Brașovul este unul dintre cele mai importante centre medicale ale țării, în ultimii ani realizându-se investiții în acest domeniu de peste o sută de milioane de euro.

Apariția Spitalului Sfântul Constantin a dinamizat piața serviciilor medicale. Astfel, după câțiva ani de zile în care „vedeta” spitalelor private din provincie era ClinICCO, spitalul înființat de proprietarul Ropharma, Mihai Miron, a reușit să își creeze o imagine specială și să atragă, odată cu medici reîntorși din străinătate, o mulțime de specialiști din țară pe diverse domenii, ceea ce a făcut ca cifra de afaceri a spitalului să urce.

Brașovul are cinci spitale private, două dintre acestea ființând sub umbrela ClinICCO – ortopedie și cardiologie. De altfel, cele două vor fi unite sub aceeași umbrelă, trasformând brandul în cel de-al doilea jucător pe piața spitalelor private din Brașov.

Marii jucători fac cu ochii operatorilor privați

Medlife, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața serviciilor medicale din România, a intrat pe piața brașoveană părin achiziția Policlinicii de Diagnostic rapid, în urmă cu aproape șapte ani, după care a reușit să preia și Clinica Eva.

Potrivit unor surse din piață, divizia de investiții a Băncii Mondiale este interesată de intrarea în acționariatul Spitalului Sfântul Constantin. International Financial Corporation ar aduce un plus spitalului, după ce a reușit să se implice în ridicarea imperiului Medlife.

De asemenea, anul trecut Affidea, al optulea jucător pe piaţa de servicii medicale, a preluat reţeaua de clinici Hiperdia, un business pornit la Brașov de liderul comunității evreiești, Tiberiu Roth. Tranzacţia a fost estimată la 40-50 milioane de euro. Această tranzacţie pune bazele unui jucător puternic în piaţă, cu afaceri cumulate de 122 milioane de lei.

Domeniul medical, interesant pentru investitorii străini

Domeniul serviciilor medicale a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai interesante pentru investitorii străini, care caută fie să îşi extindă businessurile deja existente prin achiziţii, fie vor să cumpere un jucător activ în România şi să intre astfel pe piaţă. Mai mult, jucătorii şi consultanţii sunt de părere că piaţa va continua să se reconfigureze în următorii 2-3 ani, astfel că sunt aşteptate atât tranzacţii între jucătorii din top zece, cât şi preluări de mici laboratoare şi clinici de către companiile mari din top.

Topul spitalelor private brașovene după cifra de afaceri

2014

Spital Cifră afaceri (lei)

1. Spitalul Sfântul Constantin

26.038140

2. CLINICILE ICCO

15.841.591

3. ONCO CARD

14.056.336

4. Clinica Eva

7.945.533

5. CLINICILE ICCO ORTOPEDIE

5.915.718

2015

Spital Cifră de afaceri (lei)

1. Spitalul Sfântul Constantin

30.696.496

2. CLINICILE ICCO

14.066.625

3. ONCO CARD SRL

12.255.436

4. CLINICILE ICCO ORTOPEDIE SRL

  8.919.465

5. Clinica Eva

  8.022.679

Pentru varianta completă a articolului, detalii AICI.