Forumul Orașelor Verzi (FOV) 2023 se află în acest an la a III-a ediție și este cel mai mare eveniment nucleu din România dedicat sustenabilității de mediu, câștigător al Galei Premiilor pentru un Mediu Curat, în 2021, și apreciat cu trofeul Silver pentru campanii de mediu la Romanian PR Award, anul trecut.
Sub tema „Schimbăm perspectiva. Îmbrățișăm transformarea. Alegem acțiunea. Împreună”, conferința aduce în prim-plan ideea că ne aflăm într-un moment critic al istoriei noastre și îndeamnă la o schimbare de paradigmă în abordarea problemelor legate de mediul înconjurător și de viitorul orașelor noastre.
„Forumul Oraşelor Verzi (FOV) este cel mai mare eveniment dedicat sustenabilităţii din România şi adună profesionişti în domeniul economiei circulare şi al transformării oraşelor în unele mai verzi. Anul acesta va avea loc cea de-a treia ediţie, în ultima săptămână din vacanţa de vară a elevilor. Evenimentul a avut loc încă de la prima ediţie la Braşov“, a spus Flavia Boghiu, viceprimarul oraşului Braşov şi membru în organizarea FOV. La conferinţa dedicată evenimentului vor veni invitaţi din România, din Europa şi chiar din afara continentului. FOV este organizat cu finanţare de la bugetul local şi din sponsorizări.
„Vom avea evenimente şi activităţi organizate împreună cu asociaţii locale şi nu numai – proiecţii de film, tururi ghidate, curse, jocuri de baschet. Sunt activităţi care implică toată comunitatea. Vom reuni toate administraţiile care sunt interesate să devină verzi“, a adăugat viceprimarul.
În cadrul FOV, în parteneriat cu start up-ul UrbanizeHub, se va semna și Alianţa Oraşelor Verzi. „Este un parteneriat între administraţiile locale care îşi dau mâna în acest scop. Din Bucureşti, vor fi cu noi primarii din sectoarele 2 şi 6“, a explicat Flavia Boghiu.
Inițiative verzi la Brașov
Printre iniţiativele la care Brașovul lucrează în această perioadă în scopul de a transforma oraşul într-unul mai verde se numără realizarea unei parcări de tip park & ride, cu peste 700 de locuri, la marginea oraşului.
„Oamenii îşi pot lăsa acolo maşinile şi pot lua transportul în comun pentru a ajunge unde au nevoie în oraş. De asemenea, urmează să amplasăm peste 250 de staţii de încărcare pentru cele circa 5.000 de maşini electrice şi hibrid din oraş“, a punctat viceprimarul Brașovului.
Tot în ceea ce priveşte transportul, prin programul Rabla Local, Primăria Braşov are 5.000 de locuri pentru cei care vor să scape de maşinile vechi şi să beneficieze de finanţarea care se acordă prin AFM.
Drumul spre titlul de „Capitală Verde”
Brașovul a ratat șansa de a deveni Capitală Verde Europeană în 2025, dar își va redepune candidatura și anul viitor. Graz, Guimaraes, Vilnius sunt finalistele la titlul de Capitală Verde Europeană – 2025, dintr-un total de 10 participanți.
Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, a anunțat că drumul Brașovului spre titlul de «Capitală Verde Europeană» nu se oprește aici, ci abia începe. „Brașovul este un reper în România în privința orașelor verzi și al aplicării principiilor de dezvoltare sustenabilă. În ultimii trei ani, orașul nostru a făcut pași concreți pentru rezolvarea problemelor istorice de mediu, lucru vizibil și din cifrele oficiale. Vom continua, pentru că aplicarea măsurilor cuprinse în planul nostru de acțiune pentru Brașovul Verde reprezintă pași concreți în tranziția către un oraș-model, un oraș ce oferă o calitate superioară a vieții. Cu fiecare lună, cu fiecare proiect, Brașovul se dezvoltă în această direcție. Până la candidatura de anul viitor vom avea și mai multe argumente care să ne susțină acest demers – noi piste de biciclete, noi amenajări de parcuri, noi surse regenerabile de energie, noi proiecte de înverzire a spațiului public, noi politici privind mobilitatea durabilă. Candidatura din acest an reprezintă doar un prim pas într-o călătorie a progresului și a transformării orașului nostru, călătorie la care participăm cu toții”, a precizat edilul. Pentru participarea la această competiție, Comisia Europeană a verificat la nivelul Brașovului șapte indicatori de mediu.