Neoficial, ne merge bine!

De rău, de bine, economia Brașovului merge. Se mai închide o fabrică, dar se deschid 10, se închide un loc de muncă, se deschid 15. Anul trecut, a fost unul foarte bun din punct de vedere economic pentru Brașov, firmele anunțând, în mare parte, creșteri ale afacerilor. O urcare de la 8,3 miliarde de euro la 9 miliarde de euro, pe fondul unei industrii din ce în ce mai îndrăznețe,  nu este una de neluat în seamă.

Primul semn că suntem pe calea cea bună a fost dat de creșterea exporturilor, ajungând la o valoare de 2,8 miliarde de euro. E drept, multe din acestea sunt ale unor fabrici care au exportat către companiile mamă din Germania sau Franța care, mai apoi, au trimis mărfurile către clientul final, adăugându-și o marjă de profit considerabilă. E drept și că anul 2016 s-ar putea să ne aducă o problemă din acest punct de vedere, având în vedere că fabrica din Brașov a celor de la GlaxoSmithKline s-a închis la finele anului trecut, iar aceasta era unul dintre exportatorii și angajatorii importanți ai județului.

Ce este mai rău este că la Brașov nu mai avem forță de muncă, nici măcar necalificată. Zilele trecute, m-a sunat proprietara unei fabrici din Brașov care voia să angajeze 200 de persoane – muncitori necalificați. Nu avea de unde. Bazinul de angajați pe salariul minim s-a cam terminat. Oamenii rămân, de obicei, în locuri de muncă prost plătite din cauza rezistenței la schimbare, o caracteristică extrem de dubioasă a poporului român. Lipsa de încredere în forțele proprii ne este predată în grădinițe și școli, poate și de aceea avem cel mai scăzut număr de antreprenori la mia de locuitori din întreaga Europă. Pentru că suntem obișnuiți să vrem puțin, să ne descurcăm cu puțin și să cerem puțin.

Anul trecut, din cauza lipsei forței de muncă, mai mulți angajatori din Clubul Economic German și-au propus chiar să încheie un parteneriat cu un dezvoltator imobiliar pentru a ridica blocuri de locuințe de serviciu pentru ca ei să poată aduce muncitori din zona Moldovei, unde locurile de muncă sunt ceva mai greu de găsit. Este o problemă pe care cu greu o vom rezolva, pentru că majoritatea celor care doreau să muncească au decis să plece dincolo, asta în perioada în care o serie de indivizi înțelegeau să se lanseze în lumea afacerilor plătindu-și oamenii cu salarii de mizerie, în timp ce ei se lăfăiau în ultimele tipuri de mașini apărute pe piață. Oameni fără viziune pentru care trebuie să tragem acum.