Institutul Cultural Român de la Varșovia deschide porțile publicului polonez către o incursiune vizuală fascinantă prin istoria și arhitectura Transilvaniei, cu expoziția de fotografie intitulată „Din Zbor: Bisericile Fortificate din Transilvania”, semnată de talentatul fotograf Ionuț Macri. Această expoziție monumentală va fi găzduită pe simezele exterioare ale clădirii care adăpostește Ambasada României în Republica Polonă și sediul ICR Varșovia, în perioada 20 decembrie 2023 – 29 februarie 2024, notează Biz Brașov.
Planșele captivante aduc în prim-plan imagini spectaculoase, realizate cu ajutorul unei drone, ale unor bijuterii arhitecturale – bisericile fortificate din Transilvania, multe dintre acestea fiind incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Prin intermediul obiectivului său, Ionuț Macri surprinde în detaliu bazilicile romanice de la Cisnădioara și Gârbova, abația cisterciană de la Cârța, fortăreața romanică de la Câlnic, cetățile țărănești de la Prejmer, Homorod și Hărman, cetatea medievală Sighișoara, centrul orașului Sibiu, precum și bisericile fortificate de la Biertan, Viscri, Șeica Mică și Saschiz. Aceste mărturii ale trecutului, cu origini în secolul al XIII-lea, au fost atât locuri de cult, cât și puncte strategice de apărare, formând unul dintre cele mai dense și bine conservate sisteme de fortificații medievale de pe continentul european.
Demersul artistic al lui Ionuț Macri a pornit de la conștientizarea faptului că aceste bijuterii arhitecturale sunt greu de surprins în întregime de la nivelul solului, datorită zidurilor lor de apărare care le ascund detaliile. Cu ajutorul dronei, perspectiva se schimbă spectaculos, dezvăluindu-le într-un mod complet nou, în contextul lor natural, oferind o perspectivă pe care privitorii nu ar putea să o surprindă de la nivelul solului.
Ionuț Macri, rezident în București, se remarcă ca unul dintre cei mai căutați fotografi de publicitate, având o pasiune profundă pentru lumină în toate formele ei. Specializat în imagini comerciale de înaltă ținută pentru numeroase branduri de prestigiu, lucrările sale au străbătut frontierele, fiind publicate în întreaga lume. Cu o carieră ce și-a început-o în timpul studiilor universitare, fotografiind peisaje naturale și urbane, în 1997 și-a deschis primul studio și s-a dedicat fotografiei publicitare. Timp de mai bine de un deceniu, a fost inclus în clasamentele celor mai buni 200 de fotografi de publicitate și artiști digitali realizate de prestigioasa publicație „Lurzer’s Archive”. Semnătura sa poate fi regăsită în publicații precum „National Geographic”, dar și în reviste de modă de renume mondial precum „The One”, „GQ”, „InStyle”, „Harper’s Bazaar”, „Glamour”, și „Elle”. În prezent, Ionuț Macri face parte din grupul exclusivist al ambasadorilor Canon.
Această expoziție se încadrează în demersul consecvent al ICR Varșovia de a aduce în atenția publicului polonez patrimoniul istoric și bogăția arhitecturală din România printr-o serie de expoziții cu un puternic impact vizual. Situate într-o zonă centrală intens circulată din Varșovia și accesibile timp de 24 de ore, expozițiile se adresează atât localnicilor, cât și turiștilor, fiind realizate în versiune bilingvă polonă – engleză. Această inițiativă reprezintă o fereastră către istoria și cultura românească, oferind publicului o călătorie fascinantă în inima Transilvaniei.