După ce le-a predat lecții ursuleților de pluș în copilărie, a decis să-i îndrume pe tineri pe „drumul logicii”. În primul an de facultate, Teona Stoica și-a dorit să aibă un venit lunar pentru a nu mai depinde de ajutorul părinților, așa că a decis să dea meditații la logică. A pus un anunț pe OLX și de atunci sute de tineri i-au devenit elevi.
Teona Stoica trăiește în Brașov de 15 ani, dar s-a născut în orașul Tecuci, județul Galați. Acum are 24 de ani, dar își amintește cu plăcere și emoție perioada copilăriei, pe care o descrie ca fiind cea mai frumoasă din viața ei. „Spun asta pentru că am fost printre ultimele generații ce s-au mai bucurat de serile petrecute afară, de jocurile în fața blocului, fără telefon sau vreo altă distragere. Verile le petreceam la bunici cu prietenii și eram nerăbdătoare să ajung să mă bucur de vacanța mare împreună cu prietenii de la bloc. Seara, după ce mă jucăm afară, veneam în casă și scriam tot felul de povești și apoi mă jucam de-a profesoara și puneam ursuleții pe post de elevi sau le citeam din cărți”, a detaliat ea.
Tânăra povestește că anii de liceu i-au dat prilejul să lege prietenii frumoase, să învețe, dar și să se distreze. Cu toate acestea, își dorea foarte mult să plece la facultate în alt oraș, pentru că voia să cunoască oameni noi și să schimbe peisajul.
„A fost multă muncă în alegerea facultății potrivite, am avut perioade în care mă gândeam să dau la Poliție, apoi la Nutriție și dietetică, apoi la Drept, dar pe ultima sută de metri am considerat că tot ce știu să fac mai bine este să comunic, așa că am ales Comunicare și Relații Publice, la SNSPA București. În acea vreme se dădea admitere și am reușit să mă pregătesc cu două săptămâni înainte. Am obținut o notă mare și am intrat la buget, de acolo a început o adevărată aventură”, a completat Teona.
A studiat în Turcia și în Spania
Fata a avut oportunitatea să participe la două programe Erasmus. Acestea au ajutat-o să se dezvolte și să învețe cum să interacționeze cu oamenii.
„Am studiat patru luni în Izmir, Turcia, timp în care am învățat lucruri legate de fashion design, marketing, publicitate, comunicare, istorie. A fost o experiență inedită pentru că am putut vedea o altă cultură, diferită de cea din România, și mi-am făcut multe legături. Un mare avantaj pentru mine a fost faptul că am plecat singură, fără niciun coleg din facultate și am putut să îmi formez relații cu oameni de una singură”, a spus tânăra.
Apoi a studiat în Barcelona alte patru luni, dar din păcate, a prins perioada de pandemie și nu a putut să se bucure la maximum de această nouă experiență.
„Am locuit acolo și studiam online. Acela a fost punctul cel mai intens, deoarece școala în Spania este extrem de provocatoare, dar într-un sens bun. Profesorii sunt profesioniști și își doresc performanță de la studenții lor, consider că este un sistem extrem de bun și diferit față de al nostru. Am studiat cinematografie, publicitate, marketing digital”, a povestit ea.
„Mi-am dat seama că aș vrea să lucrez într-un mediu plin de copii”
După ce a absolvit facultatea, s-a angajat la două dintre cele mai renumite hoteluri din Brașov ca organizator de evenimente.
„Era o nișă nouă, dar extrem de incitantă pentru mine. Mi-am dorit încă din facultate să pot realiza evenimente. A fost perioada ce m-a învățat multe lucruri. Probabil 80% din tot ceea ce știu în acest moment pe plan personal. M-a pus față în față cu multe provocări și decizii pe care trebuia să le iau, așa că am reușit în opt luni să mă dezvolt cum probabil aș fi reușit în trei ani. Lucram mult, dar îmi plăcea foarte tare ceea ce făceam și mai ales, mediul acela de business îmi oferea o anumită importanță. Organizam nunți, botezuri, majorate, chiar și zile de naștere pentru copii la locul de joacă. Mă ocupăm de tot ce ține de vânzarea evenimentului, planificarea lui de la A la Z, organizarea și buna desfășurare din timpul evenimentului, încasarea și feedback-ul. Însă, cel mai mult mi-a plăcut când organizam zilele de naștere ale copiilor și așa am reușit să îmi dau seama că aș vrea să lucrez în acel mediu plin de copii”, a explicat Teona.
