Chiar dacă visul din copilărie nu a fost marketingul și începuse o carieră în domeniul educațional, Liliana a dorit să facă o schimbare pe plan profesional, întrucât meseria de profesor nu i-a adus satisfacția pe care și-o dorea.
Prima interacțiune cu domeniul marketingului a avut loc cu zece ani în urmă, ca și consultant media & PR pentru câteva publicații locale (ziar și revistă de timp liber), după care experiențele profesionale au urmat o traiectorie în care marketingul și advertisingul s-au împletit constant.
„Nu am visat când eram mică că atunci când «o să fiu mare» o să devin Marketing Manager. Medic? Nu, niciodată nu mi-am dorit asta. Învățătoare? Da, era mai realist și chiar am predat în învățământ o perioadă de cinci ani. Marketing? Nu. Nu aveam cum să visez la ceva despre care cum știam prea multe acum 15 ani. Mulți dintre cei care lucrăm, astăzi, în marketing am avut în copilărie alte visuri, legate de domenii de activitate care existau atunci și erau respectate în societatea non-digitalizată din perioada adolescenței mele. Între timp, lucrurile au evoluat și am ajuns să lucrez în acest domeniu. Iar marketingul și comunicarea au evoluat atât de mult în ultimii ani, încât apar tot mai multe specializări și supra-specializări, mai ales în zona de digital”, ne-a destăinuit Liliana Țene, care astăzi se ocupă de marketingul unuia dintre cele mai ambițioase proiecte de regenerare urbană, Coresi Avantgarden.
„Brașovul m-a ales”
S-a stabilit la poalele Tâmpei în urmă cu zece ani, după o scurtă perioadă petrecută în București și crede că, de fapt, Brașovul este cel care a ales-o și nu ea a ales să se stabilească aici. „Eram într-o perioadă de căutări, o perioadă în care încercam să fac abstracție de informațiile acumulate în anii de liceu și facultate și încercam să găsesc un domeniu care să mi se potrivească și care să îmi placă. Nu știam pe nimeni în Brașov, astfel că am cumpărat ziare ca să-mi caut de lucru. Astfel, am ajuns să lucrez într-o editură și să întâlnesc oameni tineri, talentați și pasionați de ceea ce făceau. Am rezonat foarte bine și am ajuns să colaborăm foarte bine împreună, în proiecte diverse, în anii care au urmat. Companiile și proiectele la care am lucrat au fost locale sau naționale, dar Brașovul a rămas constant în această ecuație. Nu pentru că ar fi orașul perfect, care îți oferă foarte multe posibilități de afirmare, ci pentru că în punctele esențiale oferă tot ceea ce ai nevoie pentru a te dezvolta, fără să fie necesară sacrificarea totală a vieții personale. Cum vor evolua lucrurile, peste cinci sau zece ani, rămâne de văzut, pentru moment Brașovul este locul în care sunt acasă”, a subliniat Liliana.
Criza nu a speriat-o
Prima activitate intensă și prima experiență serioasă în domeniul marketingului a debutat odată cu venirea crizei, pentru o editură care avea în portofoliu reviste de IT, jocuri și foto-video. „Era o perioadă dificilă, deoarece anul 2009 a însemnat pentru presa scrisă din România reduceri salariale, disponibilizări şi închideri de publicaţii, dar şi reduceri de bugete de marketing, toate acestea pe fondul scăderii vânzărilor şi a audienţei. Am învățat de la cei mai buni, am încercat să dăm dovadă de creativitate pentru a compensa lipsa bugetelor. A fost provocator, deoarece se căutau constant nișe noi pe care se puteau face proiecte speciale pentru a menține lucrurile la un anumit nivel. Se tot vorbea în perioada aceea de extinderea publicațiilor în mediul online, în timp ce marile trusturi de presă afirmau că singura soluţie viabilă de continuare a activităţii editoriale este migrarea către online. Și astfel am început să acumulez experiență în marketingul online”, ne-a explicat Liliana.
Cum să reușești în carieră
Fiecare experiență profesională a venit cu propriile provocări pentru Liliana Țene, care ne-a mărturisit că, de departe, actualul proiect, componenta rezidențială a celui mai mare proiect de regenerare urbană din România – cartierul Coresi Brașov –, reprezintă cea mai frumoasă experiență din cariera sa de până acum. „Viața profesională este asemenea vieții personale, cu realizări, bucurii, dar și cu momente tensionate; cu multe semne de întrebare, cu direcții care trebuie trasate și alegeri pe care înveți să ți le asumi. Performanța, tensiunea, plăcerea și învățarea (din reușite, dar mai ales din greșelile proprii sau ale celorlalți) sunt invariabil legate. Frumusețea fiecărei etape, în cazul unui proiect rezidențial de amploare, este tocmai de a găsi soluții și de a face față provocărilor. Iar atunci când ai în preajmă oameni puternici, cu viziune, care au făcut performanță și au succes în domeniul lor, și care îți sunt modele, este mult mai ușor să depășești așteptările, proprii sau ale celor din jur”, ne-a spus Liliana unul dintre secretele reușitei în carieră.
