Majoritatea persoanelor consideră ca agentul imobiliar doar promovează niște proprietăți, stabilește vizionări și identifică potențialii cumpărători, pentru ca, într-un final, să încheie o tranzacție: și anume vânzarea proprietății respective.
În realitate, descrierea sarcinilor de mai sus este doar un mit sau mai bine spus, o mică parte din tot ceea ce presupune activitatea unui agent imobiliar. Sunt puține persoane, atât vânzători, cât și cumpărători, care înțeleg în totalitate ce presupune cu adevărat munca unui agent imobiliar profesionist, câtă dedicare și implicare se află în spatele fiecărei tranzacții imobiliare și, mai ales, de ce își merită din plin comisionul.
Fiecare dintre noi, la un moment dat în viață, are o nevoie imobiliară, fie că vorbim despre vânzarea unui imobil, achiziția unei locuințe sau, pur și simplu, o închiriere. De cele mai multe ori, această nevoie imobiliară se transformă într-un proces stresant, așa că este util să înțelegem ce plus valoare ar putea aduce un profesionist în această ecuație.
Știți la ce riscuri vă expuneți dacă lucrați cu un agent imobiliar neprofesionist? Pentru a vă putea răspunde singuri la această întrebare, urmăriți întreg articolul.
Cum recunoști un agent imobiliar profesionist și ce poate face el pentru tine:
Rolul unui agent imobiliar este acela de a te ajuta să economisești timp, bani și energie atunci când ai o nevoie imobiliară. Agentul imobiliar profesionist este onest și loial clientului său și pune întotdeauna interesele acestuia în detrimentul intereselor proprii. El respectă un cod etic, are principii și investește constant în educația lui.
În lipsa unor normative și reglementări ale profesiei de agent imobiliar în România, este greu să apreciezi profesionalismul în breaslă. Tocmai de aceea este esențial să știi să recunoști un specialist în domeniu. El întrunește mai multe calități:
- Relația cu clientul său este mai importantă decât încheierea unei tranzacții, motiv pentru care un adevarat profesionist nu se rezumă doar la vânzarea efectivă, ci ascultă și înțelege pe deplin nevoile clientului său, îi apără interesele, este atent la detalii și știe că recomandările sunt cheia succesului, iar clienții pe viață sunt cei mai importanți.
În procesul de angajare al unui agent imobiliar, primul criteriu poate fi verificarea măsurii implicării acestuia în viitoarea ta tranzacție și stabilirea cadrului de colaborare. E util să te asiguri că intenția agentului imobiliar este să-ți înțeleagă întâi nevoile, pentru că mai apoi acesta să-ți poată oferi soluții croite pe nevoia ta. În același timp, este recomandat să te asiguri că pe parcursul relației de colaborare, acesta va avea în vedere urmărirea celui mai bun interes al tău.
- Cunoaște în detaliu piața pe care activează și te ajută să stabilești prețul corect; Atunci când intenționezi să tranzacționezi o proprietate, stabilirea prețului corect este cel mai important criteriu pentru o vânzare reușită. Cunoașterea prețului real al proprietății tale este primul lucru la care trebuie să fii atent.
Majoritatea vânzătorilor sunt subiectivi și au tendința de a-și supraevalua proprietatea, ceea ce duce la îngreunarea procesului de vânzare și limitarea șanselor de a atrage cumpărătorii potriviți. 90% dintre cumpărători folosesc prețul ca un filtru de căutare avansat; dacă proprietatea ta nu este listată la un preț corect, sunt șanse să pierzi o mare parte dintre acești potențiali cumpărători. Alegând să lucrezi cu un agent imobiliar profesionist, ai siguranța că acestă cunoaște foarte bine piața actuală și deține instrumente avansate pentru a face o evaluare corectă a proprietății tale.
- Succesul sau eșecul unei tranzacții este direct proporțional cu cunoașterea pe deplin a întregului proces de vânzare-cumpărare.
Vânzarea unei proprietăți se poate transforma într-un proces foarte stresant și obositor și necesită mai multă atenție la detalii decât pare la prima vedere: de la pregătirea proprietății pentru vânzare, actele necesare, vizitele la proprietate, negocierea prețului și multe alte aspecte. Un agent imobiliar cu experiență știe cum să îți pună în valoare proprietatea și să îți facă oferta cunoscută, deoarece folosește instrumentele de marketing potrivite, este un bun negociator și va încerca mereu să obțină cea mai bună afacere pentru tine.
