Cele opt companii din Industrial Park Brașov, o zonă industrială creată în Ghimbav în urmă cu zece ani de grupul de firme ICCO, au ajuns anul trecut la afaceri de peste 500 de milioane de euro, potrivit datelor estimate de companiile prezente, după ce la finele lui 2015 raportaseră business-uri care săreau de 410 milioane de euro.
Grupul de companii cu capital românesc ICCO a investit până în prezent peste 60 milioane de euro în proiectul Industrial Park Braşov, contribuind astfel la crearea a mai mult de 4.000 de locuri de muncă. Platforma industrială se află în proximitatea viitorului Aeroport Internaţional Braşov, la 7 kilometri de municipiul Braşov, în apropierea oraşului Ghimbav şi a fabricii de elicoptere IAR Ghimbav.
Din 2008, de la înființarea Industrial Park Braşov, ICCO şi-a propus să atragă în România investiții noi, care să aibă impact pozitiv asupra economiei şi care să creeze noi locuri de muncă.
Suprafața construită a crescut de zece ori
Industrial Park Braşov a luat fiinţă în anul 2007. Prima hală construită avut o suprafață de 10.000 de metri pătrați. De atunci, suprafaţa construită a ajuns la 103.000 metri pătrați. „Acest lucru a fost posibil datorită atragerii de noi clienţi în parc, precum şi datorită dezvoltării celor existenţi deja. Astfel, trei dintre clienţii noştri au hotărât să îşi mărescă suprafeţele iniţiale de producţie, unii chiar şi de cinci ori”, spune Mirela Rădulescu, Sales & Marketing Director ICCO.
Și numărul angajaților de pe platformă a crescut exponențial. Dacă în 2010, aici lucrau circa o mie de persoane, acum numărul lor a crescut la peste 4.000. mai mult decât avea uzina Tractorul în ultimii săi ani de existență. În parc se află clienți preponderent industriali – EDS România, Preh, Benchmark, VP Industries, Harsha Engineering, ICCO Systems, Continental Powertrain și Rolem. Trei dintre aceștia – Preh, Continental și Rolem – sunt furnizori pentru industria auto.
„Parcul nostru nu este cel mai mare din ţară din punct de vedere al suprafeței, dar suntem al patrulea după numărul de angajaţi, cu mai mult de 4.000 de locuri de muncă nou create. Dacă îi înmulţiţi cu trei-patru, cât înseamnă membrii de familie susţinuţi din proiectul acesta, este un moment de mândrie, cu siguranţă. Din punctul acesta de vedere, suntem conştienţi că am făcut un lucru bun”, a mai declarat Mirela Rădulescu.
ICCO, în calitate de administrator al parcului, furnizează utilităţile, oferă servicii centralizate de pază perimetrală și control acces, iluminat exterior, activități sanitare exterioare halelor, întreținere spații verzi, activități de deszăpezire. În cadrul parcului funcționează şi un centru medical şi o zonă de manipulare TIR-uri.
Planuri de extindere
Industrial Park Braşov este o platformă de producţie şi logistică, cu o suprafaţa totală de 59 de hectare. Planurile viitoare de extindere prevăd crearea de condiţii pentru dezvoltarea clienţilor existenţi, precum şi atragerea de clienţi noi. „Vom extinde infrastructura existentă prin construirea unei noi staţii de epurare, cu capacitate dublă faţă de cea existentă, a unei grădiniţe destinată copiilor angajaţilor, precum şi a unei spălătorii auto. De asemenea, vom crea o parcare cu capacitate de până la 40 de tiruri”.
Clienții Industrial Park Brașov sunt companii românești și străine, care au decis dezvoltarea activității în România și care au în comun interesul de a dezvolta afaceri de tip Greenfield, pe baza unui scenariu de închiriere pe termen lung. Halele de producție sunt construite pe baza cerințelor specifice clienților, în funcție de tipul de activitate desfășurat. Strategia Industrial Park Braşov a eliminat din start construcţia speculativă. Mai întâi, s-a găsit clientul, s-au definit nevoile de activitate, apoi s-au proiectat halele şi s-au ridicat exact cum a dorit clientul. Până acum, companiile care au ales Industrial Park Braşov sunt din zona de producție.
Fondat în anul 1990, ICCO este un grup de firme românești specializate în proiecte industriale complexe și servicii profesionale pentru dezvoltarea afacerii. Grupul ICCO a dezvoltat prin firmele membre un set de competențe extinse, care permit realizarea de proiecte de anvergură, integrează personal specializat și garantează termene și costuri. Firmele din grupul ICCO oferă soluții și servicii integrate în domenii precum dezvoltări imobiliare, instalații și construcții industriale și civile, industrie, electronică și furnizarea de echipamente și servicii medicale.