CV-urile sunt introduse în acest automat, iar în funcție de o serie de criterii se creează un profil care este suprapus pe cerințele angajatorului.
Candidatul ideal pentru locul de muncă disponibil în cadrul unei companii. Acest lucru este destul de greu de pus în practică, ținând cont de numărul aspiranților pentru un post și înseamnă o muncă de Sisif pentru a analiza sutele sau chiar miile de CV-uri care sunt aplicate pentru un post care este scos pe piață.
Doi brașoveni, Andreea Wade și Adrian Mihai, care au plecat de pe meleagurile mioritice în Irlanda tocmai pentru a avea oportunitatea de a se dezvolta pe plan profesional, au reușit să pună în practică ceea ce pentru mulți era un vis și să îi scutească pe angajatori de stres și muncă.
Se construiește profilul candidatului
Aceștia au creat o platformă, Opening.io, care îi ajută pe patroni să găsească omul potrivit pentru locul potrivit, dar, totodată, și pe candidați să profeseze în domeniul în care au experiență. Sistemul funcționează de fapt ca un automat unde sunt introduse CV-urile, iar în funcție de mai multe criterii, de la studii și experiență la pretențiile financiare, „roboțeii” recomandă persoană sau persoanele care s-ar potrivi cel mai bine pe respectivul post. „Procesăm şi analizam CV-uri (documente word/pdf în cantităţi mari, în paralel), construim profile complete din ele (experienţă, skill-uri, multe alte detalii) şi apoi sugerăm salarii. Potrivim automat cei mai relevanţi candidaţi cu descrieri de job-uri din piaţă şi în final descoperim candidaţi similari. Putem potrivi toţi candidaţii de pe bestjobs.ro, de exemplu, automat cu toate job-post-urile listate acolo, doar pe baza CV-urilor candidaţilor”, ne-a explicat Andreea Wade care este CEO și Co-fondator al Opening.io. Viziunea brașovenilor este ca Opening.io să devină una dintre cele mai importante companii de inteligență din zona de talent globală.
Un produs pentru agenți și departamentele HR
Opening.io nu operează însă ca și companie de recrutare a forței de muncă, ci doar îi ajută pe clienții care apelează la serviciile firmei să abordeze fluxul din recrutare la nivelurile de eficiență mult peste ceea ce există în prezent. „Noi vindem software pentru agenţii de recrutare, pentru departamente de HR, cât şi pentru alte entităţi cu baze mari de date de CV-uri şi de Joburi (platforme online tip job board pot folosi tehnologia noastră «white label», integrată în platformă lor). Aşadar, vindem două soluţii: un produs (pentru agenţii şi departamentele de HR) şi tehnologia în sine (whitelabel)”, a spus Andreea. De asemenea, și candidatul vânat de cei mai mulţi angajatori are aşteptări salariale realiste, are aşteptări realiste legate și de oraşul/zona în care se află locul de muncă dorit, dar și aşteptări realiste legate de modul în care va fi tratat de către colegi şi de şefi, Aplicația creată de cei doi brașoveni reușește însă să potrivească exact aceste așteptări tocmai pentru că ambele părți să fie mulțumite. „Citim aceste CV-uri din foldere, din cloud ori din infrastructuri private apoi le analizăm printr-o serie de procese (captură de informaţii esenţiale, inteligenta artificială, construire automată de profil). Am creat de fapt niște roboți inteligenți care reușesc să potrivească persoanele candidate pe cerințele angajatorilor”, a explicat Adrian Mihai, co-fondator al Opening.io.
Negocieri cu mari investitori
Investiția în această platformă, care a luat ființă în toamnă lui 2014 a ajuns la suma de 45.000 de euro, până în prezent. Echipa Opening.io este formată acum din cinci persoane, iar planurile de extindere continuă.
„Anul acesta o să mai investim cam încă tot atât. Pe lângă asta, urmează să luăm și o finanţare. În momentul de față discutăm cu Angel Investors, dar şi cu Venture Capitalists”, a punctat Andreea. „Am primit deja oferte de colaborare (merger) cu colaboratori din Germania operând baze de date la nivelul a milioane de candidați”, a adăugat Adrian.
Câteva cuvinte despre fondatorii Opening.io
Adrian a plecat din România încă din 2013 cu pionieratul în sisteme mari de date într-o multinaţională, respectiv cu PokerStars/FullTiltPoker, care deține 65% din piaţa globală online de poker.
„Am plecat exact pentru acest motiv de altfel, pentru experienţa în domeniu. La modul absolut onest consider că noi, cei din IT, suntem incredibil de privilegiaţi, fie că vorbim despre România, Irlanda sau majoritatea restului lumii. În timp însă acest lucru în sine cultivă ideea de auto-suficiență, confort şi eventual entitlement (sau dreptul la status quo) care nu mai încurajează deloc procesul de învăţare. Practic ne blazăm în succese – trăim o conjunctură favorabilă şi livrăm proiecte la un nivel calitativ încă mult peste media pieţei. Proiectele la care strălucim însă sunt cel mai des proiecte la comandă, cu ciclu relativ mic de dezvoltare şi da, funcţionând absolut acceptabil. Însă nu le operăm şi asta în sine creează un pericol real după părerea mea: vom fi sublicitați la un moment dat. Bariera de a crea valoare se ridică încet, încet pe măsură ce multe servicii devin convenience: shop-uri – shopify, muzica – spotify, blog-uri – medium, jurnalism – facebook (din păcate)”, a spus Adrian, co-Founder & CTO opening.io.
Andreea a ajuns în Irlanda încă din 2002, unde a făcut și o a doua facultate, dar și câteva cursuri de lungă durată cu specializări în design, dar și în învățământ. „Am ajuns să predau la o facultate din Irlanda. Am predat Product Management la Digital Skills Academy. Mi-am deschis două firme în Irlanda: Brandalism LTD în 2011 şi Opening HR LTD împreună cu Amo (Adrian Mihai – n.r.) în 2015. Am organizat multe evenimente în zona de startups, de exemplu Startup Weekend, am făcut mentoring în cadrul celor mai importante incubatoare şi acceleratoare din Irlanda dar şi în Londra, Berlin şi Tel Aviv, am fost votată «top women in tech» în Irlanda, am fost în conducerea WITS Women în Technology and Science – o organizaţie cu o vechime de 25 de ani – preşedintele Irlandei este membru de onoare, am vorbit la multe conferinţe şi evenimente de tot felul şi sunt reprezentată în acest sens de o agenţie de booking din Danemarca (cu sediu deschis acum şi în Irlanda). Am plecat din România, pentru că am vrut să fac mai multe. A durat ceva vreme şi încă mai am planuri destule, dar încet, încet”, a mărturisit Andreea.