Compania brașoveană este în top 3 la capitolul calitate și înnoire a parcului auto, precum și în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor de sustenabilitate, după ce a derulat investiții în acest sens de peste 6 milioane de euro, în ultimii cinci ani.
Dezvoltarea și investițiile sunt principiile de bază după care se ghidează activitatea Comprest.
Astfel, în ultimii cinci ani, investițiile companiei brașovene au totalizat 6,3 milioane de euro, cu o medie anuală de peste 1,25 milioane de euro și au variat în funcție de necesități. De exemplu, anul trecut, compania a investit peste 1 milion de euro numai în utilaje mari, cu normă de poluare Euro VI, fiind achiziționate șase autogunoiere clasice, cu capacități de 16 – 22 mc, o autospecială transport containere prevazută cu cârlig (tip Abrollkipper), precum și o autogunoieră de 20 mc cu macara dedicată exclusiv colectării separate a materialului reciclabil. Pe lângă acestea, s-au achiziționat și autoutilitare, autoturisme, dar și infrastructură de colectare, ce vine să suplinească nevoia beneficiarilor.
„În cadrul importatorilor de utilaje, am fost recunoscuți ca fiind cei mai mari și serioși clienți ce au făcut achiziții de «new technologies», în condițiile în care Comprest nu a avut o dezvoltare nouă sau un nou contract/areal de operare, unde erau asumate noi investiții contractuale. De exemplu, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Cluj, a cerut operatorului investiții proprii de aproximativ 100 utilaje, pe care acesta l-a realizat din surse mixte anul trecut.”, a precizat Alexandru Tănase, director general al Comprest SA.
Practic, prin investițiile derulate, compania brașoveană Comprest a intrat în top 3 companii de salubritate din România în ceea ce privește calitatea și înnoirea parcului auto, precum și îndeplinirea condițiilor de sustenabilitate.
„În ceea ce privește dezvoltarea viitoare, totul depinde de nevoia de a investi, reînnoirea contractelor existente și de planul și nevoia autorităților publice. Comprest SA este o firmă de servicii care s-a consolidat în ultima perioadă atât din punct de vedere financiar, cât și operațional, astfel încât să poată face față tuturor solicitărilor venite din partea autorităților contractante. Este știut faptul că acestea solicită în noile contracte licitate și prezente în sistemul de achiziții publice și un plan investițional pe care operatorii să și-l asume, astfel încât să atingă indicatorii pe care autoritatea și-i autoimpune. Politica Comprest SA, așa cum a fost stabilită în cadrul Adunării Generale a Acționarilor și materializată în Consiliul de Administrație, a fost una de prudență și claritate. Astfel, vom continua să investim în mod natural sumele necesare în continuarea sustenabilă a activității, așa cum am făcut-o în ultimii cinci ani și am detaliat-o anterior, dar suntem și pregătiți, alături de acționari și băncile comerciale partenere pentru investiții majore punctuale pe termen lung, ce pot lejer atinge peste 10 milioane de euro”, a subliniat directorul general al Comprest.
În anul 2022, cifra de afaceri a Comprest SA a fost de 114.104.290 lei, iar pentru acest an a fost bugetată o creștere de 20%. Aceasta în primul datorită creșterii prețurilor ajustate în ianuarie 2023 cu indicele inflației înregistrat în anul anterior, indice care în 2022 a fost unul substanțial, în comparație cu perioada de dinaintea turbulențelor economice apărute odată cu războiul din Ucraina.
„Din nefericire pentru noi, compania își poate actualiza tarifele doar la 6 -12 luni după înregistrarea indicilor de inflație. Acest lucru înseamnă că veniturile se actualizează mult mai târziu decât cheltuielile, iar presiunea financiară și presiunea pe cash-flow sunt exclusiv în sarcina operatorului. În al doilea rând, observăm o creștere a interesului autorităților publice, dar și a beneficiarilor particulari (spre exemplificare – dezvoltatori imobiliari) care vor să investească în sisteme noi de precolectare și colectare și care vin către noi pentru a găsi cele mai bune soluții privind «investiții versus utilizare versus randament în operare» și solicită investiții în sisteme subterane sau supraterane ce le putem pune la dispoziție”, a mai explicat oficialul Comprest.