De-a lungul activității a fost implicată într-o serie de proiecte, atâta pe partea de media, cum ar fi Prețul zilei, CHIP Go Digital, CHIP Foto-Video sau Adevărul de Seară, cât și pe partea de imobiliare, Alpin Resort Apartments sau Avantgarden3. Cartierul Coresi Brașov este însă primul proiect în construcția căruia a fost implicată de la început, „de la prima cărămidă, iar perspectiva din care trebuie să acționez este ușor diferită față de experiențele anterioare”. „Acest proiect este o provocare, întrucât trebuie să vinzi ce începi să construiești, în condițiile în care în jur mai sunt hale, mai sunt șantiere. Trebuie să prezinți o viziune clientului, cum va arăta de fapt acest cartier în câțiva ani. Pot spune că marketingul imobiliar este și ușor și dificil. Toată lumea vrea, construiește și ai impresia că oferta vine în întâmpinarea cererii, dar și clientul a devenit deja mult mai pretențios, fiindcă are de unde alege, a văzut cum se construiește și peste hotare, astfel că trebuie un produs care să-i satisfacă cererea întru totul”, a punctat Liliana.
Autodezvoltarea este esențială
Crede că începutul carierei sale a stat sub semnul hazardului, dar acum este de părere că această împrejurare s-a dovedit a-i fi favorabilă, probabil pentru că a întâlnit și oamenii potriviți. „Încerc pe cât posibil să merg mai departe pe același drum, mult mai planificat, e drept, dar continui să păstrez acest hazard în cariera mea profesională. Au trecut zece ani și sunt multe proiecte la care am lucrat cu plăcere. Ce va urma?! Sincer, abia aștept să descopăr! Cert este că mă concentrez mai mult pe ceea ce îmi face plăcere să fac și încerc să văd unde pot îmi pot dezvolta acele abilități. Cu fiecare activitate, profit la maximum de fiecare experiență. Și cred că nu contează neapărat în ce domeniu vrei să te stabileşti. Ce contează este ca tu să ai un sistem propriu prin care să te îmbunătăţeşti constant. Autodezvoltarea este esențială”, a spus Liliana.
În ceea ce privește dezvoltarea marketingului la noi în țară, Liliana este de părere că, de exemplu, România se aliniază încet-încet cu tendințele vestice în marketing digital, ținând cont că acest domeniu este o industrie fascinantă, care se schimbă şi avansează în fiecare zi. „Un lucru care ar fi fost un element-cheie în industria de marketing cu cinci – zece ani în urmă, în prezen,t poate fi o abordare de modă veche. Dezvoltarea tehnologiei, în general, contribuie puternic. Cel mai important însă, este schimbarea comportamentului consumatorului. Este esenţial să înţelegi comportamentul şi nevoile lui pentru a crea cea mai adecvată abordare de marketing. Trăim într-o societate digitalizată, în care împărtăşim totul, unde consumatorii îşi comunică cunoştinţe, opinii despre produse, servicii, experienţe, iar brandul ar trebui să fie parte din călătoria lor. Succesul pe termen lung al brandului vine împreună cu o abordare de marketing durabilă şi consistentă. Este nevoie de timp şi de efort pentru a construi o poziţionare a brandului pe piaţă, dar şi mai mult pentru a susţine promisiunea făcută de acesta”, a completat marketing managerul Coresi Avantgarden.
De-a lungul carierei sale a avut și o perioadă în care a ales să lucreze independent la câteva proiecte, în special de online, unde, timp de aproape 12 luni, a trecut prin aproape toate etapele și a experimentat cam orice task ce ține de digital, de la social media și dezvoltare de conținut, la project management și relația cu clientul. A avut numai de învățat din această experiență. „Pe lângă curiozitate, pentru a putea face performanță în domeniu, mai ai nevoie de câteva îndemânări pe care le ai sau pe care le vei deprinde, în timp, și cunoștințe de marketing, evident, pentru a putea înțelege principiile de bază. Plăcere în a face cercetare pe domenii de activitate unde nu te-ai fi gândit vreodată că o să ai nevoie de multe cunoștințe (IT, de exemplu). Ajută un pic de talent în copywriting și ceva mai multe cunoștințe de psihologie comportamentală. Și foarte important este spiritul analitic pentru interpretarea rezultatelor campaniilor”, ne-a mărturisit Liliana.
Pictura, o pasiune din copilărie
Nu în ultimul rând, Liliana își fructifică și timpul liber la maximum, iar una dintre pasiunile sale încă din copilărie este pictura. După orele de lucru, Liliana își face timp, iar ultimul proiect pe care l-a desfășurat a fost decorarea camerei băiețelului de trei ani și jumătate al prietenei sale. „I-am pictat lumea lui fantastică, cu avioane, rachete și alte obiecte zburătoare, fiindcă nu îi mai plăcea să stea în camera sa. Acum este fascinat. Cu ani în urmă, am fost și am pictat saloane de la Spitalul de Copii, pentru a le face mai plăcut timpul pe care și-l petrece cei mici pe patul de spital. Această pasiune pentru pictură am moștenit-o de la tatăl meu, care m-a învățat prima oară cum să desenez un copăcel, mai artistic, nu cum îl făcea orice copil de vârsta mea. Pictez din pasiune, iar acest lucru mă relaxează”, ne-a destăinuit tânăra. Pe lângă pictură, călătoriile sunt un alt hobby de-al său, iar cea mai inedită experiență a avut-o în India, unde a descoperit o lume diferită, o lume paralelă cu cea în care noi trăim.