Firmele românești încep să se lupte cu multinaționalele
Acum 15 ani, Brașovul se zbătea, din punct de vedere economic, în ultimele suflări ale industriei comuniste, transformate, peste noapte, prin „cuponiadă” în industrie privată. Bine, nu toate fabricile au ajuns private în totalitate.
Cele importante, de unde se puteau sifona bani cu nemiluita, rămăseseră de stat, că doar statul trebuia să aibă grijă de oamenii care au luptat cu comunismul, cei pe care partidele îi puteau ușor manipula și folosi pentru diverse necesități.
Acum 15 ani, românii făceau ceva afaceri, în general comerț – mai puțin producție. Între timp, însă, și brașovenii au realizat că în industrie valoarea adăugată e ceva mai mare și au migrat spre acest segment. Acum 15 ani, IT-ul brașovean era ca și inexistent. Acum, este undeva pe locurile fruntașe din țară.
Oarecum, dispariția mastodonților controlați de stat a însemnat o șansă pentru industriașii locali. Așa a luat naștere Bilka, de exemplu, care are o capacitate de producție pe locul undeva era Romlag, o „bucată” din Rulmentul. Firma brașoveană s-a extins, recent, prin achiziția Hidromecanica 2, o platformă industrială vecină cu fostul Rulmentul.
Economia Brașovului crește de la an la an, în primul rând datorită industriei locale, chiar dacă mai bine de jumătate din cifra de afaceri a județului e realizată de multinaționale care se extind ca într-un joc de strategie. Pas cu pas acoperă noi teritorii unde găsesc oportunități și forță de muncă neocupată, pas cu pas aduc noi divizii din afară și relochează fabrici fie din Germania, fie din Franța, unde forța de muncă este foarte scumpă.
Firmele românești continuă să fie sufocate de cele controlate de străini, dar acest lucru nu reprezintă neapărat o problemă, atâta timp cât devin un exemplu pentru industriașii români. În paginile revistei veți găsi un story despre Elmas, o firmă 100% locală care a știut ce să ia din experiențele și din modul de lucru cu angajații ale companiilor străine, iar acum este liderul pieței utilajelor de ridicat, având proiecte și în țări ca Israel sau Germania, de exemplu.
Important este ca know-how-ul primit să fie dezvoltat, iar industriașii de azi să își trateze corect angajații, nu să plece pe ideea îmbogățirii ultra-rapide, model aplicat în zorii capitalismului post-decembrist și care a dus la dispariția unor uzine care ar fi putut dăinui dacă nu erau conduse de stat.