Loredana Maria Cernea de astăzi este Loredana Maria Petrescu de ieri, cu aceiași ochi mari ca și acum, căutători de frumos și stare de bine. Aceeași copilă cu ochi de adultă, blândă și totuși fragilă pentru această lume dezlănțuită. Creativă din fire, își amintește despre această latură, care a luat ființă încă din copilărie.

„În copilărie îmi tăiam blugii pe ascuns și mă gândeam cum să îi peticesc cu eșarfele din mătase ale mamei, cum să îi picteze cu oja  roșie.Eram pasionată de <<Mise-en-place- ul>> meselor festive din casă și a decorațiunilor culinare pregătite de tatăl meu”, își amintește Loredana Cernea.

Șagunistă, Loredana s-a îndreptat către Colegiul Tehnic al Universității Transilvania din Brașov-secția Electronică, iar apoi înspre Universitatea „George Barițiu”, Facultatea de Știinte Economice- secția Contabilitate & Informatică de Gestiune. Și, în final, a ales „calea” informaticii.

Aproape 30 de ani de carieră în IT 

IT-ul este un domeniu complex și în continuă schimbare, căutat atât pentru joburile faimos de bine plătite, cât și pentru satisfacțiile profesionale pe care acesta le oferă. Mulți oameni își imaginează că joburile tehnice sunt sinonime cu a nu fi creativ. În realitate, angajații din IT trebuie să fie creativi pentru a rezolva anumite probleme și pentru a crea programe noi. Așa se explică faptul că Loredana Cernea a ales IT-ul, văzând în acest domeniu și o legătură cu creativitatea.

„Am lucrat de la 19 ani în Oficiul de Calcul al Romtelecom-ului, timp de 25 de ani. Cu un total de 28 de ani de carieră în domeniul IT, ultimii 3 ani petrecuți în Departamentul IT din Temad CO SRL, am ales plecarea către artă și copii”, a mărturisit femeia.

„Familia, cel mai frumos lucru pentru mine”

După ce l-a adus pe lume pe Flavius, fiul cel mare, și-a dat seama că în viața ei s-a produs o schimbare.

„Prin nașterea lui Flavius, femeia din mine – devenitâ MAMĂ, a experimentat o altă latură ținută în frâu, latura CREATIVITĂȚII! Ideile curg de atunci, le notez și le aplic în Destinația <<Lucrul în Slujba copiilor>>. Familia este cel mai frumos lucru pentru mine, copiii Flavius care are 20 ani și Maria Sofia, în vârstă de 15 ani, ocupă primul loc în Existența mea, după Creatorul a tot ce vedem și ce nu vedem”, a adăugat brașoveanca.

Flavius a fost fascinat încă de mic de dinozauri, la 4 ani îi știa pe toți carnivorii și ierbivorii.

„Am cumpărat împreună cu Adrian, soțul meu, zeci de cărți, dicționare, jocuri și jucării. Ne uitam zile întregi la minunatul serial <<Little Foot>>, la filmul <<Dinosaur(2000)>> și nu am ratat nici-un număr din <<Jurassic Park>>. Nu am înțeles nici acum cum de am fost atât de fascinați de aceste animale, de povestea lor: oare să fie vorba despre legătura cu trecutul? Din 2002 am început să colecționez și să lucrez cu matrițele din ipsos, din pură pasiune”, a adăugat ea.

Dinozaurii i-au deschis Loredanei Cernea un nou drum, o cale pe care a ales-o mai întâi de toate cu sufletul.

„Era anul 2015, când dinozaurii făcuți de mine au ajuns cadou la o aniversare a altui baiețel, pasionat de dinozauri. Colegul meu Gabi mi-a lansat provocarea de a face o matriță proprie, un dinozaur care eclozează dintr-un ou. De aici a început capitolul <<Provocare>>.

Cu un ou din polistiren, pe care l-am tăiat cu caterul și un dinozaur jucărie de-al lui Flavius am creat prima matriță proprie”, a precizat Loredana.