- Lucrând cu un agent imobiliar profesionist, ai acces la informații.
Odată ce ai angajat un agent imobiliar care să îți reprezinte interesele, ai acces instant la toate cunoștințele și informațiile pe care acesta le deține. Un agent imobiliar profesionist este proactiv, păstrează întotdeauna legătura cu clienții, are acces rapid la informații și alocă timp suficient pentru prospectarea pieței.
- Într-o piață imobiliară atât de complexă, tu știi cine lucrează pentru tine?
În alegerea agentului imobiliar potrivit, un criteriu demn de luat în calcul poate fi formarea profesională a acestuia și apartenența la o asociație imobiliară profesionistă. O evaluare a consultantului imobiliar, precum și a agenției imobiliare pe care o reprezintă, te poate ajuta să faci alegerea potrivită. Educația și formarea profesională reprezintă principalul factor diferențiator dintre un profesionist în imobiliare și unul amator.
În România, profesia de agent imobiliar nu este reglementată și nu există o legislație clară în acest sens; cu alte cuvinte oricine poate să activeze în domeniul imobiliar, așadar apartenența la o asociație profesională imobiliară este elementară! Lucrând cu un agent imobiliar profesionist care este membru al unei asociații imobiliare, ai siguranța că acesta respectă un standard de conduită și se supune unui cod etic, iar în cazul în care “se abate” de la acestea, el răspunde în fața unei comisii și este sancționat ca atare.
Pentru a înțelege mai bine cum funcționează o asociație imobiliară și de ce apartenența unui agent imobiliar la o asociație profesională reprezintă o garanție în plus pentru siguranța și transparența tranzacției, folosim ca exemplu prima Asociație Profesională a Agenților Imobiliari din România (A.P.A.I.R.), recunoscută ca fiind lider în dezvoltarea de standarde profesionale privind desfășurarea unei activități imobiliare eficiente, profitabile și etice.
Pentru a deveni membru APAIR, un agent imobiliar trebuie să urmeze și să absolve un curs de inițiere, iar anual are obligația de a promova un curs de instruire cu privire la Statutul, Regulamentul de funcționare și Codul Etic al Asociației. După obținerea calității de membru al APAIR, acesta obține și statutul de REALTOR®, obligându-se astfel să adopte și să respecte cu strictețe Codul de Etică al Realtor®-ilor. Acest Cod Etic are o istorie de peste 100 de ani, a luat naștere în S.U.A. și are în vedere un set de reguli esențiale pentru o piață imobiliară corectă și profesională. El conține standarde și principii pe care un agent imobiliar trebuie să le respecte, printre care și „interzicerea inducerii în eroare în mod deliberat pe Vânzător cu privire la valoarea de piață a Proprietății Imobiliare, cu scopul de a obține un contract exclusiv pentru vânzarea Proprietății” sau faptul că „într-o Tranzacție Imobiliară, Agenția Imobiliară la care REALTORUL este Afiliat nu va percepe remunerație de la mai mult de o parte, chiar dacă legea o permite, fără dezvăluirea acestui lucru către toate parțile și fără consimțămintul valabil scris al clientului sau clienților săi.”
Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din Romania (APAIR) contribuie la dezvoltarea industriei imobiliare și are un program educațional inovativ bine definit. APAIR promovează ca metodă de lucru reprezentarea intereselor unei singure parți în tranzacție și se ghidează după principii precum loialitate totală față de client; cooperarea cu ceilalți agenți imobiliari membri si transparența totală în tranzacția imobiliară. Mai multe informații despre misiunea și valorile asociației, dar și lista membrilor afiliați puteți găsi accesând site-ul www.apair.ro .
Concluzia este una simplă: în momentul în care ai o nevoie imobiliară și simți că intri pe un teritoriu necunoscut, alege să ai grijă de tine și de investiția ta, iar acest lucru îl poți face numai cu ajutorul unui profesionist în imobiliare. Acum ai toate șansele să îl recunoști pe cel potrivit pentru tine.
Autor: Cristina Neamțu, owner Kronhouse Real Estate