Județul Brașov reprezintă, cu siguranță, una dintre cele mai variate zone din România în ceea ce privește potențialul turistic atât prin obiectivele naturale pe care le deține (de la parcuri naționale, rezervații naturale și până la binele cunoscute monumente ale naturii din județul nostru), prin obiectivele istorice și arheologice (cetăți, castele, biserici, muzee), cât și prin numărul variat de sporturi care pot fi practicate (sporturi de iarnă, sporturi extreme și variate activități sportive pentru toate vârstele).
Sectorul turistic și domeniul ospitalității reprezintă pentru județul Brașov un catalizator pentru dezvoltarea economiei, fiind un factor cheie de progres socio-economic prin locurile de muncă pe care le creează, prin veniturile generate, prin dezvoltarea afacerilor, potențialul de inovare și apariție de noi start-up-uri, precum și prin dezvoltarea infrastructurii.
Raportat la datele statistice disponibile, pentru sectorul hotelier și al restaurantelor putem realiza o analiză referitoare la volumul, valoarea, cifra de afaceri, și forța de muncă mobilizată în acest domeniu de activitate:
Volum și valoare
Datorită potențialului său, județul Brașov a cunoscut o dezvoltare continuă a capacităților deținute. Conform INSSE, în anul 2015 numărul total de structuri de primire turistică la nivelul județului Brașov era de 886, cu 13% mai mare față de 2014. Ponderea cea mai mare a acestor structuri o dețin pensiunile (67%, din care 39% agro-pensiuni), urmate de hoteluri (14%) și vile turistice (10%):
Aceste structuri de primire turistică la nivelul județului Brașov au creat o capacitate de cazare de 25.524 de locuri în anul 2013, 26.145 locuri în 2014 și a ajuns, în anul 2015, la 28.616 locuri de cazare (cu o creștere față de anul 2014 de 9%).
Conform celor mai recente date publicate, aceste structuri de cazare au susținut în anul 2014 un număr total de 865.689 turiști, cu 4% mai mulți turiști față de 2013, când numărul turiștilor a crescut față de 2012 cu 13% (737.810 turiști înregistrați în 2012 la nivelul județului Brașov). Ponderea turiștilor între turiști români și turiști străini s-a păstrat aproape constantă în acești ultimi ani, cu 85% turiști români și 15% turiști străini.
Analizând comparativ capacitatea structurilor de cazare utilizată anual în raport cu numărul turiștilor care au înnoptat în județul Brașov, vom observa că indicele de utilizare netă a capacității de funcțiune a structurilor de cazare a fost în medie de 19.7% în anii de analiză:
Cifră de afaceri și forța de muncă angrenată
Din totalul cifrei de afaceri realizată în 2013 la nivel județean, de 38.967 mil.lei, domeniul hotelurilor și restaurantelor deține o pondere de 1,49%, respectiv 582 mil lei. În ceea ce privește forța de muncă domeniul hotelurilor și al restaurantelor a angajat 3,66%, respectiv 8,8 mii de persoane (din totalul de 240,5 mii de persoane angajate în anul 2014) – acestea fiind cele mai recente date publicate.
Cu toate că este un domeniu care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, putem observa din cifrele expuse mai sus că focusul a fost în special pus pe infrastructura existentă la nivel Județean. Specificitatea zonei generează în mod natural un numărul crescut de turiști în special în sezonul rece ( cu accent pe turism sportiv) sau sezonul cald (cu accent pe turism recreativ sau cultural-istoric), însă pentru a crește performanța acestui domeniu este necesară o reorientare a ofertei turistice și a experiențelor pe care județul nostru le oferă turiștilor pentru a crește rezultatele obținute pe perioada lunilor de sezon în special, dar și în restul lunilor din an.
Dezvoltarea turismului nu se poate produce doar pe baza specificului zonei și a infrastructurii deținute; dezvoltarea ține de imagine, reputație și capacitatea de a oferi facilități și servicii pentru diferite piețe și segmente de piață și, pe scurt, de a crea experiențe pozitive turiștilor, care să fie dispuși să revină și să povestească altora experiențele avute.
Experiențele trebuie să ofere posibilitatea oamenilor de a forma conexiuni cu alți oameni, cultura, precum și cu poveștile locului, prin explorare personală. Această formă, de turism experiențial, cuprinde o varietate de opțiuni de turism, inclusiv turism cultural, ecoturism, turism natural, în care activitățile turistice sunt sensibile din punct de vedere ecologic, tratează cu respect cultura zonei și caută să faciliteze experiențe bazate pe participare activă și implicare.
Această abordare, bazată pe experiență și inovare, reprezintă un element cheie care trebuie să stea la baza dezvoltării și regenerării ofertei turistice existente la nivelul Județului Brașov, ca formă de a răspuns la tendințele de piață și de a crea un avantaj competitiv real, atât prin atragerea de turiști care dețin un nivel mai înalt de educație, poziție socială, conștiență culturală și de mediu, precum și de turiști care, prin experiențele avute, au parte de un proces de dezvoltare, indiferent de vârsta și statutul lor social.
Turismul experiential nu trebuie perceput ca un trend al pieței, ci ca pe un cadru de oportunități poziționat dincolo de livrarea de produse turistice tradiționale, bazate pe bunuri și servicii. Ideile inovative de business, care vor avea capacitatea de a genera experiențe memorabile turiștilor, se vor bucura și de oportunități de finanțare începând cu primăvara anului viitor, atât în mediul rural, cât și în mediul urban, prin ajutoare nerambursabile de la 40.000 de euro (prin programele de start-up) și până la 200.000 euro (prin fondurile structurale).