Luna Iunie a fost presărată cu multe evenimente, toate numai bune a ne ține în priză. Cele mai mediatizate și dezbătute, cel puțin pâna la Brexit, au fost alegerile locale și EURO 2016. Au trecut alegerile; rezultatele le cunoaștem. A trecut și EURO 2016; rezultatul îl cunoaștem. Dar nu evenimentele sau rezultatele aș vrea să vi le supun atenției ci câte un aspect din fiecare eveniment care mi se pare definitor pentru starea actuală.
În urma unui studiu realizat în Brașov înaintea alegerilor locale, brașovenii au fost rugați să răpundă, printre altele, la două întrebări: Cine are meritul pentru cum arată orașul? și Cine are responsabilitatea de a-l dezvolta mai departe?
Observăm că meritul principal pentru ceea ce s-a făcut bine în comunitate îl are OMUL care conduce instituția și nu instituția. Dar când vine vorba de responsabilitate aceasta este percepută ca fiind a instutițiilor. Situația poate fi extrapolată la nivelul întregii țări fără niciun fel de probleme.
Dacă ceva a fost realizat „este evident” că a fost făcut de UN OM. Instituțiile sunt impersonale iar lucrul făcut este atribuit unui om real; în acest caz Primarul în exercițiu. Proiectele, obligația de a dezvolta orașul, sunt atribuite instutițiilor deci unor entități impersonale. Abia pe poziția a șasea din prisma responsabilității regăsim Primarul, ca om.
Cele două grafice de mai sus sunt expresia clară a lui „să facă cineva” și a faptului că majoritatea cetățenilor încă nu au cultura instituției. Acest lucru ține de educație.
Înaintea meciului eliminării definitive, cel cu Albania, antrenorul Anghel Iordănescu declara: „Noi vrem să facem o figură bună, dar asta înseamnă că avem nevoie de 90 de minute de joc constant bun, de posesie, de hotârare, adică trebuie să ne autodepăşim”. A câștiga sau a pierde pe teren face parte din joc dar când citești o astfel de declarație este clar că jocul a fost pierdut în vestiare, înainte de a începe. Nu are legătură cu fotbalul, are legătura cu o percepție dubioasă asupra normalității. De când a face ceea ce este normal să faci, în cazul lor să joace 90 de minute constant bine și hotărât, înseamnă autodepășire?!?
Noi, cei care ne-am unit sub umbrela fwdBV, nu ne gândim că a ne face treaba mod constant bine și cu determinare înseamnă autodepășire. Voi, cei care citiți această revistă, nu vă puneți problema că a vă face treaba în mod constant bine și cu determinare înseamnă autodepășire. Partea bună a lucrurilor este că noi, cei care ne facem treaba constant bine și cu determinare, suntem majoritatea. Dacă nu ar fi așa țara ar fi intrat de mult în faliment. Numai că încă nu ne-am unit sau implicat suficient de mult.
Peste puțin timp vom avea din nou alegeri; de data aceasta parlamentare. Campionatul European de Fotbal continuă. Hai… noi! Că tot de noi depinde!