De peste 20 de ani, compania românească FIN-ECO, operatorul depozitului ecologic zonal Brașov, își pune în aplicare viziunea ecologică și implementează cele mai noi tehnologii care să permită gestionarea deșeurilor într-un mod sustenabil, cu un impact cât mai scăzut asupra mediului înconjurător și asupra calității vieții locuitorilor din Brașov.
Activitățile derulate până în prezent de FIN ECO S.A. și strategia asumată pe termen mediu și lung sunt, fără îndoială, modele de bune practici în gestionarea responsabilă a deșeurilor și îi susțin direcția către transformarea într-unul dintre cei mai verzi și inovatori operatori din domeniu.
FIN-ECO vizează investiții în instalații de cogenerare și producere de energie regenerabilă, transformând depozitul într-o sursă regenerabilă de energie.
O investiție de peste 18 milioane de euro stă la baza proiectelor de recuperare și protecție a mediului implementate până în prezent, iar un plan ambițios de modernizare prevede alte câteva milioane alocate pentru următorii ani. Producția de energie regenerabilă și valorificarea a deșeurilor recuperabile sunt câteva dintre proiectele prioritare ale FIN-ECO, în urmărirea misiunii companiei de a îmbunătăți continuu procesele de management al deșeurilor. Toate acestea au scopul de a reduce cantitatea de deșeuri eliminate prin depozitare și de a contribui la atingerea obiectivelor de mediu.
Soluții inovatoare pentru prevenirea și reducerea poluării
Unul dintre pașii importanți spre îndeplinirea acestor obiective este parteneriatul cu cei mai buni specialiști din țară și din afara ei, lideri europeni în producția de tehnologii sustenabile, în domeniul gestionării deșeurilor. Astfel, compania a reușit să aducă la Brașov soluții inovatoare pentru prevenirea și reducerea poluării. Preocuparea pentru protejarea mediului și sănătatea populației presupune, însă, nu doar investiții în facilități noi, ci și îmbunătățirea continuă a practicilor și sistemelor deja existente.
Instalația de captare a gazelor de depozit, impact anual echivalent cu plantarea a 560.000 de arbori.
La orice depozit de deșeuri vorbim despre gaze generate prin descompunerea deșeurilor organice. Pentru a reduce pericolul de poluare, FIN-ECO a instalat un sistem care captează gazele de depozit și le tratează prin ardere. Impactul tratării gazului de depozit asupra mediului echivalează, în fiecare an, cu plantarea a 560.000 de copaci sau înlăturarea a 7.000 de autovehicule de pe șosele. 34.000 de tone de carbon și 3,5 mil m3 de gaz de depozit sunt tratate anual. Această investiție a pus Brașovul pe harta celor mai moderne sisteme de management al deșeurilor din centrul și estul Europei.
Creșterea capacității de procesare
Totodată, FIN-ECO are în vedere o nouă investiție în tehnologie de vârf pentru transformarea gazelor de depozit în energie electrică. Valorificarea deșeurilor municipale s-ar face, și de această dată, în beneficiul comunităților locale, transformându-le într-o sursă valoroasă de energie regenerabilă.
De asemenea, în 2022, compania a demarat lucrările pentru montarea unei noi stații de tratare a levigatului, crescându-se astfel capacitatea de procesare de la 48 mc/zi la 165 mc/zi. Volumul procesat este doar unul dintre beneficiile pe care FIN-ECO le-a urmărit prin efectuarea acestei investiții. Noua instalație, dotată cu tehnologie de ultimă generație, contribuie eficient și la conservarea resurselor de apă, datorită procesului de purificare, care permite reintroducerea apei în circuitul natural.
Percepția generală asupra unui depozit de deșeuri este limitată, de cele mai multe ori, la impactul vizual și olfactiv. Aceste aspecte sunt însă doar vârful aisbergului atunci când vine vorba de managementul deșeurilor și reducerea poluării. De la gestionarea apei de infiltrație la prevenirea scurgerilor și, cel mai important, gestionarea emisiilor de gaze de depozit, activitățile unui operator implică investiții substanțiale, care nu sunt întotdeauna vizibile publicului larg.
Celula 4 a FIN-ECO, investiții de 2 milioane de euro
În ceea ce privește depozitarea efectivă a deșeurilor municipale din județul Brașov, depozitul ecologic gestionat de FIN-ECO a operaționalizat deja cea de-a patra celulă, după o investiție de 2 milioane de euro, finanțată din surse proprii. Autorizația de mediu pentru această nouă capacitate a fost acordată companiei în urma unor studii ample, care au arătat că activitatea depozitului nu prezintă niciun risc pentru sănătatea populației din vecinătate. Întinsă pe o suprafață de 2,4 hectare, celula 4 are o capacitate de preluare a deșeurilor suficientă pentru șase ani, estimare raportată la ritmul de depozitare actual, luând în calcul, însă, și inițiativele de valorificare și reciclare a deșeurilor pe care compania le are în vedere. Această nouă investiție a fost realizată în contextul în care celula 3 a atins limita de umplere.
Perspectiva FIN-ECO asupra viitorului activităților de gestionare a deșeurilor se aliniază obiectivului strategic al companiei de a deveni unul dintre cei mai verzi și inovatori operatori din domeniu. Compania susține schimbarea paradigmei privind deșeurile și tratarea acestora nu doar ca pe un risc pentru mediu, ci ca pe resurse valoroase. În calitate de partener al Municipiului Brașov pentru asigurarea sustenabilității, operatorul încurajează intensificarea procedurilor de tratare și valorificare a deșeurilor ca măsură esențială în atingerea obiectivelor de recuperare, reciclare și reducere a cantităților eliminate prin depozitare, în conformitate cu reglementările naționale și comunitare. Milităm pentru colectarea separată a deșeurilor și, printre acțiunile noastre în acest sens, se regăsește și înființarea unui centru de colectare a deșeurilor recuperabile, unde operatorii de salubritate pot preda fracția uscată și deșeurile biodegradabile.
FIN-ECO se implică în proiecte de informare și educare
Inițiativele de promovare a economiei circulare nu se opresc doar la gestionarea depozitului de deșeuri. FIN-ECO este activ implicat și în comunitatea locală, atât prin derularea de activități punctuale — precum acțiuni de ecologizare, în parteneriat cu autoritățile și asociațiile de mediu — cât și prin susținerea continuă a programelor de conștientizare și educație ecologică. Aceste inițiative subliniază angajamentul pe termen lung față de dezvoltarea durabilă, de protecție a mediului și de promovare a unui comportament responsabil în rândul comunității. În același timp, ele reprezintă pași importanți în efortul companiei de contribui la atingerea obiectivelor de mediu ale județului Brașov.
De peste două decenii, FIN-ECO demonstrează că responsabilitatea și inovația pot transforma gestionarea deșeurilor într-un proces sustenabil, cu impact pozitiv asupra mediului și comunității. Implementarea celor mai noi tehnologii și parteneriatele cu specialiștii de top din domeniu au reprezentat calea către atingerea unor rezultate impresionante în domeniul protecției mediului și în îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.
Prin acțiunile de reducere a poluării și promovarea educației ecologice, FIN-ECO își îndeplinește cu succes rolul de a fi un operator ecologic de prim rang și demonstrează că drumul către o economie circulară este deschis.