Oul de dinozaur, cel mai vândut produs de la Dino Parc

Oul de dinozaur a ajuns cel mai vândut produs din renumitul parc de dinozauri Dino Parc de la Râșnov. El este pictat de către copiii care vin la Dino Parc, în Căsuța de pictură, și a ajuns în mii de case.

„Fiecare ou de dinozaur este realizat manual  cu bucurie și împrăștie bucurie.Începând din anul 2015, livrez în mod constant oul de dinozaur și alte figurine reprezentând dinozauri, cu provocarea ca în fiecare an să realizez cu idei proprii, noi matrițe. Iar povestea nu se încheie aici!”, a adăugat femeia.

Flavius este astăzi angajatul Dino Parc. El le explică altor copii, în ghidaje, detalii despre viața dinozaurilor. Băiatul a modelat o nouă matriță, ce urmează a fi realizată din acest sezon, reprezentând doi dinozauri zburători, respectiv mama și puiul.

Afterschool HappyDino, un centru educațional „altfel”

Urmărind îndeaproape dezvoltarea copiilor ei și având deja experiența în lucrul cu micuții, Loredanei „i-a încolțit” ideea înființării unui afterschool sau mai pe românește „o școală după școală”. Doar că nu una cu care deja sunt obișnuiți copiii și părinții, ci una „altfel”, respectiv un centru creativ.

„Ideea „Afterschool HappyDino” a început după ce copiii mei au crescut și au fost și ei la afterschool-uri din Brașov. Am plecat de la întrebarea: cum mi-ar fi plăcut să se dezvolte copiii mei, ce informații aș fi dorit să primească fiind la vârsta la care sunt <<aspiratoare de noi cunoștințe>>. Astfel, după 28 de ani de „analist-programator” am luat decizia de a porni în realizarea unui vis și anume dezvoltarea unui Centru Creativ, gen Afterschool”, a detaliat Loredana.

După ce s-a ghidat în momentul în care a trebuit să găsească o casă, în care să poată dezvolta centrul la care visa? În primul rând să aibă grădină proprie pentru petrecerea multor activități afară, în aer liber; apoi să se afle într-o poziție centrală în Brașov; să aibă un parc de joacă în vecinătate; camere mari pentru servirea mesei, studiu, joacă, pictură și spațiu pentru olărit. După două variante a găsit-o pe cea de-a treia, respectiv o casă aflată în apropierea mall-ului Afi, la poalele Tâmpei.

„Împlinind toate aceste criterii am conceput un plan săptămânal pentru studiu, cunoștințe generale, joacă și toate activitățile creative: olărit (cu roată profesională), modelaj în lut, fimo, ipsos, plastilină, confecționare bijuterii, turnare în matrițe (colecție de 230 bucăți) în ipsos, acrylic și ceramică, realizare tablouri și ceasuri pe pânză, pictură pe sticlă, lemn, ipsos, ceramică, pe vasele obținute din olărit, pirogravură în lemn, pictură cu idei trăznite pe obiecte – frigider, confecționare blat mese din mozaic și gresie, redecorare mobilă, pictură pe uși, pereți, paleți.Apoi activități culinare, de gospodărire și amenajarea grădinii”, a explicat Loredana Cernea.

Și tot Loredana a ales și modul de joacă: cu instrumente muzicale, cu parașuta buclucașă, lego si puzzle, jocuri de atenție, de perspicacitate, de logică. De asemenea, foarte căutate sunt activitățile de cunoștințe generale, unde se discută despre planete, dinozauri, geometria sacră, geografie, astrologie, numerologie.

„De asemenea, realizăm Târguri Paște și Crăciun cu propriile creații, dar și petreceri pentru copii cu includerea atelierului creativ – la alegere”, a explicat Loredana Cernea.

Momentul împlinirii ei ca om și femeie a venit în noiembrie 2022, când a deschis porțile afterschool-ului Happy Dino. Acesta este un centru educațional, care se întinde pe o suprafață de 150 de metri pătrați, plus sala din subsol destinată olăritului și o grădină cu terasă. Pentru orele de teme sunt folosite două săli de curs, pentru joacă există un spațiu special amenajat, iar pentru proiecția filmului o alta sală. Living-ul imens este folosit pentru petreceri și teatru interactiv, iar cea mai colorată și veselă camera este cea de pictură.

