Germanii de la Miele, care dețin o fabrică de componente electronice la Feldioara, au încheiat 2015 cu afaceri de 40 de milioane de euro, în creștere cu 15% față de anul anterior, iar pentru acest an se așteaptă la o creșetere cu 20%.

„În acest an numărul angajaților a crescut, pe de o parte ca urmare a creșterii activității din aria de producție. Pe de altă parte, departamentul de Software Development nou-creat a reprezentat, la rândul său, o sursă a creșterii numărului de angajați. În moment avem 230 de angajați, iar pentru anul viitor anticipăm o creștere medie de 15 %, comparabilă cu cea înregistrată anul acesta. Pe termen mediu, pentru următorii trei-patru ani, prognozăm o creștere anuală medie de 15 % în ceea ce privește numărul de angajați. Desigur că această prognoză este corelată cu o serie de planuri de noi investiții. Investițiile previzionate sunt gândite de principiu pentru perioada 2017-2018 și vizează extinderea de capacități. În mod evident, planurile de extindere vor fi corelate cu strategia de dezvoltare a companiei și depind de evoluția pieței de electrocasnice care, conform estimărilor noastre, în următorii trei ani, va continua să înregistreze creşteri de circa 10% pe an”, arată reprezentanții companiei.

Construcţia fabricii Miele Tehnica a început la sfârșitul anului 2008, pe un teren de 13,4 hectare în parcul industrial Feldioara-Hălchiu. Din 2008 și până în prezent, Miele a investit la Brașov 34 de milioane de euro, facilitățile și tehnologia disponibile acum în cadrul companiei fiind de cel mai înalt nivel. Numai în ultimii doi ani valoarea investițiilor s-a ridicat la peste 2 milioane de euro.

„Foarte îmbucurător este faptul că cifra de afaceri a companiei noastre crescut în mod constant în cei 7 ani de activitate, cu aproximativ 15 % de la an la an. De asemenea, numărul angajaților a avut o progresie comparabilă cu cifra afacerilor anuale. Considerăm această creștere ca fiind una sustenabilă, ce ne-a permis menținerea și chiar creșterea nivelului de calitate și productivitate pe tot acest parcurs”.

În plin proces de recrutare

În acest moment principala nevoie privind angajările vine dinspre aria de producție, unde Miele este în plin proces de recrutare de personal (operatori producție). „Având în vedere dezvoltarea industrială a Brașovului din ultima perioadă devine o provocare, mai cu seamă că pentru noi e foarte importantă calitatea și în procesul de selecție punem accent pe flexibilitate, atenție la detalii, dorința de învățate și dezvoltare. Experiența în domeniu nu este necesară, întrucât noi îi ajutăm pe noii colegi să o obțină calificările necesare prin formare la locul de muncă. Pentru poziții de specialiști reușim să găsim angajați fără foarte mari dificultăți, lucru care nu poate decât să ne bucure și să ne confirme că avem un bun brand de angajator. O provocare constantă vine dinspre piața de dezvoltare software, domeniu extrem de competitiv, cu numeroase opțiuni pentru programatori. Pentru a ne asigura continuitatea și performanța, țintim, desigur, menținerea nivelului fluctuației cât mai jos și urmărim să menținem colaborări pe termen lung cu angajații noștri. Într-o piață extrem de dinamică, pentru retenția angajaților contează atât un pachet de beneficii competitiv și atractiv, precum și mediul, cultura din cadrul organizației. Noi suntem în permanență preocupați să le păstrăm pe ambele la un nivel cât mai bun. Mediul nostru de lucru cu lumină naturală și instalație de climatizare și monitorizare umiditate sunt foarte bune”.

Bonusuri de obiectiv și de comportament

Germanii de la Miele Tehnica au implementat un sistem de management al performanțelor care se aplică tuturor categoriilor de angajați, iar aceștia primesc bonusuri pentru îndeplinirea obiectivelor și pentru comportamentul etalat. „Totodată, angajații noștri iau parte la instruiri și cursuri tehnice sau de soft skills, workshop-uri, team building-uri, proiecte de cultură organizațională, precum și la diferite evenimente organizate de companie. De asemenea considerăm ca fiind esențial și echilibrul între viața profesională și cea personală, astfel că nu încurajăm efectuarea orelor suplimentare și avem implementat un sistem de timp de lucru flexibil”.

Miele Tehnica a fost fondată în 2008 și este parte a firmei Miele, Germania. La Brașov, cei 230 de angajați produc subansambluri electronice pentru electrocasnicele Miele. Miele este liderul mondial în furnizarea de aparate electrocasnice de înaltă calitate. La acestea se adăugă produsele profesionale: mașini profesionale de spălat vase, de uscat rufe, precum şi aparatura profesională de curăţare şi dezinfectare pentru uz medical şi de laborator. Compania, fondată în 1899, are sediul central al companiei este în Gütersloh, Westfalia, Germania și deține 8 unități de producție în Germania şi câte o fabrică în Austria, Romania, Cehia şi China.

În anul financiar 2014/2015, la nivel global, Miele a atins cele mai mari cifre din istoria sa, atât în ceea ce privește nivelul vânzărilor cât și în privința numărului de angajați. Astfel, pentru acest interval cifra de afaceri raportată a fost de 3,49 miliarde de Euro, ceea ce este echivalentul unei creșteri de 8,3 % față de anul financiar anterior. Numărul de angajați la nivelul întregului grup este de 17.750 de angajați.