A preluat din 2016 frâiele afacerii de familie din domeniul contabilității și consultanței și a triplat cifra de afaceri în șase ani, ajungând o referință pe piața regională de specialitate. La prima întâlnire pare un tip extrem de serios, ușor intimidant. Are o personalitate extrem de puternică, însă este modest atunci când se referă la propria persoană sau la realizările sale.
Spune lucrurilor pe nume și își asumă permanent responsabilitatea pentru ghidajul financiar și contabil a peste 200 de companii mici, medii și mari din toate zonele economice.
După primele 5 minute de conversație, îți dai seama că ai totuși de-a face cu un om care știe să și râdă, autoironia fiind unul dintre atributele caracteristice lui Sorin Bâscă, managing partner la Cont Consulting.
„Eram în clasa a IV-a, sora mea era în clasa I, părinții mei primiseră o moștenire de la o mătușă din București cu care cumpăraseră două calculatoare, transformând sufrageria apartamentului în care locuiam în birou de contabilitate.
Bineînțeles că noi n-aveam voie să intrăm acolo și bineînțeles că intram când părinții erau plecați de acasă. Atunci am văzut prima dată un articol contabil, 628 = 401 și mă miram împreună cu sora mea că nu știu nimic părinții noștri din moment ce în munca lor 628 este egal cu 401 …”.
Primii bani din contabilitate, undeva la 10 – 11 ani
„Pe vremea aceea totul se ținea cu pixul pe hârtie, nu prea existau programe informatice de contabilitate. Raportările financiare, sau bilanțurile cum sunt cunoscute popular, se scriau pe hârtie și se depuneau la Direcția de finanțe, apoi la Registrul comerțului. Tatăl meu, absolvent de facultate de cibernetică, scrisese un program care tipărea rândurile din raportarea financiară și sumele care trebuiau trecute în dreptul fiecărui rând.
Acesta a fost primul meu job, transcrierea listelor generate din programul făcut de tatăl meu pe formularele oficiale și depunerea acestora la autorități. Cu mâna stângă urmăream rândurile cu rigla, ca să nu scap vreunul și cu mâna dreaptă treceam sumele în formulare.
Țin minte că primeam 5 lei pentru transcriere și încă 5 lei pentru depunere. Așa am făcut primii bani din contabilitate, în vacanțe, transcriind și depunând raportări financiare.”.
Cont Consulting, o companie pornită în 1994 și în creștere permanentă
„Afacerea cu contabilitatea a pornit cam din 1990, ambii mei părinți aveau și alte locuri de muncă, însă foarte multe cunoștințe începuseră să deschidă afaceri și nu aveau habar despre ce trebuie să facă pentru a declara și plăti impozitele datorate către stat și apelau la părinții mei.
Era o perioadă de expansiune economică, imediat după Revoluție multă lume începuse să aducă bunuri din străinătate, cererea era foarte mare pe piața internă și practic se vindea orice.”.
Prima afacere a purtat denumirea de Biroul de Evidență și Expertiză Contabilă (BEEC), era o formă de organizare a activității economice specifică acelor vremuri, când încă nu prea existau societăți comerciale. Biroul a funcționat până în 1994 când a fost înființată firma Cont Consulting.
Afacerea a crescut constant, singurul an în care cifra de afaceri a scazut fiind în 2009, mulți clienți ai companiei încetându-și activitatea după criza financiară din 2008.
Recunoașterea oficială a venit în 2016, când filiala Brașov a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a acordat firmei Cont Consulting titlul de cea mai bună firmă de expertiză contabilă din județul Brașov, în urma auditului calității realizat de personalul autorizat al filialei.
Ulterior, firma a fost în fiecare an în topurile întocmite de CECCAR și Camera de Comerț și Industrie Brașov ca cifră de afaceri, fiind una dentre cele mai mari din județul Brașov.
Secretele afacerii: organizarea și munca în echipă
„Mulți colegi de-ai noștri fac de toate, contabilitate, salarii, resurse umane, modificări juridice, toate activitățile executate de aceeași persoană. Părerea mea este că acest tip de organizare crește riscul unor erori semnificative, nu există o persoană care să le știe pe toate și este imposibil să fii permanent informat în toate aceste domenii.
De aceea am separat aceste servicii la Cont Consulting, contabilitatea și salarizarea de-o parte, resursele umane și departamentul juridic funcționează separat. A fost destul de greu să implementăm acest sistem pentru că a trebuit să sistematizăm și modul de interacționare dintre fiecare departament, am avut destule erori de sincronizare, însă am învățat din greșeli și am implementat proceduri.
Acum avem și departament care se ocupă de latura administrativă a muncii noastre, evidența declarațiilor depuse, a recipiselor primite la aceste declarații, a relației cu ANAF și evidenței clienților societății noastre. În plus, am înființat un post de control, o persoană care verifică munca tuturor colegilor, rulează o procedură de verificare și corectează eventualele erori.
Cel mai important lucru este coeziunea echipei. Râdem împreună, plângem împreună, ne susținem unul pe celălalt. Cu timpul, integrarea în echipă a devenit unul dintre cele mai importante teste pe care noii colegi au trebuit să le treacă, pe lângă aplicarea competențelor profesionale.
Am avut colegi care funcționau foarte bine în mod individual, erau foarte bine pregătiți profesional, dar nu au reușit să se integreze în echipa noastră sau nu s-au putut adapta la modul nostru de lucru și au plecat. Cred că varianta actuală a echipei este cea mai bună pe care a avut-o compania vreodată.”.
Cea mai mare problemă: lipsa de personal
„Avem o problemă, nu doar noi, cred că este națională: lipsa de personal. Foarte multe persoane au plecat sau pleacă din țară, populația activă scade, iar noi nu reușim să aducem destule persoane pentru a suplini aceste ieșiri din piața muncii. Acest fenomen este dublat și de presiunea pe care multinaționalele o pun pe salarii, pentru aceste companii fiind mult mai ușor să supraliciteze la salarii, pentru că dezvoltă o valoare adăugată destul de mare.
Articol precedentDin pasiune pentru educația copiilor, a renunțat la IT și a investit într-un afterschool
Următorul articol April 91, o afacere născută la Brașov, care s-a dezvoltat constant
Alte Articole fwdBV
Adauga un comentariu