Viața plină de logică
A început să-i placă logica din întâmplare. O singură dată și-a permis să copieze în liceu, la Logică. A fost prinsă de profesoară, care i-a dat nota 1 și, ca să poată să-și mărească media, a trebuit să învețe foarte mult.
„Așa am ajuns să rezolv teste de Bac în clasa a IX-a și eram extrem de pricepută, reușeam să obțin note de 10 la testele de Bac, cu patru ani înainte să dau acest examen. Am avut un noroc mare cu faptul că profesoara de logică era și diriginta mea, lucru ce m-a ambiționat și mai mult, pe parcursul anilor. În clasa a XII-a ne strângeam câțiva colegi și aveam sesiuni de învățat împreună, fie în aer liber, fie la bibliotecă sau acasă. Am avut momente în care eu înțelegeam mai bine anumite exerciții și apoi trebuia să le explic colegilor, ca să ne ajutăm reciproc și atunci mi-am dat seama că îmi place mult să le explic altora și mai ales să văd cum evoluează datorită explicațiilor mele”, a completat Teona.
În primul an de facultate, proaspăta studentă și-a dorit foarte mult să aibă un venit constant și să nu mai depindă de ajutorul părinților, așa că s-a gândit să dea meditații la logică. A pus un anunț pe OLX, în care a scris că oferă meditații elevilor din București, în mod fizic, pentru că nu era nimeni obișnuit cu mediul online pe vremea aceea, o poză cu ea și prețul. Doritorii nu au întârziat să apară.
„Țin minte că eram foarte stresată și îmi doream ca fiecare oră să iasă perfect și nu voiam să își dea seama cineva că nu stăpânesc totul chiar așa bine, dar am mers pe premisa: <<fake it till you make it!>>. Îmi notam fiecare răspuns la exerciții, îmi făceam scenarii cu ce ar putea elevii să mă întrebe și ce răspuns aș putea să le dau la întrebările pe care le au și învățam zi de zi, să îmi reactualizez informația. Având în vedere că stăteam la cămin, știam că va fi complicat și nici nu puteam să iau foarte mulți elevi, așa că a doua variantă a fost să mă deplasez eu la domiciliul elevului. Îmi convenea la vremea aceea, nu aveam mulți elevi, cred că erau maximum cinci”, a adăugat ea.
După primul an în care elevii ei au avut rezultate foarte bune, și-a dat seama că poate face orice își propune prin efort și multă muncă. A fost foarte încântată când a văzut rezultatele și când a realizat că elevii ei au intrat la facultate. A simțit pur și simplu că a contribuit la viitorul unor persoane și asta i-a adus enorm de multă satisfacție.
Pandemia a „mutat” lecțiile de logică în online
Teona era în anul al-III-lea de facultate când a început pandemia de COVID-19. Așa că a decis să mute orele în online și a predat din Brașov pentru elevi din toată țara.
„Munceam foarte mult, pentru că aveam multe grupe de elevi și lucram aproximativ 12 ore pe zi, țin minte că aveam o agendă și îmi notam zilnic elevii cu care aveam pregătire. Cred că voi păstra mereu acel carnețel, ca să îmi aduc aminte. În timpul acesta, munceam și la cele două hoteluri, dar deja devenise obositor și stresant. Așa că am luat decizia să mă ocup doar de meditații pentru că simțeam că îmi doresc mai mult să ajut elevii”, a mărturisit tânăra.
Fata a început să se ocupe și de promovare în mediul online, cu ajutorul materialelor gratuite și webinarii pentru elevi, în care le explica diverse subiecte. „La primul webinar, țin minte că au fost aproximativ 30 de elevi și i-am sunat pe fiecare în parte să îi întreb ce așteptări au și ce ar dori să le explic. Aveam foarte multe emoții, dar totul a decurs minunat”, a mai povestit ea.
Profesoară de logică, în doar 4 luni
Cu perseverență și dedicare, Teona a reușit ca în doar patru luni să dea meditații la logică, fiind plătită și lucrând cu peste 80 de elevi. Totul era foarte bine
organizat pentru că elevii aveau planul fiecărei lecții și știau din timp ce urmează să învețe. În următorul an, în 2023 și-a îmbunătățit sistemul de predare și de prezentare a materiei, a dezvoltat cursul și a inclus mai multe ore.
