Acum 20 de ani, brașoveanul Petronel Bigioi deschidea prima filială a companiei FotoNation în Irlanda, unde se mutase după terminarea facultății în vederea efectuării studiilor doctorale. În 1999, FotoNation a ajuns și în România, la București, iar din 2007 compania a intrat și pe piața brașoveană, producând tehnologie ce este integrată anual în sute de milioane de telefoane sau de camere foto-video.

FotoNation nu este o companie mare dacă ne uităm la numărul de angajați, 150 de persoane în toate filialele, dintre care 100 în România. 30 dintre aceștia sunt la Brașov și chiar dacă nu este o cifră semnificativă, cu siguranță, dacă aveți un smartphone, o parte din tehnologia de top a acestuia este creată chiar de către inginerii de la poalele Tâmpei. Aceștia produc, printre altele, modulele de recunoaștere a feței sau de corecție a ochilor roșii care sunt încorporate în telefoanele mobile sau în camerele foto-video. „Suntem printre puținii oameni din IT care facem hardware design, proiectăm circuite integrate. Este o activitate specifică, iar finalitatea acesteia este un circuit integrat, care nu se mai produce demult în Europa, ci mai mult în extremul orient, Taiwan, Japonia sau chiar China. Practic, creăm algoritmi de procesare de imagini, iar cel mai cunoscut algoritm este de detecție și corecție de ochi roșii. 90% din piața de camere foto folosesc algorimtii noștri. Următorul alogritm vândut este cel de detecție de fețe. Acoperim cam 60% din piață”, a explicat Cornel Zaharia, manager general FotoNation Brașov.

În spatele unor nume mari

Nu toate contractele FotoNation cu producătorii de device-uri sunt publice, fiindcă mulți dintre aceștia își țin secrete parteneriatele, însă printre cei mai importanți clienți ai companiei care nu se feresc să își „ascundă” colaborările, se numără Fujitsu, dar și Huawei.

„Ca să ai 60% din piață, trebuie să lucrezi cu cei mai buni. Sunt producători de telefoane mobile din ce în ce mai importanți, cu care avem relații pe mai multe domenii de activitate. Dacă ai un telefon mobil mai nou, care detectează fețe, cu siguranță suntem și noi acolo. Rata cu care noi livrăm circuite integrate este de 450 de milioane de unități pe an. Reușim să vindem o asemenea cifră, deoarece aceste device-uri sunt bine protejate din punct de vedere al proprietății intelectuale. Noi inventăm lucruri, iar acestea se transformă în patente”, a spus managerul FotoNation, companie care are 900 de patente în toată lumea.

Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.