Locuințele Brașovului devin tot mai scumpe. Este clar că, pe lângă majorarea prețurilor la materialele de construcții, la acest aspect au contribuit și factori legați de dezvoltarea zonei, ceea ce a dus la o creștere a cererii pe piață. Locuințe care acum zece ani costau 30 – 40.000 de euro au ajuns acum să coste aproape de suta de mii, iar semne de ieftinire nu se prea arată, având în vedere că Brașovul a devenit unul dintre cele mai atractive orașe din țară. Să locuiești la Brașov devine un lux, iar localitățile periferice ajung și ele să fie tot mai scumpe.
În urmă cu trei – patru ani, scriam că aeroportul, înmulțirea evenimentelor culturale, dar și dezvoltarea companiilor va duce la scumpiri de 60% pe piața imobiliară în mai puțin de cinci ani. De atunci, locuințele s-au scumpit cu 50%, dar atunci când am anunțat scumpirile am fost jignit în toate felurile pentru că, vezi Doamne, aș purta interesul dezvoltatorilor imobiliari. De altfel, gândirea asta în care vezi la orice pas o conspirație este o tradiție a poporului român, care vede în orice drob de sare o piedică în dezvoltarea sa economică și socială.
Faptul că administrația Brașovului a blocat, de multe ori pe bună dreptate, dezvoltarea haotică a unor zone, a contribuit, la rândul său, la o majorare a prețurilor de pe piață. Mai puține locuințe înseamnă o creștere procentuală a cererii. O cerere mai mare duce la un preț mai mare. Dar era și normal ca unele proiecte să fie blocate, în condițiile în care acum la orice pas te trezești că s-a mai ridicat un bloc. Acest lucru, coroborat cu o scădere a dezvoltării funcțiunilor sociale ale unui cartier, cum ar fi școli, grădinițe, duce, cel puțin la anumite ore, la blocarea căilor rutiere către aceste funcțiuni.
Brașovul și-a dorit ani de zile dezvoltare cu orice preț, să recuperăm deficitul economic pierdut după revoluție prin privatizări fără sens. Acum, având o economie care crește de la sine, de multe ori, ne permitem să ne gândim și la cultură, la parcuri și la diverse alte modalități de a ne petrece timpul liber. Pentru că am fost văduviți de aceste lucruri ani de zile, când orașul se închidea la 22.00, iar oamenii erau trimiși forțat de la culcare. Hai să nu mai fim un oraș dormitor, ci să facem spiritul urbei să renască.
Imagine generată cu AI.