În era tehnologiilor digitale, să poți accesa orice loc de pe planetă dintr-o singură încăpere nu mai pare un lucru atât de greu de realizat. În plus, cu ajutorul realității virtuale putem să interacționăm direct cu lumile artificiale pentru a ne juca, a petrece timpul cu prietenii sau chiar a învăța noțiuni noi prin experimentare.

Pentru un grup de cinci brașoveni curioși, aventura în lumea realității virtuale a pornit chiar la începutul pandemiei de COVID-19, când oamenii erau nevoiți să stea în casă.

„Realitatea virtuală a fost un mod de a pune oamenii în contact și de a îi ajuta să socializeze. Copiii aveau posibilitatea de a se juca împreună cu prietenii lor în contextul în care școlile erau închise, iar adulții reușeau să vadă lucruri la care poate nu ar fi avut acces vreodată, precum o călătorie pe fundul oceanului sau o expediție pe vârful Everest. Școlile și universitățile din alte țări folosesc de ceva vreme tehnologiile de realitate virtuală în predare cursurilor”, povestește Alina Ilieș, administrator Edutech VR.

Realitatea virtuală (VR) este o tehnologie ce ne permite să accesăm lumi artificiale, generate de un computer, în care utilizatorul poate interacționa cu mediul. Arta, educația, entertainmentul sau medicina sunt doar câteva dintre aceste lumi, universul VR fiind extrem de vast.

„De exemplu, la biologie se studiază anatomia ochiului cu ajutorul ochelarilor VR, iar la istorie elevii se pot plimba virtual printre ruinele unui oraș din Roma Antică, ceea ce face lecțiile cu adevărat memorabile și participative atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Noi oferim experiențe în realitatea virtuală pentru oricine dorește să învețe, să exploreze sau pur și simplu să se joace dincolo de limitele realității”, spune Alina.

Investiția totală a ajuns la 100.000 de euro 

În urma câștigării unui concurs de proiecte finanțate din fonduri europene, prin programul POCU 2014-2020 destinat înființării de întreprinderi sociale, cei cinci brașoveni au decis să aducă acest concept inovativ și în orașul de la poalele Tâmpei. Investiția a fost de 100.000 de euro.

„Edutech VR oferă servicii educaționale adresate copiilor de 5-14 ani. Obiectivul nostru principal este acela de a contribui în mod activ la îmbunătățirea educației copiilor și tinerilor prin integrarea noilor tehnologii de realitate virtuală în procesul de formare al acestora”, susține Alina.

Edutech VR pune la dispoziția doritorilor kituri pentru copii cu 8 sau 15 ochelari cu ajutorul cărora organizează împreună cu colaboratorii sesiuni de instruire pe teme din diverse domenii.

„Le punem copiilor la dispoziție ochelarii de realitate virtuală, iar profesorii noștri îi ghidează pe tot parcursul sesiunii, cu ajutorul unei tablete, pentru ca cei mici să descopere noi noțiuni și să participe la adevărate aventuri ale cunoașterii. Le oferim un instrument tehnic inovativ care transformă modul de învățare într-o experiență interactivă pentru generația actuală, atât de sensibilă la tehnologie. Copiii învață noțiuni noi prin experimentare, lecțiile de VR stimulându-le entuziasmul și valorificându-le potențialul”, punctează Alina.

realitatea virtuala brasov edutech vr room

Servicii educaționale pentru copii prin intermediul tehnologiilor VR 

Misiunea socială a brașovenilor este aceea de a oferi, în mod gratuit, servicii educaționale prin intermediul tehnologiilor VR pentru copii din grupuri vulnerabile. Aceasta ar putea reprezenta singura șansă a lor de a călători de a vedea muzee, orașe, țări și orice loc de pe planetă sau din spațiu.

„Copiii învață cel mai bine prin intermediul jocurilor și a experiențelor plăcute. Crearea unui context pentru înțelegerea conceptelor este importantă. De exemplu, când cei mici învață despre sistemul solar, iar la textul citit dintr-o carte adăugăm și imaginea planetelor privite în realitatea virtuală, atunci experiența este neprețuită”, afirmă Alina.

