4 ani de activitate pentru comunitate
Încă de la înfiinţare, în anul 2011, Fundaţia Kronospan a susţinut comunităţile în cadrul cărora activează compania Kronospan şi s-a implicat în diverse proiecte prin care a promovat dezvoltarea socială, economică şi culturală a acestora. După ce în primii ani de activitate acţiunile Fundaţiei au vizat în primul rând comunitatea locală din România, începând cu anul 2014 activitatea fost extinsă la nivel global, către toate zonele în care activează Kronospan.
În acest context extins, misiunea Fundaţiei Kronospan a rămas aceeaşi – de a aduce un plus de valoare în comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea, de a păstra şi proteja mediul înconjurător, de a asigura tinerilor oportunităţile educative necesare unei vieţi pline de succes.
Dr. Oana Bodea, Director General al Kronospan Romania şi Preşedintele Fundaţiei Kronospan: „Responsabilitatea socială este una dintre valorile noastre fundamentale. În contextul unui mediu economic competitiv, considerăm că prima obligaţie pe care o avem este de a răspunde în mod pozitiv nevoilor comunităţilor în care activăm”.
Implicare activă în viața comunităţii
Strategia de dezvoltare durabilă a grupului Kronospan este de a combina impactul economic cu cel de mediu şi social pentru a fi o companie respectată în mijlocul comunităţii. Responsabilitatea socială este una dintre valorile fundamentale promovate de Kronospan. În acest scop, compania se implică activ în viaţa comunităţilor unde îşi desfăşoară activitatea, atât prin intermediul investiţiilor economice directe, cât şi prin programe de responsabilitate socială. Pe acest segment activitatea companiei vizează două direcţii majore, educaţia şi susţinerea tinerilor şi protecţia mediului, însă sunt susţinute şi proiecte ale comunităţilor locale care au un impact semnificativ. De-a lungul anilor, compania a susţinut prin diverse proiecte instituţii de învâţământ (universităţi, şcoli, grădiniţe), ONG-uri, cultele religioase, spitale sau comunităţile defavorizate.
Bursa Kronospan, Campania de protecţia mediului „Mereu Verde”, Campania 2%, Gala de Caritate „Deschide-ţi inima!” sunt doar câteva dintre proiectele anuale proprii desfăşurate de Fundaţia Kronospan. La acestea se adaugă sprijinul acordat unor proiecte punctuale, desfăşurate de alte organizaţii, la care Fundaţia participă în calitate de partener sau finanţator.
Bursa Kronospan – 4 ani de studii la Babson College, S.U.A.
Pornind de la convingerea că doar o educaţie temeinică poate duce la formarea unor indivizi responsabili atât faţă de propriile lor interese, cât şi faţă de comunitatea în care trăiesc, Fundaţia Kronospan se implică în mod deosebit în programe care susţin şi dezvoltă educaţia. Motto-ul acestora sunt cuvintele lui Nelson Mandela: „Educaţia este cea mai puternică armă pe care o puteţi folosi pentru a schimba lumea”. La acestea se adaugă încrederea în tineri, pentru că ei reprezintă entuziasmul, dinamismul, creativitatea necesară oricărei comunităţi pentru a putea progresa.
Anual, Bursa Kronospan oferă unui candidat selectat din Europa Centrală şi de Est oportunitatea de a studia la Babson College, o universitate economică de prestigiu din SUA. Durata studiilor pentru fiecare beneficiar este de 4 ani, toate costurile fiind acoperite integral. Bursa Kronospan reprezintă o oportunitate excelentă pentru orice tânăr care doreşte să aibă acces la unul dintre cele mai importante programe de învăţământ din lume, menit în principal să dezvolte spiritul antreprenorial şi calităţile de leader.
Elevii care candidează la această bursă trebuie să demonstreze că au performanţe şcolare de excepţie. În plus, trebuie să fi ocupat poziţii de lider şi să se fi implicat activ în viaţa comunităţii din care fac parte. În cadrul acestui program, după primul an de studii tinerii beneficiază de stagii de practică în cadrul companiei Kronospan, pe timpul vacanţelor de vară şi de iarnă, cu posibilitatea de a fi angajaţi de companie la finalizarea bursei.
Până acum, studiază la Babson College ca beneficiari ai Bursei Kronospan: Claudia Ogrezeanu, România (va absolvi în 2016), Kamil Altintaşoğlu, România (va absolvi în 2017), Lizaveta Litvinava, Belarus (va absolvi în 2018), Hai PéterPham, Ungaria (va absolvi în 2019).
Claudia: „Bursa Kronospan reprezintă o oportunitate excelentă pentru mine, deoarece îmi permite să studiez într-un mediu academic de excepţie şi, pe lângă acest lucru, îmi oferă oportunităţi pe care nu le aveam dacă rămâneam în România. Educaţia universitară din Statele Unite se bazează pe învăţarea practică. Babson College oferă o educaţie de o foarte bună calitate, bazată pe învăţarea multidisciplinară. De asemenea, este recunoscut pentru programele internaţionale pe care le oferă şi pentru oportunităţile referitoare la activităţile extracuriculare”.
Kamil: „Oportunitatea de a studia la Babson College reprezintă pentru mine şansa de a creşte şi de a învăţa pentru a-mi putea ajuta ţara, într-un mod direct sau indirect. De asemenea, consider că Bursa acordată de Fundaţia Kronospan reprezintă o onoare şi recunoaşterea muncii asidue pe care am depus-o până acum pe plan şcolar şi o oportunitate extraordinară de a mă concentra complet asupra studiilor şi asupra proiectelor pe care urmează să le dezvolt la Babson”.
