Alpha Services and Holdings SA, deținător al Alpha Bank SA (cunoscută sub numele de „Alpha Bank”), și UniCredit au ajuns la un acord cu privire la consolidarea operațiunilor lor din România, semnalând astfel crearea celei de-a treia bănci ca mărime pe piața locală, cu o cotă de piață combinată de 12% în ceea ce privește totalul activelor financiare. Anunțul a fost făcut într-un comunicat emis de Alpha Bank.

Potrivit înțelegerii, Alpha Bank va deține 9,9% din capitalul entității rezultate în urma acestei fuziuni și va continua să joace un rol activ prin intermediul structurilor de guvernanță corporativă, inclusiv participarea la consiliul de administrație.

Se preconizează că finalizarea tranzacției va avea loc în 2024, sub rezerva finalizării procesului de „confirmatory due diligence”, obținerii aprobărilor necesare din partea autorităților competente și a consimțământului tuturor părților implicate în reglementarea tranzacției.

Această acțiune va conduce la apariția celei de-a treia bănci ca mărime pe piață, iar fuziunea va aduce împreună două entități complementare, fiecare cu o prezență semnificativă în segmentele corporate și retail. Această fuziune creează o instituție financiară solidă, pregătită să-și servească mai bine clienții și să exploreze noi oportunități de creștere în mediul financiar din România.

Ceea ce face această tranzacție remarcabilă este faptul că, pentru prima dată, două grupuri bancare europene recurg la un parteneriat pentru consolidarea pieței bancare din România. Această abordare are ca obiectiv nu numai sprijinirea economiei românești, ci și satisfacerea nevoilor clienților și comunităților locale în care activează.

În urma acestei fuziuni, clienții Alpha Bank România vor avea acces la o gamă mai variată de produse și servicii, conform declarațiilor transmise de Alpha Bank.

UniCredit S.p.a. (“UniCredit”) a anunțat, de asemenea, că au fost stabilite condițiile financiare principale pentru fuziunea dintre UniCredit Bank S.A. și Alpha Bank România S.A., creând astfel a treia bancă ca mărime pe piața locală, cu o cotă de piață combinată de 12% din punct de vedere al activelor totale.

„Această fuziune va consolida două afaceri complementare, ambele cu experiență semnificativă în această țară în plină dezvoltare economică. Prezența actuală a UniCredit Bank și Alpha Bank în segmentele corporate și retail va fi întărită prin această unire”, au declarat reprezentanții grupului bancar.

Această tranzacție marchează o creștere a prezenței UniCredit în România, o piață strategică din punct de vedere geografic, subliniind angajamentul față de Europa Centrală și de Est în ansamblu. Tranzacția va contribui la crearea de noi oportunități de creștere și va susține angajamentul UniCredit față de clienții săi și comunitățile în care operează, precum și extinderea potențialului pentru angajații ambelor bănci, oferindu-le acces la 14 piețe.

UniCredit așteaptă finalizarea acestei tranzacții în 2024, cu condiția încheierii cu succes a procesului de „confirmatory due diligence”, aprobării corporative pentru fuziune și a tuturor acordurilor și autorizațiilor de reglementare necesare, inclusiv cele legate de aspectele concurențiale. La încheierea tranzacției, Alpha Bank va deține 9,9% din capitalul social al entității rezultate și va primi o contravaloare în numerar de 300 de milioane de euro. Componenta de numerar va fi supusă ajustărilor post due diligence legate de calitatea activelor, dacă va fi cazul.

Înainte de această anunțare, Bloomberg raporta că UniCredit a depus o ofertă pentru achiziționarea tuturor acțiunilor deținute în prezent de Fondul elen de stabilitate financiară la Alpha Bank, reprezentând 9% din capitalul băncii, conform unui comunicat depus la bursa de către creditorul elen.