Începând cu 1 ianuarie 2024, Revolut Bank UAB primește statutul de bancă „semnificativă” în cadrul Uniunii Europene, alăturându-se celor peste 100 de instituții bancare mari care sunt deja direct supravegheate de Banca Centrală Europeană (BCE), titrează platforma de știri BizBrasov.
BCE a categorisit Revolut Bank, o entitate a grupului Revolut care oferă servicii în Spațiul Economic European (SEE), drept o „entitate supravegheată semnificativă” la sfârșitul anului 2023, conform informațiilor din presa lituaniană (lista BCE poate fi consultată aici).
Obținând licența bancară de la BCE în 2018, Revolut Bank activează acum în Spațiul Economic European, furnizând clienților săi servicii de plată și credite de consum, alături de diverse servicii inovatoare oferite digital într-o singură aplicație de alte entități Revolut. Din 2014, BCE supraveghează direct cele mai mari bănci și entități financiare din zona euro în cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere (SSM), creat de Uniunea Europeană pentru a asigura o supraveghere prudențială consecventă și eficace.
Revolut Bank UAB are o bază de peste 25 de milioane de clienți din SEE, dintre care 3,4 milioane de clienți în România. În prezent, având în vedere activele deținute, este una dintre cele mai mari trei instituții financiare din Lituania și deține o cotă de piață de peste 19%, conform presei lituaniene. În 2022, Revolut Bank a înregistrat un profit net de 23,6 milioane de euro.
În decursul anului 2023, Revolut Bank a demarat deschiderea de sucursale locale în diverse țări precum Franța, Irlanda, Spania și Olanda. Sucursala din România a Revolut Bank UAB va deveni operațională în prima jumătate a anului 2024, permițând băncii digitale să ofere IBAN-uri locale proprii și să participe la schemele locale de plăți.
Echipa Revolut consideră această tranziție drept un moment semnificativ în evoluția lor ca bancă pan-europeană. Prin obținerea acestui nou nivel de supraveghere din partea BCE, ei anticipatează că serviciile lor vor fi utilizate cu și mai multă încredere de milioanele de clienți din UE care îi consideră deja un cont bancar principal. Revolut dorește să atragă și mai mulți clienți prin oferta lor de servicii și produse bancare complet digitale.
De asemenea, e important de menționat că această schimbare nu va afecta clienții existenți, fie ei persoane fizice sau juridice. Aceștia pot continua să utilizeze serviciile oferite de Revolut în mod obișnuit, iar depozitele lor sunt în continuare garantate conform schemelor existente de garantare.