Ce facem când simțim că e nevoie de o schimbare? Ne uităm cu atenție la ce avem și ne gândim ce putem face mai bine cu resursele deja existente.
Kronospan este astăzi liderul producției de plăci pe bază de lemn. Compania este prezentă în România de 20 de ani, iar de 10 ani produce plăci pe bază de lemn de cea mai înaltă calitate atât pentru piața internă, cât și externă. La Brașov, producția de OSB acoperă o ofertă largă de produse, de la plăci structurale până la cele cu rol în designul interior.
Am înțeles în permanență răspunderea ce ne revine, ca lider de piață, nu doar în dezvoltarea unor produse de cea mai înaltă calitate, dar și în promovarea unui model de afaceri responsabil față de mediu și comunități. Având în vedere că resursele combustibile ale planetei sunt limitate, cu efecte negative vizibile asupra climei, este imperativ să luăm deciziile şi măsurile necesare pentru tranziția către utilizarea resurselor regenerabile.
Unul din pașii cei mai siguri către sustenabilitate sunt construcțiile pe bază de lemn – acestea sunt gândite așa încât amplasarea, materialele şi tehnologiile utilizate să aibă un impact cât mai redus asupra mediului, atât din punct de vedere al materialului brut, cât și al transportului, asamblării și utilizării clădirii. Puse cap la cap, toate acestea asigură condiții optime de locuire, precum și o durată de viață lungă și în condiții mult mai prietenoase cu mediul.
Astăzi, România înregistrează 39% emisii de gaze cu efect de seră provenite din sectorul construcțiilor – mai mult decât emisiile provenite din industrie și transport – ca urmare a proceselor de extracție, prelucrare și implementare a materialelor de construcție. Ulterior, clădirile tradiționale necesită mai multă energie pentru încălzire și întreținere decât cele din lemn, ceea ce sporește emisia de gaze în atmosferă. De exemplu, betonul și oțelul au o amprentă de carbon foarte mare. În schimb, prelucrând masa lemnoasă până în faza de panouri pe bază de lemn, aceasta este transformată într-un mijloc de stocare a CO2. Putem prelungi cu ușurință durata de viață a lemnului dacă, după transformarea lui în materie primă pentru industria mobilei sau a construcțiilor, este apoi reciclat pentru noi utilizări. Astfel, în loc să fie eliberat în atmosferă, carbonul rămâne depozitat în produse care își găsesc mereu o utilitate nouă.
Prin urmare, structurile din lemn sunt tot mai des răspunsul perfect la cerințele domeniului construcțiilor de astăzi, peste tot în lume – se bazează pe o resursă regenerabilă, pot fi prelucrate mai ușor prin CNC și prefabricare, sunt atractive estetic și au proprietăți fizice notabile (adaptare la frig/căldură, rezistență, elasticitate în caz de cutremur).
Utilizarea lemnului în construcții nu este sinonimă cu întrebuințarea lui fără limite. Prin practici forestiere responsabile care respectă ritmul de creștere al arborilor și prin reciclare, putem produce și construi eficient și sustenabil, prelucrând lemnul într-o materie primă naturală și păstrându-i, în același timp, funcția de stocare pe termen lung a carbonului – asigurăm astfel în mod sustenabil disponibilitatea aceastei resurse naturale.
Lemnul este regenerabil, reciclabil, ecologic, cu beneficii multiple pentru sănătate și starea de bine. Utilizarea acestei resurse este esențială pentru o economie circulară verde, ecologică și eficientă din punct de vedere energetic (în ceea ce privește consumul de energie primară, etanșeitate și generare).
Pentru noi, stabilirea unor standarde înalte de mediu vine în mod natural. Ca lideri în producția tehnologică, ne propunem să obținem cel mai mare randament posibil prelungind ciclul de viață al materialelor pe care le folosim. Rezultatul este o producție eficientă din punct de vedere al costurilor, cu cel mai mic impact posibil asupra mediului.