Care sunt brandurile de top ale Brașovului în acest domeniu, în conformitate cu rezultatele studiului „Cele mai admirate branduri – Brașov 2016”, realizat de Agenția Metropolitană Brașov, împreună cu partenerii săi – Agenția de cercetare de piață BrandBerry și revista economică fwdBV
20. Tino
Fabrica de încălțăminte Tino a fost înființată în 1896 sub forma unor ateliere manufacturiere cu specific de tăbăcire a pielii. În 1901 cele 7 ateliere s-au unificat sub denumirea de Aurora, fabrica astfel constituită fiind cumpărată de frații Miess care au păstrat destinația inițială – producerea pieilor pentru incălțăminte, îmbrăcăminte și alte produse din piele.
19. Ecopack
Ecopack este cea mai veche fabrică de carton ondulat din România, fiind înființată acum aproape un secol, în 1921. Actualul acționariat a preluat pachetul majoritar de acțiuni în 1997 cu intenția de a o transforma în lider de piață în România.
Odată cu achiziția fabricii de hârtie din Zărnești în anul 2001 s-a decis schimbarea denumirii fabricii cu una care să reprezinte mai bine viziunea companiei: ambalaje ecologice, moderne, de calitate, orientate spre viitor, dar cu o atentă grijă spre mediul înconjurător.
18. Aerotec
În accepțiunea brașovenilor, Aerotec este o marcă de suine stătătoare. În realitate, aceasta este o reducere la un singur cuvânt a brandului Premium erotec.
17. Stabilus
Germanii de la Stabilus sunt prezenţi în România printr-o fabrică înfiinţată la Braşov în 2005. Stabilus este unul dintre cei mai importanţi producători mondiali de elemente de reglare hidro-pneumatice (arc cu gaz), amortizoare hidraulice împotriva vibraţiilor, blocaj hidraulic pentru uşi şi sisteme de deschidere şi închidere automată.
Compania Stabilus a fost înfiinţată în 1934 în Koblenz, Germania, producând dispozitive hidropneumatice.
16. Eldon
Fabrica Eldon de la Braşov a fost construită în perioada 2006- 2007 în parcul industrial Prejmer. Compania Eldon a fost înființată în Suedia, în anul 1922, de un cuplu tânăr, Karin și Josef Johansson (deveniți apoi Randholm) și avea ca obiectiv producția și comercializarea echipamentelor pentru instalații electrice.
15. Kronospan
Fabrica Kronospan din Brașov a fost deschisă în 2009, în urma unei investiții de 200 de milioane de euro. Înființat în anul 1897 la Lungotz, lângă Salzburg, în Austria, grupul Kronospan este lider pe piața produselor pe bază de lemn.
14. Premium Aerotec
Premium Aerotec este cel mai important producător european de structuri pentru aeronave de mari dimensiuni, producând în principal pentru Airbus. Compania germană a fost înfiinţată în anul 2009 ca filială deţinută în întregime de grupul de aeronautică şi apărare EADS. Investiţiile inițiale ale Premium Aerotec în fabrica din Braşov, cu o suprafaţă construită de 60.000 metri pătraţi, se ridică la circa 40 milioane euro.
13. ICCO
Grupul ICCO a fost fondat în 1990 de omul de afaceri brașovean Călin Costan. Grupul cuprinde acum aproape 20 de firme, cu activități diverse, de la construcții si sisteme energetice până la echipamente de aviație.
12. Bilka
Compania Bilka Steel, producător de țiglă metalică, a fost înființată în 2007 de către omul de afaceri Horațiu Țepeș. La 9 ani după înființare, fabrica Bilka se întinde pe o suprafață de 45.000 metri pătrați cu destinație hale de producție, depozitare și birouri, având peste 100 de angajați. Bilka își vinde produsele prin intermediul a peste 500 dealeri, iar rețeaua de distribuție acoperă integral teritoriul României.
11. Benchmark
Benchmark Electronics, parte a grupului american cu același nume înființat în 1979, a început producția în România în 2004, pe o suprafață închiriată pe platforma fostei uzine Tractorul din Brașov. Din 2008, compania s-a relocat în Parcul Industrial Brașov, construit în Ghimbav.
10. Roman
Producătorul brașovean de autocamioane a fost înființat în 1921 sub numele de Romloc. Atunci producea material rulant, după care a început să producă și motoare și autocamioane. După venirea comuniștilor la conducere, în 1948, firma ia denumirea de „Steagul Roșu”. Astăzi, Roman S.A. abia mai supraviețuiește, fiind în insolvență și producând doar piese de schimb.
