Pasiunea pentru citit a avut-o încă din copilărie, astfel că atunci când a putut să-și demareze propria afacere, mânată de crezul său că muzica și cartea fac o casă bună, a ales o afacere cu cărți, pe care s-o dezvolte în armonia muzicii.
A fost facinată încă din copilărie de lectură și de ideea de a lucra zi de zi încojurată de cărți, astfel că după ce a absolvit Școala Tehnică Comercială, s-a angajat ca librar, fiind repartizată la Librăria Șt. O. Iosif din Centrul Brașovului. „În adolescență, am citit tot ce prindeam la biblioteca școlii și de la cea din localitatea unde m-am născut. Astfel, am fost fericită și lectura a devenit cea mai dragă pasiune. Am plecat de la «Alice in Tara Minunilor» și din «minune» în «minune», am ajuns a-mi crea o profesie dragă cu cei mai speciali oameni în jurul meu: cititorii, iubitorii de muzică, scriitorii, artiștii, echipa și familia”, ne-a destăinuit fondatoarea Libris, Ana Oniță.
Șt. O. Iosif avea să-i devină a doua casă, iar în toamna anului1991, cu sprijinul familiei, a înființat firma Libris cu gândul de a o dezvolta în lumea cărților și în armonia muzicii. „Am ales domeniul, deoarece profesia mea era de librar și întodeauna am crezut că, împreună, muzica și cartea fac o casă bună. În 1991, la înființarea firmei Libris și prelurea librăriei din Brașov, am considerat că această «casă» a cărții și a muzicii trebuie să-și păstreze numele de Șt.O.Iosif, așa cum era cunoscută publicului. În opinia mea, firma nu putea să poarte alt nume mai bun care să reprezinte ceea ce facem noi: libris = a cărții”, ne-a explicat Ana Oniță.
Un început destul de greu
Începutul acestei afaceri nu a fost deloc ușor, deoarece a trebuit să preia în locație de gestiune un stoc de carte în valoare de 100.000 de dolari, la cursul anului 1991. 80% din acest stoc era nevandabil, ținând cont că erau cărți de propagandă ale „Epocii de aur”. A reușit ca după un an să achite integral această sumă, iar în cei peste 25 de ani de activitatea, Libris a crescut, s-a dezvoltat, iar de la 6 persoane cu care se începuse, s-a ajuns acum la 86 de angajați în cele trei firme ale grupului (Libris, Libris Distribuție și Libris Editorial) și o cifră de afaceri de 6 milioane de euro, la nivelul lui 2016.
De la offline la online
Ana Oniță ne-a mărturisit că deși a fost destul de greu să pună afacerea pe picioare, satisfacțiile au fost pe măsură. Își amintește că, în anii ’90, lumea era dornică de carte și muzică, de noutăți editoriale din străinătate la care nu au avut acces până atunci. „Oamenii erau curioși să descopere tot ceea ce le fusese interzis. Așa că se tipăreau tiraje în sute de mii și chiar milioane de exemplare. Lumea stătea la coadă atunci când «venea marfa», până ce descărcam mașina. În București, mergeam noaptea pentru a reuși să ne aprovizionăm cu cărți. Cu alte cuvinte, începutul a fost foarte greu, dar și satisfacțiile pe măsură, văzând bucuria de pe fețele iubitorilor de lectură, în momentul când reușeau să aibă în mână cartea dorită. Între timp a apărut legea dreptului de autor. O parte din edituri și mai ales producătorii de muzică au dispărut, spațiile fostelor Centre de librării au fost vândute și reprofilate, așa că odată cu apariția internetului, iubitorii de carte și muzică au trecut din offline în online, pas care l-am făcut și noi. În acest moment libris.ro este cea mai mare librărie online din România. Era firesc să fim prezenți acolo unde publicul de carte este prezent. Acesta este trendul: prezența în online, diversitate în ofertă, seriozitate. Suntem atenți la nevoile și cerințele consumatorilor de cultură, în general, de carte și muzică, în special. Ne dezvoltam continuu pentru ei, încercăm să îi înțelegem și să le venim în întâmpinare”, ne-a povestit Ana Oniță.
Cartea, cel mai bun prieten
În ceea ce-i privește pe cei care s-au îndepărtat de lumea cititului, sfatul Anei Oniță este acela că atunci când dorești să nu fii singur, cartea îți este cel mai bun prieten. De asemenea, brașoveanca a subliniat faptul că toate cărțile pe care le citești îți lasă semne, fie că ești conștient de ele, fie că nu. „Toate cărțile sădesc, învață, dezvoltă. Am răsfoit tot ce comandam și am citit cel puțin recenziile cărților, din toate domeniile, unele fiind chiar de mare folos practic. Acum, când sunt zeci de mii de titluri, eu prefer cărțile de spiritualitate, marii scriitori care au fost interziși sau nu s-au tipărit la noi. Și, evident, citesc tot ce apare la editura Libris Editorial”, a spus Ana Oniță.
Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.