Realitatea virtuală deschide astfel oportunități de învățare pentru toți copiii, dar mai ales pentru cei din categoriile vulnerabile sau cei cu nevoi speciale.

„Ne dorim ca prin acest proiect să creștem accesul la educație pentru copii și tineri din categoriile vulnerabile, cu nivel educațional și material precar, fără motivația și mijloacele de sprijin în educația școlară a celor mici. Totodată, mulți copii cu autism descoperă printr-o experiență în realitatea virtuală un mod reconfortant de a învăța concepte noi. Ei pot întrerupe în orice moment experiența prin scoaterea căștilor, dacă doresc acest lucru”, susține Alina.

realitatea virtuala brasov edutech vr room

VRroom, singurul VR arcade din Brașov 

Întrucât au vrut să ofere experiența realității virtuale și adulților, grupul de brașoveni a decis dezvoltarea unui spațiu în care doritorii pot veni singuri sau împreună cu prietenii pentru a avea acces la lumi artificiale, folosind echipamente complete de ultimă generație HTC VIVE PRO.

„VRroom este cel mai nou și singurul VR arcade din Brașov, iar la nivel național cred că mai există doar câteva astfel de locații. Poți explora lumea, alegând chiar orice oraș din lume pe care să îl vizitezi. Ne-am adus și familiile să testeze experiența în VR. Părinții mei au mers la Paris și au rămas extrem de impresionați de faptul că au putut vedea totul 360 și au avut diverse activități de făcut în Orașul Iubirii, pe care altfel nu au fi avut cum să îl viziteze”, menționează Alina.

Cei care trec pragul locației din Brașov au de ales din peste 20 de jocuri, jumătate dintre acestea fiind multiplayer.

„Acest business este mai mult decât un spațiu în care ai acces la jocuri de tip shooting, box, tir cu arcul sau mystery. Ne dorim să aducem oamenii împreună, tocmai de aceea le oferim atât de multe opțiuni. Nu cred că există o persoană care să vină în VR și să nu aibă ce face. În cazul în care dorești să vii singur, te poți conecta online ca să te joci și să comunici cu oameni de oriunde din lume. Noi ne jucăm cu prietenii noștri din București și încă ni se pare incredibil că reușim să petrecem timp împreună fără să fim în același loc”, spune Alina.

realitatea virtuala brasov edutech vr room

VR-ul pune stăpânire pe toate simțurile noastre

Cea mai mare provocare în acest domeniu este însă să îi convingi pe oameni să încerce experiența VR.

„Oamenii sunt puțin reticenți înainte să încerce, dar imediat devin fani ai acestui concept și ne întreabă când mai pot veni să se joace. Avem chiar și jocuri de tip escape room în care trebuie să găsești indicii pentru a ieși dintr-o încăpere. Poți să faci muzică sau să pictezi. Ai și opțiunea de a intra în tablouri. Chiar avem o aplicație cu o cafenea pictată de Van Gogh, iar experiența este atât de reală încât mai că-ți vine să te duci să te așezi pe scaun. E incredibil cum VR-ul pune stăpânire pe toate simțurile noastre. Tocmai din acest motiv siguranța este pentru noi o prioritate și avem supraveghetori care stau constant lângă tine”, afirmă Alina.

Prețul pentru o oră în VR este de 60 de lei pentru o singură persoană, de 100 de lei pentru două și de 180 pentru patru persoane.

„De asemenea, ai posibilitatea de a cumpăra un voucher cadou în cazul în care nu știi ce să le mai iei sau unde să îi duci pe prietenii tai. Pot alege ei exact ce anume își doresc să vadă cu ajutorul realității virtuale. În plus, dacă ai un cont deja pe platforma pe care o folosim, noi te lăsăm să te conectezi și să te joci folosind echipamentul pe care îl punem la dispoziție. Poate ai un joc la care excelezi și de care noi nu am auzit. Ne adaptăm preferințelor oricui”, încheie Alina.