Lizaveta: „Pe parcursul procesului de selecţie pentru acordarea Bursei Kronospan dorinţa mea de a câştiga această bursă a crescut exponenţial. M-am străduit atât de mult să obţin această bursă, însă nu mi-am închipuit că într-o zi voi deveni studentă la un colegiu atât de prestigios precum Babson! Consider că obţinerea acestei burse este prima mea victorie importantă în viaţă”.
Péter: „Pot spune că ziua în care mi s-a comunicat că am fost selectat beneficiar al Bursei Kronospan a fost cea mai frumoasă zi din viaţa mea. «Recunoscător» este prea puţin pentru a descrie sentimentul pe care îl am pentru Fundaţia Kronospan şi Babson College. M-au învestit cu o încredere imensă, iar în următorii 4 ani voi face tot posibilul pentru a confirma încrederea acordată”.
Gala de Caritate „Deschide-ţi inima!”
Gala de Caritate „Deschide-ţi inima!“ reprezintă evenimentul de seară anual al Fundaţiei Kronospan. În cadrul evenimentului sunt colectate fonduri pentru o cauză nobilă, prin promovarea şi licitarea unor opere de artă realizate de artişti români locali.
2011: donaţie de 74.116,36 lei pentru Fundaţia Hospice Casa Speranţei, pentru Centrul Educaţional dedicat copiilor bolnavi aflaţi în îngrijire paliativă la Hospice Casa Speranței;
2012: donaţie de 153.568 lei către Fundaţia Spitalul de Copii Braşov şi Spitalul Municipal Sebeş, Secţia
Pediatrie, pentru achiziţionarea de aparatură medicală (ecograf la Sebeş şi a unui ecocardiograf la Braşov);
2013: donaţie de 76.878 lei către Filarmonica Braşov, pentru achiziţionarea unui pian de concert.
2014: donaţie de 69.200 lei către Asociaţia Copiii de Cristal, pentru amenajarea unei camere senzoriale.
2015: încurajarea învăţământului profesional prin susţinerea Liceului Tehnologic Sebeş pentru renovarea Atelierelor Şcoală.
Campania 2%
Codul Fiscal oferă contribuabililor persoane fizice posibilitatea de a direcţiona 2% din impozitul pe venit către o entitate non profit (organizaţie neguvernamentală). În acest mod, fiecare persoană poate hotărî ce se întâmplă cu o parte din banii pe care îi plăteşte statului. În fiecare an, Fundaţia Kronospan a colectat fondurile din Campania 2% în beneficiul unor organizaţii către care s-au îndreptat toate activităţile de strângere de fonduri din anul respectiv.
2012 – Campania a avut un obiectiv dublu, respectiv achiziţionarea unui ecocardiograf pentru Spitalul de Copii din Braşov şi achiziţionarea unui ecograf pentru Spitalul de Copii Sebeş;
2013 – Campania a fost desfăşurată pentru a ajuta Orchestra Filarmonicii din Braşov să achiziţioneze un pian de concert nou;
2014 – Campania a susţinut activitatea Asociaţiei Copiii de Cristal la Braşov şi a Asociaţiei Trebuie! la Sebeş. Ambele asociaţii oferă sprijin şi terapie specializată persoanelor diagnosticate cu autism şi tulburări din spectrul autismului;
2015 – Campania a sprijinit activitatea Agenţiei Metropolitane Braşov pentru recondiţionarea infrastructurii turistice şi valorizarea patrimoniului natural al Ariei Protejate Muntele Tâmpa.
Campania „Mereu Verde“
Obiectivul Campaniei „Mereu Verde“ este de a responsabiliza comunităţile locale către adoptarea unui comportament sustenabil pentru păstrarea unui mediu curat. De asemenea, proiectul vine în sprijinul cetăţenilor prin implicarea acestora în diverse activităţi prin care să contribuie în mod activ la păstrarea unui mediu sănătos şi la asigurarea gestionării sustenabile a pădurilor.
Până acum, „Mereu Verde” a însemnat:
– plantarea a peste 100.000 de puieţi;
– peste 100 de hectare de teren
curăţate prin activităţi de ecologizare;
– peste 300 de tone de deşeuri adunate în cadrul activităţilor de ecologizare;
– peste 1.500 de voluntari implicaţi în toate activităţile.
În anul 2012 la Braşov au fost plantate 200 de magnolii pentru a sprijini proiectul „Braşov – capitala magnoliilor”. Partenerii proiectului au fost: Fundaţia Transilvania Expres, Liceul de Artă „Hans Mattis Teutsch” (voluntari), AIESEC Braşov (voluntari), Primăria Braşov, R.P.L.P. Kronstadt R.A. La Sebeş a fost înfrumuseţat parcul Spitalului Municipal prin plantarea a 200 arbori ornamentali.
O altă dimensiune importantă a Proiectului Mereu Verde este aceea prin care compania Kronospan sprijină
şi promovează un management sustenabil al pădurilor.
De la debutul proiectului până în prezent, Kronospan a susţinut în fiecare primăvară ample acţiuni de împădurire, având atât concursul autorităţilor locale, cât şi al voluntarilor implicaţi.