Importul de forță de muncă, o soluție
Compania are în obiectul de activitate mai multe servicii și activități conexe sau independente, astfel că situația angajaților este influențată de solicitările specifice derulate conform termenelor contractuale. În sezonul de iarnă 2022-2023 a ajuns la 730 de angajați (fără colaboratori), în condițiile în care compania este unul dintre principalii angajatori din Brașov, ce oferă posibilitatea integrării și pentru categoriile sociale defavorizate, asigurând transport, bonuri de masă și protecția socială necesară. Cu toate acestea, stabilitatea angajaților lasă de dorit, motiv pentru care conducerea Comprest analizează posibilitatea suplimentării cu forță de muncă din Asia, India, Nepal pentru a completa efectivele echipelor operative și a acoperi mai bine perioadele din an când volumul de muncă este mult mai ridicat (campanii de curățenie de primăvară și de toamnă, deszăpezire sau alte evenimente ce se suprapun în Municipiul Brașov).
„Ne dorim, astfel, să reușim să oferim serviciile noastre brașovenilor la standardele cu care i-am obișnuit, chiar dacă penuria forței de muncă și lipsa interesului în activitățile brut productive în această perioadă se simt mai puternic ca niciodată”, a subliniat Alexandru Tănase.
Comprest SA, prin istoricul și activitatea sa, a dovedit că și-a menținut politica de dezvoltare, atât timp cât aceasta se face pe principii și în condiții sustenabile, astfel încât indiferent de fluctuațiile pieței în care-și desfășoară activitatea, compania nu a avut de suferit și și-a putut regla parcursul pentru a rămâne un partener de încredere.
„Astăzi vedem o dezvoltare atât pe orizontală (activități conexe celor pe care le desfășurăm), cât și pe verticală (în alte domenii specifice de activitate din această industrie). Focusul nostru este în această zonă, însă dacă dezvoltarea va însemna lărgirea activității la nivel teritorial, nu vedem un impediment în această perspectivă. Menționăm faptul că în Comprest nu am avut niciodată o politică agresivă sau de dumping față de concurență, aceste tehnici de dezvoltare nu s-au dovedit sustenabile pe termen lung”, a punctat oficialul companiei brașovene.
Sfat pentru o economie circulară de succes
Pentru o economie circulară implementată cu succes, reciclarea este, de fapt, pasul final, iar reducerea cantităților de deșeuri reprezintă o prioritate a comunității locale și, implicit, a Comprest.
„Pentru a putea reduce deșeurile, este important să gândim proactiv: îmi este cu adevărat necesar acest lucru sau doar este un impuls de moment achiziția? Pot fi înlocuite produsele de unică folosință cu produse prietenoase cu mediul reutilizabile: fie că vorbim de veselă, tacâmuri, recipiente de băutură, prosoape, șervețele, sacoșe ș.a. De asemenea, devierea de la depozitare este esențială pentru reducerea deșeurilor, iar primul pas în această direcție este precolectarea separată a deșeurilor”, a exemplificat Alexandru Tănase.
Cantitatea de deșeuri menajere colectată de Comprest de la populație a crescut în acest an cu 6%. Un fapt îmbucurător este și acela că și cantitatea de reciclabile s-a majorat, chiar cu 8%, față de perioada similară a anului trecut, iar procentul din sortare, cu 47%. Din acest volum au fost reintroduse efectiv în sistem cu 44% mai multe deșeuri față de aceeași perioadă a anului 2022. Pe de altă parte, deși s-au înregistrat creșteri volumetrice, prețurile de valorificare au scăzut față de anul trecut de nouă ori la PET și de două ori la carton, după cum au precizat reprezentanții Comprest.
Campanii pentru încurajarea reciclării
Totodată, pentru a determina populația să colecteze selectiv deșeurile, Comprest organizează periodic campanii de informare, ce includ distribuire de materiale adaptate sistemului de colectare ales pentru comunitatea locală.
„În zonele de case, am desfășurat un proiect ce a inclus informarea, dar și recompensarea cu buline pentru utilizatorii ce au precolectat deșeurile reciclabile – verzi sau roșii – în funcție de calitatea deșeurilor. De asemenea, pe paginile de social media transmitem remindere pentru zilele de colectare în localitățile în care suntem operator delegat. Suntem deschiși și răspundem pozitiv în măsura disponibilității la invitațiile făcute de către unitățile de învățământ din aria noastră de delegare pentru a prezenta detaliat fluxul deșeurilor și modalități de a le colecta corect. Totodată, pentru că ne adaptăm dorinței oamenilor de a căuta online informațiile de care au nevoie, am implementat pe pagina noastră o secțiune specială, RECI-dicționar, unde poate fi găsită o listă cu deșeurile des întâlnite ce sunt reciclabile, dar și o serie de tips-uri utile pentru a colecta corect deșeurile. Cantitățile rezultate în urma procesului de sortare se întorc în circuitul economic cu ajutorul partenerilor noștri reciclatori, ce raportează volumul care se reintroduce efectiv în economie prin mecanismul de transfer de responsabilitate, administrat de OIREP-uri”, a conchis Alexandru Tănase.