9. Quin
Concernul Quin GmbH, furnizor auto, a luat naștere în 2003 prin fuziunea companiilor „Rössler & Weissenberger” (fondată în 1893) și „Grossmann GmbH” (fondată în 1979). În același an, în luna septembrie, Quin intra în România, funcționând într-un spațiu închiriat în orașul Brașov. În condițiile în care comenzile erau deja în creștere, clienții fiind mulțumiți de calitatea obținută la Brașov, Quin a cumpărat o suprafață de teren de 32.400 de metri pătrați în Ghimbav unde a dezvoltat o fabrică în care avea să se mute în 2008.
8. Hutchinson
Hutchinson, companie specializată în producția de piese de cauciuc, şi-a început activitatea în România în anul 2007. Hutchinson aparţine în totalitate grupului Total. Grupul are peste 31.000 de angajaţi la nivel mondial şi deţine 95 de fabrici, iar vânzările globale ajung la peste 3 miliarde de euro.
7. Continental
Grupul Continental este prezent la Braşov încă din 2010, când a închiriat o hală de producţie de la acţionarul majoritar – Schaeffler. Germanii au construit apoi o fabrică de pompe de combustibil la Ghimbav, investiția inițială ridicându-se la 40 de milioane de euro.
6. Steagul Roșu
Steagul Roșu este denumirea pe care a avut-o fabrica de autocamioane imediat după venirea comuniștilor la putere, când era în trend să sărbătorești schimbarea de regim „înroșind” anumite nume de societăți sau de asociații.
5. ICA Ghimbav
ICA este fostul nume al companiei IAR Ghimbav, producător de elicoptere. IAR este una dintre principalele societăţi aeronautice ale României, înfiinţată în urmă cu 90 de ani prin Decret regal. Reînfiinţată în 1968 sub denumirea de „Întreprinderea de Construcţii Aeronautice” (denumire păstrată până în 1991), devine unic producător român de elicoptere prin achiziţia, de la firma franceză Aerospaciale, acum parte integrantă a companiei Airbus Helicopters, a licenţelor de fabricaţie a elicopterelor Alouette III (în 1971) şi Puma (în 1974).
4. Rulmentul
Fabrica de rulmenți din Brașov a fost înființată în 1959 prin transferul fabricației de rulmenți din industria de autocamioane. Compania a intrat în faliment în 2007, după mai multe încercări eșuate de privatizare.
3. Tractorul
Uzina de tractoare a fost înființată în 1925 ca fabrică de autocamioane, dar după venirea comuniștilor la putere aceasta a fost reorientată spre producția de tractoare. Fabrica a intrat în faliment în 2007, după mai multe încercări eșuate de privatizare.
2. Schaeffler
Schaeffler România este una dintre cele mai mari investiţii în capacităţi de producţie ale grupului şi produce în Braşov componente pentru industria automobilistică şi constructoare de maşini şi pentru industria eoliană. Înfiinţată în anul 2002, Schaeffler Romania prevedea realizarea unei fabrici cu 3 hale de producţie cu o suprafaţă totală de 55.000 mp. Astăzi, după o investiţie ce depăşeşte 500 milioane euro, fabrica ocupă o suprafaţă de 42,5 hectare, din care aproximativ 100.000 de metri pătraţi construiţi şi îşi desfăşoară activitatea în 6 hale de producţie la locaţia de la Cristian, de unde îşi desfăşoară producţia din 8 octombrie 2004. Înregistrată iniţial sub numele de INA Schaeffler Braşov ca filială a Grupului Schaeffler, întreprinderea a fost redenumită în anul 2006 primind numele de Schaeffler România.
1. Autoliv
Grupul auto suedez Autoliv a deschis prima fabrică din România, care produce centuri de siguranţă şi sisteme pentru airbaguri, în anul 1997 la Braşov, aceasta fiind urmată în anul 2007 de o nouă investiţie de 30 mil. euro în a doua unitate, în Lugoj. Ulterior, suedezii şi-au dezvoltat businessul de pe plan local prin achiziţionarea, în 2012, de la producătorul de pantaloni LRO, controlat de omul de afaceri Keresztes Zoltán, a unui teren de 37.000 mp în Sfântu Gheorghe. Valoarea investiţiei în fabrica de la Sfântu Gheorghe s-a ridicat la 15 milioane de euro, conform unor informaţii anterioare.
Mai multe amănunte despre realizarea studiului „Cele mai admirate branduri – Brașov 2016”, puteți citi aici sau din numărul 7 al Revistei Forward Brașov, care se găsește în Librăria Cărturești și în cafenelele Hof Cafe și Cafeteca Hirscher și Patria.