Când este prea devreme să ne gândim la viitor?
Niciodată.
Pentru că viitorul este rezultatul a tot ceea ce facem astăzi, ca societate și ca indivizi. Având, așadar, grijă de dezvoltarea personală a fiecărui tânăr care se pregătește astăzi să devină un adult activ, punem toate șansele de partea noastră ca piața muncii de mâine să nu mai sufere de dezechilibre majore. Sigur, nu totul depinde numai de educație – vine la pachet o sumă întreagă de alți factori, macroeconomici, macrosociali, culturali – și totuși, totul depinde noi.
Societatea este profund schimbată, la fel și așteptările pe care le avem de la tinerii de azi. Modul în care ei se raportează la lume și stilul de învățare s-au schimbat de asemenea. Iar forța de muncă se formează în timp și cere implicare, pentru a aduce rezultate. Formăm astăzi tineri pentru societatea de mâine, când sperăm să nu mai avem aceleași blocaje precum cele de astăzi. Este un exercițiu de anticipare, de previzionare, care cere o analiză fermă a situației curente și identificarea nevoilor clare. Tehnologia, comunicarea, transferul de informații, toate au modificat radical nevoile și rezultatele procesului de învățământ. Însă, din păcate, pe alocuri, condițiile în care învață elevii au rămas neschimbate de prea mulți ani, timp în care piața forței de muncă s-a degradat.
Încă de la începutul prezenței sale la Brașov și Sebeș, compania Kronospan a susținut zeci de școli, licee și universități și peste 200 de asociații, care au beneficiat de sprijin financiar sau în produse. Fie că a fost vorba despre proiecte de consolidare și reamenajare, de îmbunătățire a condițiilor de studiu sau de amenajare și dotare de laboratoare, susținerea Kronospan a venit din convingerea că un mediu de studiu sănătos și solid este un pas vital pentru formarea noilor generații de cetățeni pentru comunitățile noastre și de specialiști în industrii care vor defini viitorul. Rolul de formator este unul de durată, care necesită exact consecvența și consistența cu care am abordat întotdeauna aceste subiecte.
Când vine vorba despre pregătirea viitorilor specialiști, nu avem timp de pierdut. Nu ne vine să credem că au trecut deja 11 ani de la prima bursă completă de studii în Statele Unite oferită de Fundația Kronospan. Claudia Ogrezeanu, prima absolventă a Babson College în cadrul acestui program, este astăzi o tânără activă și implicată, angajată la sediul Microsoft de la Bruxelles ca Business Program Manager. Avem nevoie astăzi, poate mai mult ca niciodată, de oameni cu viziune, care să implementeze măsuri eficiente pentru provocările societății. Dar avem la fel de multă nevoie de oameni bine pregătiți tehnic, care să ducă mai departe tradițiile și meseriile de bază – cele care, oricât de mult am evolua prin digitalizare, își vor găsi mereu locul pe piața muncii.
De șase ani, în cadrul cursurilor Școlii Profesionale Germane Kronstadt, recrutăm anual tineri liceeni care au șansa să își dezvolte abilități de muncă reale în cadrul companiei. Laboratoarele și zonele de producție ale fabricilor noastre au fost deschise pentru vizite de studiu an de an. În 2022, aproximativ 150 de elevi ai liceelor tehnologice din județul Brașov au beneficiat de tururi explicative ale departamentelor noastre.
Kronospan investește în viitor și prin susținerea parcursului educațional al elevilor din Sebeș. Începând cu anul 2012, „Bursa de excelență Kronospan” oferă sprijin pentru peste 100 de elevi din instituțiile de învățământ din zonă. De asemenea, în 2023 au fost primiți în stagiu de practică la fabrica din Brașov elevi de la Liceul „Petru Rareș” Feldioara, Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți” Codlea și Campusul Tehnic Brașov. Aceștia au muncit timp de câteva săptămâni cot la cot cu echipele din producție, familiarizându-se în cel mai practic mod cu putință cu tot ceea ce înseamnă un flux de lucru și organizarea unei echipe.
Pentru a sprijini dezvoltarea educației, Fundația Kronospan a lansat în 2021 proiectul Skill.ED – un grant deschis pentru susținerea învățământului general, profesional și tehnic din România și din celelalte țări unde Fundația este prezentă. Până astăzi au fost acordate finanțări nerambursabile în valoare de peste 325.000 de euro, care au acoperit: dotarea unui laborator, achiziționarea de echipamente specifice, înființarea de clase specializate, oferirea de burse pentru studenți, organizarea de stagii de practică.
Pentru că suntem conștienți că schimbarea se va putea produce treptat, dar având o abordare holistică a nevoilor societății, am încercat să ne aducem contribuția în domenii de intervenție diferite. Campaniile de implicare socială au devenit de-a lungul timpului pentru Fundația Kronospan un comportament firesc de susținere a entităților publice și private, locale și naționale, din diferite paliere ale comunității (sănătate, educație, cultură). Dincolo de implicarea punctuală, financiară sau logistică, demersul nostru a urmărit și un obiectiv pe termen lung de modelare a mentalităților și de contribuție la procesele de formare ale elevilor, studenților și cadrelor didactice.
Astfel, Fundația derulează astăzi proiecte și promovează viziunea de binefacere comunitară în majoritatea țărilor în care Kronospan este prezentă. Prin multiplicarea modelului de implicare locală, povestea Fundației Kronospan continuă să se scrie în Brașov și în lume. Este o poveste pornită din dorința de a face mai mult cu ceea ce avem și tot mai bine cu ceea ce învățăm zi de zi.
„La Fundația Kronospan, misiunea noastră este să servim activ oamenii și comunitățile în care compania noastră își desfășoară activitatea, prin implicarea în proiecte care promovează dezvoltarea socială, economică și culturală. În felul acesta, dorim să ne concentrăm în special asupra a ceea ce noi credem că reprezintă baza morală a unei societăți sănătoase – ocrotirea și păstrarea mediului înconjurător natural, precum și asigurarea, pentru copii, a oportunităților de educare necesare pentru succesul în viață.”
(Oana BODEA, președinte Fundația Kronospan)
Bursa Kronospan, Campania de protecţia mediului „Mereu Verde”, Campania 2%, Gala de Caritate „Deschide-ţi inima!” sunt doar câteva dintre proiectele anuale proprii desfăşurate de Fundaţia Kronospan. Peste 2.300.000 de lei au fost strânși și donați în total până acum, în urma galelor anuale, Filarmonica Brașov, Centrul Hospice Casa Speranței Brașov, Asociația Copiii de Cristal, Spitalul de Copii Brașov, Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Sâncel și Liceul „Petru Rareș” Feldioara sunt doar câteva dintre instituțiile și organizațiile care au fost sprijinite în acești ani.