial nou, inclusiv prin proiecte care au la bază conceptul de regenerare urbană, de interesul care se află la un nivel ridicat pentru proprietățile vechi, susținut de un sector puternic al închirierilor în regim hotelier, dar și de mici și mari investitori, pentru care orașul de la poalele Tâmpei oferă în continuare multiple oportunități de business.
Cerere mai mare cu 19%, prețuri mai mari cu 15%
Contextul favorabil de pe plan local s-a văzut reflectat inclusiv în prețurile solicitate de proprietari și dezvoltatori. Astfel, Brașovul a reușit să depășească la acest capitol inclusiv Bucureștiul și a devenit al doilea cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători. Media înregistrată în cazul apartamentelor de Indicele Imobiliare.ro s-a situat în jurul valorii de 1.815 euro/mp util la finele lui februarie. Vedem, astfel, o majorare spectaculoasă a prețurilor, cu aproape 15%, dacă ne raportăm la perioada similară din 2023.
Avansul în cerere a fost și el unul considerabil, cu 19% în 12 luni, conform celui mai recent raport Imobiliare.ro Market 360, interesul pentru apartamentele listate la vânzare evoluând într-un ritm mai accelerat doar în București și în Timișoara, cu 30%, respectiv cu 26%. În total, circa 11.300 de potențiali cumpărători și-au căutat o casă sau un apartament pe Imobiliare.ro într-un interval de trei luni, acesta fiind al treilea cel mai ridicat nivel al cererii înregistrat în rândul marilor orașe din țară, după capitală și Timișoara.
Preferăm locuințele noi
Cei care s-au aflat în căutarea proprietății potrivite s-au îndreptat în număr mai mare spre apartamentele aflate în imobile vechi. Segmentul locuințelor noi nu a fost trecut, însă, nici el cu vederea, în cazul său putând fi observat un avans cu 35% în 12 luni în materie de cerere. Aproximativ 3.100 de potențiali cumpărători și-au arătat interesul față de apartamentele aflate în blocuri construite după 2019, deci mai mulți decât în Cluj-Napoca sau Constanța.
Din păcate, însă, pentru cei interesați să cumpere o locuință în Brașov, opțiunile pe care le au la dispoziție sunt din ce în ce mai limitate. Sfârșitul anului trecut a adus o scădere cu 35% a caselor și apartamentelor disponibile la vânzare pe plan local, acesta fiind al doilea cel mai puternic declin înregistrat la acest capitol în rândul marilor orașe din țară, după Cluj-Napoca unde oferta s-a înjumătățit. Practic, potențialii cumpărători au avut de ales din doar 4.100 de locuințe.
Prețurile tot mai mari și numărul din ce în ce mai scăzut de proprietăți disponibile la nivelul pieței au fost doi factori care au contribuit la reducerea duratei de timp necesare pentru identificarea cumpărătorilor. Astfel, perioada de vânzare pentru apartamente s-a redus de la 75 de zile la circa două luni, conform celor mai noi date Imobiliare.ro.
Chirii mai mari cu 20%
Segmentul chiriilor a crescut, la rândul său, stimulat inclusiv de problemele întâlnite pe piața de creditare. Și de această dată, piața rezidențială din Brașov este una dintre cele mai scumpe din țară, fiind depășită doar de București și Cluj-Napoca. Pentru un apartament cu 2 camere, de exemplu, un chiriaș are nevoie de un buget lunar de 460 de euro,cu aproape 20% mai mare decât la începutul anului trecut.
Și în acest caz discutăm despre o ofertă tot mai limitată, care scade însă într-un ritm mai lent decât în alte centre regionale majore ale țării. Dacă luăm în considerare în plus cererea în creștere, ne putem aștepta la noi majorări venite din partea proprietarilor.