„Pentru lucrul cu copiii, 10 la număr de start, avem o doamnă învățătoare, pentru engleză un cadru didactic specializat,  iar ca ajutor de seamă sunt copiii mei și două studente în formare. O zi la afterschool se desfășoară, după un program bine stabilit:

Ora 12- preluare copii

Ora 12.30-13.20 – joacă în aer liber

Ora 13.20 -14.00 – servirea mesei în regim catering

Ora 14.10 – 16.00 – efectuarea temelor

Ora 16.15- 17.30 sau 18 – pe zile cursurile de limbi străine, cursul de IT, pictură, olărit, grădinărit – alternativ”, a precizat brașoveanca

Afterschool -ul Happy Dino oferă un mediu sigur pentru copii și asigură  beneficii educative și de dezvoltare. Prețul pe care îl va plăti un părinte lunar, pentru un copil, este de 900 de RON plus mesele (18 ron/zi) plus transport.

„Punem accent pe conectarea între copii, de la cel din clasa pregătitoare pâna la cel din clasa a a IV-a, pe modul de relaționare, pentru a crea prietenii noi. Impreună cu cele două doamne învățătoare cu care suntem în colaborare,  promovăm cooperarea, sprijinul si respectul. Ajutăm copiii să se simtă  încrezători în forțele proprii, în asimilarea cunoștințelor  noi la română și matematică, îi coordonăm  prin participarea la un joc sau la începerea unei conversatii. Copiii participă la activități de grup alături de colegii lor. Acest lucru ii ajută pe copii să descopere noi modalități de a învăța și de a se juca. În plus, aceste activități pot fi un beneficiu major pentru copiii care sunt timizi sau mai retrași”, a spus Loredana.

„Rolul meu în acest afterschool este de a asigura copiilor exact mediul de ACASĂ”

Copiii învață despre liberă inițiativă, despre eficiență și despre exprimarea sentimentelor. Cursurile de limbi străine și cursul de IT sunt opționale.

„Oferim la cerere cursuri de chitară și posibilitatea participării la cursuri de schi și de înot cu instructori profesioniști.De asemenea, realizăm Târguri Paște și Crăciun cu propriile creații, dar și petreceri pentru copii cu includerea atelierului creativ – la alegere”, a completat ea.

Loredana Cernea spune că, deocamdată,  investiția se ridică la 10.000 de euro.

„Ca sa administrezi un afterschool, în primul rând trebuie să fii un bun gestionar al timpului, ordonat și un bun manager în planificare și atingerea scopului final. Nu este deloc ușor, dar spiritul organizatoric m-a însoțit mereu și astfel reușesc să mă conectez și să comunic foarte ușor cu cei din jurul meu. Rolul meu în acest afterschool este de a asigura copiilor exact mediul de ACASĂ. Am studiat mult și am aplicat ce am învățat, iar specializarea de <<Lucrător prin arte combinate>> și aprofundarea cursului de <<Tehnici creative și de acțiune în evaluarea și intervenția clinică la copil>>m-au ajutat foarte mult”, a adăugat femeia.

Planurile Loredanei sunt mari, iar visele le întrec

Brașovenca își dorește ca Afterschool-ul Happy Dino să se dezvolte și mai mult: vrea să creeze clase de adolescenți pe care să-i îndrume către artă și numerologie, să poată procura un cuptor pentru olărit și să amenajeze un colț de rai în grădina centrului.De asemenea, vrea ca părinții să se implice în atelierele creative pentru că <<lucrul împreună crează o conexiune magică>>.

„Iar visul meu este ca toți copiii, adolescenții, oamenii acestei planete actuale să fie BUNI! Să pună o părticică din sufletul lor în ceea ce fac și să VISEZE cu ochii deschiși !

Povestea lui Happy Dino continuă ….”, a încheiat Loredana Cernea.