„Cursul durează 10 săptămâni și elevii au parte de 50 de ore de pregătire în acest timp, cu siguranță este un sistem mult mai avantajos față de meditațiile normale. Elevii mei au parte de pregătire și din partea mentorilor aleși de mine, care îi ajută în rezolvarea exercițiilor și oferirea de explicații oricând au nevoie. Pe lângă asta, fiecare curs pe care îl fac pentru elevii mei trebuie să le stârnească o emoție, să fie o experiență unică. Am încercat să schimb modul tradițional de predare și să integrez lumea digitală pentru a le ușura elevilor munca. Am lucrat cu 150 de elevi în 2023, lucru de care sunt extrem de mândră, deoarece erau din toate colțurile țării și media notelor obținute de ei a fost de 9-10”, a adăugat fata.
Acum un an și jumătate, la doar 22 de ani, Teona Stoica și-a deschis propria firmă, sub numele de „Meta Education SRL”.
„Mi-am dorit mult să pot duce meditațiile la un alt nivel și astfel să mă pot dezvolta pe plan profesional. Am vrut ca atât părinții mei, cât și elevii să observe profesionalismul și să pot obține încrederea din partea lor”, a precizat tânăra.
Clienții Teonei sunt elevi de 17-18 ani ce urmează să susțină examenul de Bacalaureat la Logică. A avut însă și elevi cu vârste de peste 35 de ani, care nu au reușit să obțină nota de trecere la Bacalaureat. Pentru două ore de logică, elevii plătesc 65 de lei, astfel că Teona poate câștiga lunar 17.000 de lei.
„Interacționez cu elevii mei în principal pe pagina mea de Instagram @bacalaureatlogica sau pe contul de TikTok @teonastoica, dar și pe site-ul www.meta-education.ro”, a mai spus Teona.
După cinci ani de predare, „profesoara de logică” a ajuns la concluzia că băieții sunt mai buni la această disciplină. „Aceștia recepționează informația și o procesează mult mai rapid, dar sunt mult mai leneși când vine vorba de rezolvarea exercițiilor și a temelor, iar fetele pricep mai greu, dar sunt mai ambițioase și mai muncitoare”, a completat Teona.
Jobul îi oferă o mare satisfacție
„Profesoara de logică” a realizat că acest job îi oferă o mare satisfacție, dat fiind faptul că poate contribui la împlinirea unor visuri. Elevii ei sunt extrem de fericiți și mulțumiți când văd rezultatele muncii lor.
„Cred că fiecare persoană își pune amprenta asupra noastră într-un fel și eu simt că am putut să fac asta pentru ei. Am avut zile în care energia mea nu era ridicată și momente în care simțeam că nu mai pot, dar intram la ore și îmi dădea o anumite stare de bine să îmi văd elevii că sunt implicați și că le place ceea ce facem, așa că starea mea se schimba radical și îmi căpătam energia. Mulțumirile elevilor și ale părinților după ce dau bacalaureatul nu se pot compara cu nimic. De multe ori am luat elevi ce nu își permiteau să plătească, dar îmi doream foarte tare să îi văd că se dezvoltă și că obțin o notă mare, așa că îi ajutam”, a explicat ea.
Teona Stoica vrea să devină profesoară
Își dorește să devină profesoară deoarece vrea să schimbe ceva în acest mediu și vrea ca elevii să vadă faptul că se poate învăța și prin metodele dorite de ei.
„Începând cu luna martie, am realizat un set de cartonașe- material didactic – ce îi ajută pe elevi într-un mod mult mai simplu să învețe materia. Aceasta este deja structurată și elevii au parte de cartonașe, în care este scrisă toată materia schematizată și colorată, ca să poată reține vizual, dar au și parte de video, pe care o pot accesa și astfel, au și suport video, și audio. Planul meu pe următoarea perioadă este să realizez astfel de materiale ajutătoare și pentru bacalaureatul la geografie, istorie și română. În continuare voi realiza cursurile de logică până la finalul anului școlar”, a mai spus ea.
În prezent, tânăra urmează cursurile celei de-a doua facultăți. Acum studiază Psihologie și Științele Educației, la Universitatea Transilvania din Brașov și, de asemenea, s-a înscris și la masterul – Formarea și managementul resurselor umane în educație.
„Fiind materii conexe, logica și psihologia, am considerat că mi se potrivește mai bine să predau psihologie sau chiar să devin psiholog/ terapeut/ consilier. Un alt motiv a fost și faptul că Facultatea de Filosofie, cea pe care trebuia să o urmez ca să pot deveni profesoară de logică, era doar la București și nu îmi doream să mai plec din Brașov. A fost cea mai bună alegere pe care am făcut-o, deoarece mă regăsesc mult în psihologie și învăț cu drag, tocmai de aceea aș vrea ca pe viitor să fac formările necesare și să pot deveni psiholog, însă pentru adolescenți și cu siguranță și profesoară de Psihologie la liceu”, a încheiat Teona Stoica.